Ιστολόγιο

Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης – Διηγήσεις: ” Ἡ στενοχώρια εἶναι ἡ μεγαλύτερη ἀρρώστια”

“Πά­τερ μου, μή στε­νο­χω­ρι­έ­σαι, δι­ό­τι ἡ με­γα­λύ­τε­ρη ἀρ­ρώ­στια γιά τόν ἄν­θρω­πο εἶ­ναι ἡ στε­νο­χώ­ρια”. Καί ἔ­γι­νε ἀ­μέ­σως ἄ­φαν­τος με­τά ἀ­πό αὐ­τό καί πῆ­γε στήν θέ­ση του (στό τέμπλο).

Μπαλτζώης Ιωάννης: Αφορά και την Ελλάδα – Οι σκοτεινές πλευρές του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια ο κ. Μπαλτζώης κάνει αναφορά στις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες. Το 1991, το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στο Ιράκ με την επιχείρηση “Καταιγίδα της Ερήμου”, ενώ το 1992 επενέβη στη Σομαλία για ανθρωπιστικούς λόγους. Το 1994, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τους Σερβοβόσνιους στη Βοσνία και συνέχισε με βομβαρδισμούς στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Ένα από τα πιο αποτρόπαια γεγονότα ήταν ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας το 1999, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ…….

Ρόκα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τη ρόκα τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα της είναι πράσινα και ο μίσχος της μακρύς και λευκός. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της όλες τις εποχές του χρόνου. Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Τα άνθη της προσελκύουν τις μέλισσες. Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.

Μέζαπος Λακωνίας: Ένα γραφικό ψαροχώρι με γαλαζοπράσινα νερά, θαλάσσιες σπηλιές και θρύλους για κρυμμένους θησαυρούς (βίντεο)

Ο Μέζαπος είναι χτισμένος σε μια απόκρημνη τοποθεσία, ανάμεσα σε δύο βράχους, αλλά το ύψος του δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα. Παρά το μικρό του μέγεθος, έχει αρκετές παραλίες με υπέροχα, γαλαζοπράσινα νερά και προσβάσιμες θαλάσσιες σπηλιές, ενώ οι ιστορίες που θα ακούσετε για τον πειρατή Νικολό Σάσσαρη θα σας συναρπάσουν.

Αγ. Βλαδίμηρος ο Ισαπόστολος και Φωτιστής των Ρώσων

Βυζαντινοί κληρικοί έφτασαν στο Κίεβο και διαλέχτηκαν με τους Ιουδαίους και Μουσουλμάνους, τους οποίους και κατατρόπωσαν. Βλαδίμηρος πείστηκε πως ο Χριστιανισμός και ιδιαίτερα η Ορθοδοξία, είναι η τελειότερη θρησκευτική πίστη και αποφάσισε να την ασπασθεί ο ίδιος και να την επιβάλει στο λαό του.

Αυτογνωσία, Αυτοκριτική, Θυσία, Ελευθερία

Οι Έλληνες απαντούν στην ισχύ με την Θυσία. Και αυτές οι θυσίες μένουν στην Ιστορία και διδάσκουν. Διδάσκει ο Λεωνίδας όταν με τους τριακοσίους του αντιστάθηκε και θυσιάσθηκε μπρος  στις χιλιάδες των εισβολέων Περσών. Διδάσκει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος όταν αντιστάθηκε στα στίφη του Μωάμεθ. Έδωσε απτό παράδειγμα φιλοπατρίας και θυσίας ο Ρήγας και κατέστη Μάρτυρας και σπορέας της ελευθερίας μας. Διδάσκουν οι χιλιάδες των Νεομαρτύρων που προτίμησαν το μαρτύριο από το να αλλαξοπιστήσουν

8η Πανελλήνια Σύναξη «Ἑνωμένης Ρωμηοσύνης» ΙΕΡΙΣΣΟΣ 10-13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Μεγάλη εὐλογία στὴν φετινὴ σύναξη θὰ εἶναι ἡ παρουσία τοῦ Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Σιατίστης κ. Ἀθανασίου καθὼς καὶ τοῦ Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μεγίστης Μονῆς Βατοπαιδίου, Ἀρχιμανδρίτου Γέροντα Ἐφραίμ, οἱ ὁποῖοι θὰ μᾶς ἀπευθύνουν λόγο πνευματικὸ καὶ πατρικό, στήριξης καὶ ἐλπίδος.

Πανηγυρικός Εσπερινός Οσίου Παϊσίου με συμμετοχή της ΕΡΩ στο Αγρίνιο – 11/7/24

Το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2024 η Ε.ΡΩ.  στο Αγρίνιο, συμμετείχε με αρτοκλασία στον  πανηγυρικό εσπερινό επί τη εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Παρεκκλήσιο της Ι.Μ. Βλοχού που έχει ανεγερθεί προς τιμήν του. 

Παναγία η Κακαβιώτισσα στην Λήμνο

Έτος 1300 και ερημίτες μοναχοί, απλώνονται στις γύρω δύσβατες σπηλιές του όρους Κάκαβου στη Λήμνο γυρεύοντας τον Θεό.
Ανήκουν στην αγιορείτικη μονή της Μεγίστης Λαύρας και όταν αποφάσισαν να χτίσουν κάπου εκεί ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου

Ἀφιέρωμα στή Μάχη τῶν Βρυσακίων – 15 Ἰουλίου 1821

Τὸ χρωστοῦμε σ΄αὐτοὺς ποὺ ἀγωνίστηκαν ἀψηφώντας τὴ ζωή τους νὰ εἴμαστε σήμερα ἐλεύθεροι καὶ πέρασαν στὴν ἱστορία σὰν ἥρωες. Ἡ μνήμη τοὺς σήμερα, ποὺ ἡ Ἑλλάδα διανύει δύσκολες στιγμές, πρέπει νὰ΄ναὶ ζωντανή.

Ο βίος των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης – Οι Άγιοι γίνονται παιδιά

Στο συγκεκριμένο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τον βίο των Αγίων Κήρυκο και Ιουλίττα, οι οποίοι είναι θεραπευτές των παιδιών. Ο τραγικός θάνατος του μικρού Αγίου τον ανέδειξε σε προστάτη και θεραπευτή των μικρών παιδιών, κυρίως από κρανιοεγκεφαλικές και άλλες κακώσεις και γιορτάζουν 15 Ιουλίου

Δελτίου Τύπου Ε.ΡΩ. στα Τρίκαλα: Προσκυνηματική εκδρομή στη Σιάτιστα

Το Σάββατο 6 Ιουλίου η Ενωμένη Ρωμηοσύνη στα Τρίκαλα πραγματοποίησε ολοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στη Σιάτιστα Κοζάνης. Μαζί μας βρεθήκανε και φίλοι μας από την Καλαμπάκα, την Λάρισα και την Καρδίτσα.

Δελτίο Τύπου Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Μυτιλήνη – «1ο Θερινὸ σχολεῖο» γιὰ μαθητὲς ἀπὸ τὴν Πόλη

Σὲ συνεννόηση μὲ τὸ Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, ἡ Ἑνωμένη Ρωμιοσύνη Μυτιλήνης ὀργανώνει τὸ «1ο Θερινὸ σχολεῖο» γιὰ μαθητὲς ἀπὸ τὴν Πόλη στὰ πλαίσια ἐξοικείωσης μὲ τὴν Ἑλληνικὴ Γλῶσσα, Παράδοση καὶ Πολιτισμό. Ἡ διάρκεια τοῦ σχολείου εἶναι 15 μέρες,ἀπό τὶς 15 Ἰουλίου ἕως 30  Ἰουλίου.

π. Αυγουστίνου Καντιώτου: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΝ ΑΛΑΣ

Ὁμιλία του Μακαριστού Γέροντος (1907 – 2010) πατρός Αυγουστίνου Καντιώτου. «Φωνὴ βοώντος» του †Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου ως αρχιμανδρίτου.

Αρριανός: «Ασήμαντοι όσοι κατακρίνουν τον Αλέξανδρο»

Όποιος κατακρίνει τον Αλέξανδρο ας μην τον κατηγορεί αναφέροντας μόνο όσα είναι άξια κατηγορίας αλλά αφού συγκεφαλαιώσει σε ένα όλες μαζί τις πράξεις του Αλεξάνδρου, έτσι τότε ας αναλογιστεί πόσο ασήμαντος είναι αυτός που κατηγορεί και σε ποια ταπεινή θέση βρίσκεται, ενώ αντίθετα…

Μουσικά Κείμενα (Κυριακή Γ΄ Ματθαίου, Των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου) Δοξαστικόν, Των Αγίων Πατέρων ο χορός, μέλος Π. Φιλανθίδου, Ήχος πλ. Δ΄- Δύναμις Τρισαγίου, μέλος Σ. Αβαγιανού, Ήχος Β΄

Μουσικά Κείμενα (Κυριακή Γ΄ Ματθαίου, Των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου) Δοξαστικόν, Των Αγίων Πατέρων ο χορός, μέλος Π. Φιλανθίδου, Ήχος πλ. Δ΄. Ψάλλει ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης – Δύναμις Τρισαγίου, μέλος Σ. Αβαγιανού, Ήχος Β΄. Ψάλλουν Αγιορείτες Πατέρες.

Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας Βλαχέρνας (Καταφυγιώτισσας)- Μαντίνειας

Μονή των βράχων» η Αγία Ελεούσα του Μπεζενίκου στη νότια πλευρά του χωριού, αθέατη και προφυλαγμένη μέσα στο κοίλωμα του βουνού και περικυκλωμένη από τα πεύκα του Μαινάλου, υπήρξε καταφύγιο στους δύσκολους καιρούς, ιδιαίτερα στα χρόνια του Αγώνα και την περίοδο της επιδρομής του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο (1826)

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Ο Φωτισμένος Ασκητής των Νεώτερων Χρόνων

Στις 14 Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Πρόκειται για μια σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα του 18ου αιώνα, η οποία έβαλε τη δική της σφραγίδα στην Εκκλησία και το Γένος μας την κρίσιμη εκείνη περίοδο, όπου η Οθωμανική αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής της.

Μπαλτζώης Ιωάννης: Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Οι Ρώσοι έτοιμοι για το “Χέρι του Νεκρού”

Για την κατάσταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και τις επικείμενες απειλές μίλησε ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. (Ελληνικό […]

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Τα καλύτερα αντιοξειδωτικά τρόφιμα: Οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην οξείδωση και κατά συνέπεια στη γήρανση του οργανισμού ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνες για πολλές παθήσεις. Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών είναι να καταστρέφουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, και να προστατεύουν το οργανισμό από την οξείδωση.

Ο Μίτσκοσκι έδειξε στη διεθνή κοινότητα ότι αγνοεί πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με μια ιδιαίτερη μνεία ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι, έκανε καταφανές ότι η κυβέρνησή του αγνοεί πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα

ECDC: Η μισή Ευρώπη «γύρισε την πλάτη» στα εμβόλια κατά του Covid – Μόλις το 8,8% των ηλικιωμένων στην Ελλάδα

Στατιστικά στοιχεία του ECDC, δείχνουν πως η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, έχει εγκαταλείψει το εμβόλιο του covid-19 σε σημαντικό βαθμό.

Το πνεύμα των παλαιών Αγιορειτών. Από την Ασκητική και Ησυχαστική Αγιορείτικη Παράδοση

  Εί­πε Γέρων: «Δυ­στυ­χῶς σή­με­ρα ἔ­χει χα­θῆ ἡ ζε­στα­σιά στήν με­τα­ξύ μας σχέ­ση. Πα­λαιά πή­γαι­νες σ᾿ ἕ­να Μο­να­στή­ρι γιά προ­σκύ­νη­μα· τό πρῶ­το πού σοῦ ἔ­λε­γαν ἦ­ταν νά πᾶς στό Ἀρ­χον­τα­ρί­κι νά σέ κε­ρά­σουν, νά σέ δοῦν, νά σέ ρω­τή­σουν τί κά­νεις. Δέν ἦ­ταν τό­σο τό κέ­ρα­σμα, ἀλ­λά αὐ­τή ἡ ἐ­πι­κοι­νω­νί­α ἡ ἀ­δελ­φι­κή. Σήμερα πᾶς κά­που καί σοῦ λέ­νε, πή­γαι­νε ἐ­κεῖ πού ἔ­χει πο­τή­ρια καί νε­ρό νά κε­ρα­στῆς. Εὐ­τυ­χῶς δέν εἶ­ναι παν­τοῦ αὐ­τό καί χα­ί­ρο­μαι, ὅ­ταν βλέ­πω νά ἔ­χουν τό πα­λαιό τυ­πι­κό.

Σελίδες