Αγροτική Ανάπτυξη

Η σελίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Επιλέξτε ανάμεσα στις δύο κατηγορίες για πρόσβαση σε όλες τις δημοσιεύσεις ή ρίξτε μια ματιά στις πρόσφατες αναρτήσεις του τομέα στα δύο πλαίσια που ακολουθούν.

Αγροτική Οικονομία

Οικιακή Οικονομία

Ρόκα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Ρόκα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Η ρόκα είναι φυτό μονοετές, χαμηλό, της οικογενείας των σταυρανθών. Καλλιεργείται για τα φύλλα της, τα οποία ένεκα της καυστικής γεύσεως που έχουν, χρησιμοποιούνται για είδος ορεκτικό.

Ιούνιος: Άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Ιούνιος: Άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Ιούνιος: Άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Ο Τάσος και το κοπάδι του | Μια ζωή αφιερωμένη στα πρόβατα

Ο Τάσος και το κοπάδι του | Μια ζωή αφιερωμένη στα πρόβατα

Στο χωριό Σπολάϊτα Αγρινίου, συναντήσαμε τον Τάσο, έναν κτηνοτρόφο με βαθιές ρίζες στην αγάπη για τα ζώα. Από μικρή ηλικία, μεγάλωσε πλάι στον πατέρα του, μαθαίνοντας τα μυστικά της φροντίδας των γιδοπροβάτων. Αυτή η πρώιμη επαφή με τα ζώα άναψε μέσα του μια φλόγα που τον οδήγησε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Κολοκύθια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Κολοκύθια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Η καλλιέργεια του κολοκυθιού – κολοκυθιάς είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυθών. Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά…

Αποθήκευση και διατήρηση πατάτας

Αποθήκευση και διατήρηση πατάτας

Οι πατάτες διατηρούνται καλά εντός υπογείων ευάερων και με ομοιόμορφη θερμοκρασία, τοποθετούμενες κάτω κατά στιβάδες λεπτές, καλυπτόμενες πρώτον με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα.

Γλυκοπατάτες: καλλιέργεια

Γλυκοπατάτες: καλλιέργεια

Οι γλυκοπατάτες είναι φυτά πολυετή που ανήκουν στην οικογένεια των κομβολβουλοειδών. Οι βλαστοί είναι έρποντες, μάκρους 3-4 μ., τα δε φύλλα μεγάλα, καρδιόσχημα, ζωηρώς πράσινα και πολύ γυαλιστερά. Τα λουλούδια είναι καμπανουλοειδή βιολέ ή κόκκινα,….

Το Ελληνικό σιτάρι: Ποικιλίες

Το Ελληνικό σιτάρι: Ποικιλίες

Στην Ελλάδα τα καλλιεργούμενα σιτάρια είναι κατά το πλείστον σκληρά. Αυτό οφείλεται κυρίως, αφ’ ενός μεν σε ειδικούς κλιματολογικούς λόγους (είδος βροχών, ανέμων κλπ.), αφ’ ετέρου δε στην χρησιμοποίηση ενός και του αυτού σπόρου σκληρού σταριού.

Τσάι Ολύμπου: νέα αγροτική καλλιέργεια με χαμηλό ρίσκο

Τσάι Ολύμπου: νέα αγροτική καλλιέργεια με χαμηλό ρίσκο

Σε μία καθ΄όλα δυναμική καλλιέργεια εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην Πιερία, η καλλιέργεια του Τσάι Ολύμπου ενός αρωματικού και φαρμακευτικού βοτάνου του Μυθικού Βουνού.

«Φρένο» στις ευνοϊκές εισαγωγές ρυζιού που περιέχει φυτοφάρμακο

«Φρένο» στις ευνοϊκές εισαγωγές ρυζιού που περιέχει φυτοφάρμακο

Να  σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη επιχειρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φιλοδοξώντας να μπει τέλος στις ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις παραγωγής με την ΕΕ

Σημαία ελληνική σε γαλακτοκομικά σημαίνει ελληνική προέλευση γάλακτος

Σημαία ελληνική σε γαλακτοκομικά σημαίνει ελληνική προέλευση γάλακτος

Βγήκε σε ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση περί υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πήρε στο χέρι του φραγκόσυκο και το’ κανε χρυσάφι

Πήρε στο χέρι του φραγκόσυκο και το’ κανε χρυσάφι

Ο Σόλων Γρηγορίου είναι ένας επαγγελματίας αγρότης με όραμα. Είναι ένας τύπος σπάνιος στο σινάφι του γεωργού.

Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 2ο – Τσουκνίδα

Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 2ο – Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα φύεται στις εύκρατες περιοχές ολόκληρου του βορείου ημισφαιρίου, στην νότια Αφρική , στις άνδεις και στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα αθφονεί ως αυτοφυές τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά μέρη Τα νεαρά βλαστάρια συλλέγονται την άνοιξη και τα χρησιμοποιούμε ως τονοτικό και ως λαχανικό. Τα υπέργεια μέρη και τα φύλλα συλλέγονται το καλοκαίρι όταν το φυτό είναι σε ανθοφορία.

Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα. Πολλοί δεν τα γνωρίζουν εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουν ψωνίσει για να φτιάξουν χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 1ο – Χαμομήλι

Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 1ο – Χαμομήλι

Η Ελληνική γη είναι πολύ πλούσια σε φυτά και βότανα που πολλά από αυτά   ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Η βιβλιογραφία αναφέρει οτι η  συστηματική και οργανωμένη χρήση τους ως φάρμακα στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της περίπου 2500 χρόνια πρίν, ξεκινωντας κυρίως από τους Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη,Αριστοτέλη και Γαληνό. Στην συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάποια βασικά φυτά και βότανα που φύονται στην ελληνική γη  και την φαρμακευτική χρήση των.

Οι παραδοσιακοί σπόροι και τα πλεονεκτήματα τους

Οι παραδοσιακοί σπόροι και τα πλεονεκτήματα τους

Μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και την επακόλουθη μαζική βιομηχανοποίηση που έλαβε χώρα στο κόσμο στην προσπάθεια άνθισης των οικονομικά και κοινωνικά εξαντλημένων κρατών, είχε ως επίπτωση την μετατροπή της γεωργίας σε μονοκαλλιέργειες μαζικής παραγωγής… τα δεδομένα της γεωργίας όπως τα είχε συνηθίσει μέχρι τότε ο κόσμος, έπρεπε να αλλάξουν και να «εκμοντερνιστούν».

Παραγωγή σπόρων λαχανικών

Παραγωγή σπόρων λαχανικών

Αγγούρια. Η παραγωγή σπόρου βασίζεται στην εκλογή των μητρικών φυτών, τα οποία πρέπει να είναι παραγωγικά και προ πάντων, να ανταποκρίνονται στην επιθυμητή ποικιλία. Αφού διαλεχτούν οι μάνες πρέπει σε κάθε ρίζα να αφήνονται μόνον 1-2 καρποί, από τους πρώτους, οι οποίοι να διατηρούνται μέχρις ότου να κιτρινίσουν και ωριμάσουν τελείως…

Χρυσό βραβείο καλύτερου ελληνικού κρασιού στο Οινοποιείο Παπαθανασόπουλος και το Λευκό κρασί «Πέτρινο Χωριό», στον Διεθνή Διαγωνισμό κρασιού “Concours International de LYON”

Χρυσό βραβείο καλύτερου ελληνικού κρασιού στο Οινοποιείο Παπαθανασόπουλος και το Λευκό κρασί «Πέτρινο Χωριό», στον Διεθνή Διαγωνισμό κρασιού “Concours International de LYON”

Οινολόγοι, sommelier, γευσιγνώστες, κριτικοί οίνου αλλά και ερευνητές του κλάδου, με γνώμονα τις δοκιμές ελέγχου ποιότητας και την αξιολόγηση των ποιοτικότερων κρασιών σε διεθνή κλίμακα, ξεχώρισαν το εξαιρετικής ποιότητας κρασί του Οινοποιείου Παπαθανασόπουλος, τιμώντας έτσι το ποιοτικό δυναμικό του μοναδικού αλλά σχεδόν ξεχασμένου στον κόσμο Αιτωλοακαρνανικού αμπελώνα.

«Μέλι Κισσούρι»: Προστίθεται στο μητρώο των ΠΟΠ

«Μέλι Κισσούρι»: Προστίθεται στο μητρώο των ΠΟΠ

Το «Μέλι Κισσούρι» είναι μέλι ανθέων, και συγκεκριμένα φθινοπωρινό μέλι ερείκης που παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata), η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή. Το «Μέλι Κισσούρι» διατίθεται σε υγρή ή κρυσταλλική μορφή.

Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Ο μέσος όρος ανά άτομο είναι ανάλογος με το πόσο μας αρέσει το συγκεκριμένο λαχανικό σαν τροφή και αν χρειαζόμαστε να το αποθηκεύσουμε. Ο ακόλουθος ερασιτεχνικός οδηγός είναι μία πρόταση για φρέσκες, υγιεινές «κηπευτικές» ανάγκες διατροφής, προσαρμοσμένες ανά άτομο στο μικρό δικό μας περιβόλι για παραγωγή τροφής.

Ντομάτα: σπορά, φύτεμα, καλλιέργεια

Ντομάτα: σπορά, φύτεμα, καλλιέργεια

Ξεκινήστε την σπορά για την καλλιέργεια ντομάτας από σπόρους, 6 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας. Φυτέψτε το σπόρο 1-1.5 cm βαθιά σε κομπόστα για σπόρους και διατηρήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 24-29 C για την καλύτερη βλαστικότητα. 

Ο αγελαδοτρόφος Τάσος Θεοδωρόπουλος με καθετοποιημένη μονάδα, το μυστικό της επιτυχίας

Ο αγελαδοτρόφος Τάσος Θεοδωρόπουλος με καθετοποιημένη μονάδα, το μυστικό της επιτυχίας

Επίσης έμεινα στην αγορά της Φλώρινας με ένα ΑΤΜ και διακινώ το γάλα που παράγει η δική μου μονάδα. Μαζί με το φρέσκο γάλα πουλάω και γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, γιαούρτι, κεφίρ, σοκολατούχο γάλα κ.α.) του «Αγροκτήματος Γάλα Αξίας», όπως έχω ονομάσει την εκτροφή μου.

Δεν μπορούν να πουλήσουν τα λεμόνια οι παραγωγοί, μειωμένη ζήτηση και τιμές έως 30 λεπτά

Δεν μπορούν να πουλήσουν τα λεμόνια οι παραγωγοί, μειωμένη ζήτηση και τιμές έως 30 λεπτά

Από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν μειωθεί οι κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν ούτε για εξαγωγή ούτε για την εγχώρια αγορά. Αυτή η εικόνα στην αγορά παραμένει μέχρι σήμερα και φέρνει απόγνωση στους παραγωγούς.

Θεσσαλία- Οι Ολλανδοί ειδικοί προειδοποιούν: Αν δεν σταματήσετε να παράγετε βαμβάκι, ο κάμπος θα γίνει σύντομα κανονική έρημος

Θεσσαλία- Οι Ολλανδοί ειδικοί προειδοποιούν: Αν δεν σταματήσετε να παράγετε βαμβάκι, ο κάμπος θα γίνει σύντομα κανονική έρημος

Οι Ολλανδοί ειδικοί που εκπόνησαν τη μελέτη για το σχέδιο για τη Θεσσαλία προειδοποιούν: Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει (ή τουλάχιστον να μειωθεί) η παραγωγή του βαμβακιού στον Κάμπο, που καταναλώνει πολύ νερό (που δεν υπάρχει) και μειώνει δραματικά τον υδροφόρο ορίζοντα, η περιοχή θα γίνει πολύ σύντομα- ίσως και μέσα στα επόμενα 15 χρόνια- μια κανονική έρημος!

Ένωση Μεσσηνίας: Παγκόσμια κατοχύρωση για την «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ

Ένωση Μεσσηνίας: Παγκόσμια κατοχύρωση για την «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ

Στην καταχώριση και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης, της Συμφωνίας της Λισαβόνας της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας» προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» με σχετική αίτηση του και την αντίστοιχη καταβολή των απαιτούμενων τελών.

Παγιδεύει τους αγρότες η επιδοματική πολιτική της πελατειακής λογικής

Παγιδεύει τους αγρότες η επιδοματική πολιτική της πελατειακής λογικής

Ένας σοβαρός κίνδυνος για την αγροτική οικονοµία τον τελευταίο καιρό έχει να κάνει µε την απόλυτη διολίσθηση του κράτους σε µια επιδοµατική λογική, η οποία οδηγεί σε αναίτιο εφησυχασµό ένα πολύ µεγάλο µέρος των αγροτών, κάνοντάς τους επί της ουσίας να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, περιµένοντας την ελεηµοσύνη του κράτους.

Από την πρώτη σοδειά χρυσό βραβείο στο ελαιόλαδο από το Πανιπέρι Μεσσηνίας

Από την πρώτη σοδειά χρυσό βραβείο στο ελαιόλαδο από το Πανιπέρι Μεσσηνίας

Η επιστροφή τους σηµατοδότησε την σταδιακή ενασχόληση µε την καλλιέργεια ελαιόδεντρων κορωνέικης ποικιλίας και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υπό την εταιρική ονοµασία «Mesimeri». Το ζευγάρι παρέλαβε περίπου 20 στρέµµατα οικογενειακής περιουσίας και απέκτησαν επιπλέον 6 στρέµµατα στο Πανιπέρι Μεσσηνίας, προκειµένου να αναπτύξουν την παραγωγή και τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Συνάντηση στο Πλατύ για «ξεχασμένη» εξυγίανση της ΕΒΖ, στην ΕΕ στα ύψη οι τιμές ζάχαρης

Συνάντηση στο Πλατύ για «ξεχασμένη» εξυγίανση της ΕΒΖ, στην ΕΕ στα ύψη οι τιμές ζάχαρης

Αύξηση εκτάσεων καλλιέργειας τεύτλων έχουμε στην ΕΕ και παραμένουν στα ύψη οι τιμές της ζάχαρης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αδιαφορία για εγχώρια παραγωγή ζάχαρης.

Θερισμός Σκληρού Σιταριού απο την Ε.Ρω στο Αγρίνιο (φωτο)

Θερισμός Σκληρού Σιταριού απο την Ε.Ρω στο Αγρίνιο (φωτο)

Τη Τρίτη 18-6-2024 η ΕΡΩ Αγρινίου πραγματοποίησε το θερισμό σκληρού σιταριού σε έκταση 20 στρεμμάτων

Ο Τάσος και το κοπάδι του | Μια ζωή αφιερωμένη στα πρόβατα

Ο Τάσος και το κοπάδι του | Μια ζωή αφιερωμένη στα πρόβατα

Στο χωριό Σπολάϊτα Αγρινίου, συναντήσαμε τον Τάσο, έναν κτηνοτρόφο με βαθιές ρίζες στην αγάπη για τα ζώα. Από μικρή ηλικία, μεγάλωσε πλάι στον πατέρα του, μαθαίνοντας τα μυστικά της φροντίδας των γιδοπροβάτων. Αυτή η πρώιμη επαφή με τα ζώα άναψε μέσα του μια φλόγα που τον οδήγησε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Καλλιέργεια καλαμποκιού

Καλλιέργεια καλαμποκιού

Καλαμπόκι: σπορά, φύτεμα, καλλιέργεια

Είδη και παλιές ποικιλίες κριθαριού

Είδη και παλιές ποικιλίες κριθαριού

Οι παλιές ποικιλίες κριθαριού στην Ελλάδα

Καλλιέργεια σουσαμιού (Σήσαμον το Ινδικόν)

Καλλιέργεια σουσαμιού (Σήσαμον το Ινδικόν)

Το σουσάμι καλλιεργείται πολύ στην Περσία, Μικρά Ασία και Αίγυπτο και από τους αρχαίους χρόνους και στη πατρίδα μας λίγο. Τρία είναι που μας ενδιαφέρουν τα σόγια του σουσαμιού: με μαυριδερούς, καστανούς και άσπρους σπόρους. Σε μας προκόβει το άσπρο σουσάμι και καλλιεργείται στη Θεσσαλία και Ανατολική Μακεδονία. Η Θεσσαλία κάνει από αυτό έως 90 χιλ. οκ το χρόνο

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Παλιές ποικιλίες λαχανικών

Ποιες παλιές ποικιλίες λαχανικών υπάρχουν

Αγκινάρα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Αγκινάρα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Μπορεί να «σταθεί» με επιτυχία τόσο στον «καλλωπιστικό» τομέα ενός κήπου όσο και στο λαχανόκηπο

Σπιτικές πίτες με αλεύρι και νερό

Σπιτικές πίτες με αλεύρι και νερό

Το άζυμο ψωμί, δηλαδή αυτό που φτιάχνεται χωρίς προζύμι ή μαγιά ή οποιοδήποτε διογκωτικό, παρά μόνο με αλεύρι και νερό, είναι το πιο αρχαίο ψωμί. Οι λαοί έχουν βρει διαφορετικό τρόπο να το ψήνουν, ανάλογα με τις πηγές/εργαλεία θερμότητας που είχαν διαθέσιμα.
Στην Ελλάδα, οι δικές μας γιαγιάδες έψηναν αυτές τις σπιτικές πίτες σε μεταλλικές ή πέτρινες,

Τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης

Τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης

Σε μια εποχή που είμαστε πλέον απολύτως πεπεισμένοι ότι τα πάντα γύρω μας έχουν ημερομηνία λήξεως, η φύση φροντίζει να μας δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας

Ευτυχισμένη Ζωή στα Βουνά χωρίς Άγχος

Ευτυχισμένη Ζωή στα Βουνά χωρίς Άγχος

Συλλέγοντας ιστορίες από τις ζωές των ανθρώπων που τις έζησαν διασώζουμε την αγροτοδιατροφική μας κληρονομιά και τις μοιραζόμαστε μαζί σας. Σε μια απομονωμένη γωνιά του ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές, βρήκαμε το καταφύγιο μιας ολόκληρης ζωής, της 87χρονης γιαγιάς Σταθούλας

Ανακαλύπτοντας θησαυρούς – Μαθαίνοντας από τον κύριο Βαγγέλη

Ανακαλύπτοντας θησαυρούς – Μαθαίνοντας από τον κύριο Βαγγέλη

Σε ένα ταξίδι μας στο χωριό Επισκοπή Ευρυτανίας, είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον κύριο Βαγγέλη. Με φιλοξενία και ζεστή διάθεση, μας ξενάγησε στο κτήμα του, όπου μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την παραδοσιακή παραγωγή ελαιόλαδου.

Φτιάχνω σπιτικό ξύδι

Φτιάχνω σπιτικό ξύδι

Ξύδι, εξ ορισμού, είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης από βακτήρια του οξικού οξέος σε αλκοόλη. Τα βακτήρια που κάνουν αυτή τη δουλειά καλούνται οξοβακτηρίδια.

Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 3ο – Αγριοτριανταφυλλιά

Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 3ο – Αγριοτριανταφυλλιά

α κυνόροδα περιέχουν είκοσι φορές περισσότερη βιταμίνη C από ότι μπορούμε να πάρουμε από τα πορτοκάλια και πέντε φορές περισσότερη από τα λεμόνια και τα ακτινίδια. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C ανά 100 γραμμάρια καρπών κυμαίνεται από 2000-2500 mg.

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 11ο – Κρεμμύδι

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 11ο – Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι ή Άλλιον το κρόμμυο (λατινική ονομασία Allium cepa) αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά βρώσιμα και φαρμακευτικά φυτά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι βολβώδες πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο.

Φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών

Φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών

Πως φτιάχνω φυσικό βιολογικό εντομοκτόνο για έντομα

Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 6ο – Σκόρδο

Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 6ο – Σκόρδο

Το σκόρδο ή Άλλιον το εδώδιμον (λατινική ονομασία Allium sativum) αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά καλλιεργήσιμα φυτά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι μονοετές αλλά και πολυετές φυτό που ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Η πολλαπλή ευεργετική δράση του σκόρδου ήταν γνωστή από την αρχαιότητα.

Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Ο μέσος όρος ανά άτομο είναι ανάλογος με το πόσο μας αρέσει το συγκεκριμένο λαχανικό σαν τροφή και αν χρειαζόμαστε να το αποθηκεύσουμε. Ο ακόλουθος ερασιτεχνικός οδηγός είναι μία πρόταση για φρέσκες, υγιεινές «κηπευτικές» ανάγκες διατροφής, προσαρμοσμένες ανά άτομο στο μικρό δικό μας περιβόλι για παραγωγή τροφής.

Ξεκινώντας τον δικό μου λαχανόκηπο

Ξεκινώντας τον δικό μου λαχανόκηπο

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καλλιεργητικής περιόδου, είναι η οργάνωση. Μια κακή έως ανύπαρκτη οργάνωση του λαχανόκηπου μας, αφήνει στην τύχη την καλή πορεία των φυτών μας.

Πάνω από 9.000 επισκέπτες, 110 εκθέτες και 80 σεφ ανέδειξαν το ελπιδοφόρο μέλλον της Κρητικής Γης

Πάνω από 9.000 επισκέπτες, 110 εκθέτες και 80 σεφ ανέδειξαν το ελπιδοφόρο μέλλον της Κρητικής Γης

Έκλεισε τις «πύλες» του με εξαιρετική επιτυχία το «Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Χανίων στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου. Τη μεγαλύτερη έκθεση για το ελαιόλαδο και τον σημαντικότερο θεσμό της ελαιοκομίας στην Ελλάδα επέλεξαν επισκέφτηκαν περισσότεροι από 9.000 επισκέπτες….

Αυτονομία στην Ηλεκτρική Ενέργεια

Αυτονομία στην Ηλεκτρική Ενέργεια

Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε πως θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν έστω και για λίγες ημέρες. Τα κύρια οφέλη της ηλεκτρικής ενέργειας  είναι η εύκολη μεταφορά της μέσω αγωγών και η απευθείας μετατροπή της σε άλλες μορφές όπως η κινητική και η θερμική.

Αυτοοργάνωση: Ένα αγρο-κεντρικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

Αυτοοργάνωση: Ένα αγρο-κεντρικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

Τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία και ειδικά την ανεργία των νέων είναι αποκαλυπτικά. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν περιμένουμε θαύματα: το δημόσιο αδυνατεί, οι επιχειρήσεις κλείνουν, το εμπόριο έχει δυσκολίες. Πώς και πού λοιπόν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;
Η απάντηση βρίσκεται στην αυτο-απασχόληση, στη μικρή επιχείρηση και στον αγροτικό τομέα. Από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη οι νέοι και οι άνεργοι επιστρέφουν στο χωριό, αλλά χωρίς βοήθεια,

Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτική Εκδήλωση ΕΡΩ Καβάλας με θέμα «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος»

Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτική Εκδήλωση ΕΡΩ Καβάλας με θέμα «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος»

Με την χάρη του Θεού η ΕΡΩ Καβάλας πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 ομιλία – εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα: «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος» με ομιλήτρια την κ. Αικατερίνη Καλαϊτζίδου… Η ομιλία και εκπαίδευση στην πράξη περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες: α) Γνώρισε τι τρως και προστατεύσου, β) Ιδιότητες και τρόπος χρήσης βοτάνων και γ) Μεταποίηση και συντήρηση τροφίμων εκτός ψυγείου.

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 17ο – Σέλινο

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 17ο – Σέλινο

Το σέλινο είναι ένα από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά βότανα καθώς και λαχανικό. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του βοτάνου στην φαρμακευτική είναι κυρίως οι σπόροι και τα φύλλα.

Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 5ο – Βαλσαμόχορτο

Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 5ο – Βαλσαμόχορτο

Τό βαλσαμόχορτο ἤ σπαθόχορτο (ὑπερικόν τό διάτρητον) μέ λατινική ὀνομασία hypericum perforatum εἶναι πολυετές, ἀειθαλές φυτό μέ ὕψος πού φτάνει τά 80 ἑκατοστά καί ἄνθη μέ ἔντονο κίτρινο χρῶμα καί μαῦρες κουκκίδες καί ἀνήκει στά ἀγγειόσπερμα. Στήν ἀρχαία Ἑλλάδα ἦταν γνωστό μέ τό ὄνομα ὑπερικό ἐνῷ στήν ξένη βιβλιογραφία ἀναφέρεται ὡς St. Johns wort (βότανο τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη τοῦ Προδρόμου)

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 9ο – Θυμάρι

Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 9ο – Θυμάρι

Τα βασικά ενεργά συστατικά του θυμαριού είναι τα πτητικά έλαια (θυμόλη, μεθυλοχαβικόλη, κινεόλη, βορνεόλη), τα φλαβονοειδή (απιγενίνη, λουτεολίνη) και οι ταννίνες. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α ,Κ, Ε και C καθώς και φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο,κάλιο,μαγνήσιο,μαγγάνιο και σελήνιο. Λόγω της υψήλής συγκέντρωσης σε βιταμίνη C, θεωρείται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Κουβέντα με την γιαγιά Σοφία στην Αυγή Θεσσαλονίκης

Κουβέντα με την γιαγιά Σοφία στην Αυγή Θεσσαλονίκης

Η μάνα μου έλεγε”..αν δεν ιδρώσει, ψωμί δε τρως” – Κουβεντούλα με τη κ.Σοφία στην Αυγή Θεσσαλονίκη

Μπατσαριά, η λατρεμένη πίτα της Ηπείρου

Μπατσαριά, η λατρεμένη πίτα της Ηπείρου

Ο Γιώργος μοιράστηκε μαζί μας τη βαθιά του εκτίμηση για μια αγνή και παραδοσιακή διατροφή, τονίζοντας τη σημασία των τοπικών προϊόντων. Ελάτε μαζί μας καθώς εμβαθύνουμε στον μαγευτικό κόσμο της περίφημης χορτόπιτας των Ιωαννίνων, της μπατσαριάς…