Η σελίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Επιλέξτε ανάμεσα στις δύο κατηγορίες για πρόσβαση σε όλες τις δημοσιεύσεις ή ρίξτε μια ματιά στις πρόσφατες αναρτήσεις του τομέα στα δύο πλαίσια που ακολουθούν.
Η σελίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Επιλέξτε ανάμεσα στις δύο κατηγορίες για πρόσβαση σε όλες τις δημοσιεύσεις ή ρίξτε μια ματιά στις πρόσφατες αναρτήσεις του τομέα στα δύο πλαίσια που ακολουθούν.
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλους μας. Ο Γρηγόρης αγροτοκτηνοτρόφος της Αιτωλοακαρνανίας, μας οδηγεί στα αγροκτήματά του και μαζί παρακολουθούμε προσεκτικά την πορεία των βιολογικών ζωοτροφών που παράγει ο ίδιος με τη μέθοδο της ενσίρωσης
Ο οικονομολόγος και σύμβουλος φυσικών πόρων και περιβάλλοντος Γιώργος Καρακατσάνης παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντικές και άγνωστες τους πολλούς πληροφορίες για τους θησαυρούς της ελληνικής γης.
Η τσουκνίδα φύεται στις εύκρατες περιοχές ολόκληρου του βορείου ημισφαιρίου, στην νότια Αφρική , στις άνδεις και στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα αθφονεί ως αυτοφυές τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά μέρη Τα νεαρά βλαστάρια συλλέγονται την άνοιξη και τα χρησιμοποιούμε ως τονοτικό και ως λαχανικό. Τα υπέργεια μέρη και τα φύλλα συλλέγονται το καλοκαίρι όταν το φυτό είναι σε ανθοφορία.
Δείτε το βίντεο από τον περίπατο γνωριμίας με τα βότανα και τα χόρτα του τόπου μας που πραγματοποίησε στις 10-4-22, η αγροτική ομάδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Κάλυμνο
Από την ετοιμασία του μουουριού στην ακριτική Κάλυμνο.
Στο χωριό Σαργιάδα Αιτωλοακαρνανίας, η γιαγιά Άννα μας υποδέχεται με αγάπη στο όμορφο χωριό της, μας μαγειρεύει με δικά της προϊόντα, μια πεντανόστιμη σπιτική γαλατόπιτα,
Η Ελληνική γη είναι πολύ πλούσια σε φυτά και βότανα που πολλά από αυτά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Η βιβλιογραφία αναφέρει οτι η συστηματική και οργανωμένη χρήση τους ως φάρμακα στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της περίπου 2500 χρόνια πρίν, ξεκινωντας κυρίως από τους Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη,Αριστοτέλη και Γαληνό. Στην συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάποια βασικά φυτά και βότανα που φύονται στην ελληνική γη και την φαρμακευτική χρήση των.
Στο έλεος του τεράστιου κύματος ακρίβειας στις πρώτες ύλες και στις ζωοτροφές, βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας παραγωγής με τους κτηνοτρόφους να τονίζουν ότι τα κοπάδια τους υποσιτίζονται.
Η φτωχοποίηση των νοικοκυριών έχει πολλές παραμέτρους. Οι γεροντότεροι που έζησαν δύσκολα χρόνια, έχουν πολλά να μας πουν.
Η Μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται μόνο στη Χίο. Μετά τη συλλογή της από τα χωράφια, κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς με το χέρι, κομμάτι-κομμάτι, για να παραδοθεί στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και στη συνέχεια να προωθηθεί στο εμπόριο.
Η κα. Αικατερίνα Καλαϊτζίδου, γεωπόνος ΔΑΟΚ Πέλλας, μας ενημερώνει για το πως μπορούμε να έχουμε αυτάρκεια τροφής στην πόλη, ποια είναι τα βρώσιμα άνθη και χόρτα, με ποιους τρόπους μπορούμε να συντηρήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε την τροφή μας
Πως μπορούμε να έχουμε αυτάρκεια τροφής στην πόλη; Υπάρχουν βρώσιμα άνθη και χόρτα και ποιά ειναι; Με ποιους τρόπους μπορούμε να συντηρήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε την τροφή μας; Μία χρήσιμη ενημέρωση με την κυρία Κατερίνα Καλαϊτζίδου, γεωπόνο ΔΑΟΚ Πέλλης
Ένα από τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα που είναι προς εξαφάνιση καθώς οι νέοι πλέον δεν έχουν διάθεση να το ακολουθήσουν, διότι είναι επικίνδυνο και κουραστικό, είναι το επάγγελμα του ξυλοκόπου.
Καταγράφοντας την αγροτοδιατροφική μας κληρονομιά, ταξιδεύουμε στα ορεινά χωριά μας, συναντούμε νοικοκυρές που γνωρίζουν καλά την τέχνη της παραδοσιακής κουζίνας και μαζί τους ανασύρουμε μνήμες από λησμονημένα φαγητά της φτωχής μας Πατρίδας.
Αυγά τηγανιστά με κλωτσοτύρι και τραχανάς με κλωτσοτύρι.
Η ανάπτυξη της παραγωγικής υπαίθρου, είναι επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα της ορεινής μας πατρίδας, όσο ποτέ άλλοτε. Τα προϊόντα που παράγονται από τα ζώα της ελληνικής υπαίθρου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστά, για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία όπως το κατσικίσιο γάλα που αναγνωρίζεται για τα θρεπτικά συστατικά του, τα οφέλη του στην υγεία αλλά και τα προτερήματά του σε σύγκριση με άλλα γάλατα.
Στην «κορυφή του κόσμου» το ελληνικό γαστρονομικό (flavored Oil) ελαιόλαδο για τη φετινή χρονιά, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της παγκόσμιας κατάταξης ελαιολάδων, Evoo World Ranking 2021 (EVOOWR 2021).
Το μακρινό 2001, αποφασίζει ότι θα αφήσει πίσω του την Αθήνα, θέλοντας να θέσει τις βάσεις, ώστε να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, μακριά από την μεγαλούπολη και παρέχοντας μία ποιοτική καθημερινότητα τόσο στον ίδιο, όσο και στην μελλοντική του οικογένεια.
Καθετοποίηση της παραγωγής και της επεξεργασίας των βοτάνων, προκειμένου να διατίθενται απευθείας στην αγορά πέτυχε μια επιχείρηση στην Χίο, προσβλέποντας στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων της.
Η «καψάλα» είναι μια τόσο απλή μα συνάμα και τόσο παλιά συνταγή. Με τα πιο αρχέγονα υλικά, ζυμωτό ψωμί, ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη. Μας θυμίζει έναν από τους πιο παλαιούς συνδυασμούς της Ελληνικής παράδοσης. Μιας χιλιόχρονης παράδοσης που είναι ακόμα ζωντανή και έχει τις ρίζες της στην περίοδο μετά το μάζεμα των ελιών…
Στο Καρπενήσι και στα βουνίσια χωριά της πανέμορφης Ευρυτανίας η ορεινή κτηνοτροφία πασχίζει κι εδώ να παραμείνει ακόμη ζωντανή
Το Ζήτημα της Προστασίας της Γεωργικής Γής Υψηλής Παραγωγικότητας και της Αναγκαιότητας Ορθού Σχηματισμού της Χωροθέτησης των Φωτοβολταικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας
Η ζωή της ποιμενικής κτηνοτροφίας των Ελλήνων ήταν συνυφασμένη με την ζωή του αλόγου. Γαϊδουράκι, μουλάρι ή άλογο, ήταν το μέσο μετακίνησης και συνοδοιπόρος στην προσπάθεια εξερεύνησης καλύτερων συνθηκών ζωής, αχώριστος σύντροφος σε πολέμους και….
Στα Όρη Βάλτου και στις κακοτράχαλες βουνοπλαγιές της Καλάνας, όσοι κτηνοτρόφοι έχουν ακόμα απομείνει,κρατούν την παράδοση, στολίζοντας από αρχαιοτάτων χρόνων με κάθε τρόπο τα κοπάδια τους. Για αυτούς, μοναδική συντροφιά τα ζώα τους, που γίνονται “οι μουσικοί των βουνών” σκορπώντας νότες και μελωδίες με τα ταιριασμένα κουδουνίσματά τους.
Η ορεινή κτηνοτροφία ανέθρεψε γενιές και γενιές και σήμερα εξαφανίζεται. Η ανάγκη για βιωσιμότητα της ορεινής πατρίδας και η υποστήριξη των νέων που επιθυμούν να μείνουν πίσω για να ασχοληθούν με την πατροπαράδοτη Ελλάδα είναι απαραίτητη όσο ποτέ.
Η ζωή και η καθημερινότητα ενός ποιμένα κτηνοτρόφου – παραγωγού βιολογικής κτηνοτροφίας. Στο ορεινό χωριό Περδικάκι Δήμου Αμφιλοχίας, (παλιά ονομασία Σακαρέτσι) ο Πάνος, ασχολείται αποκλειστικά με τη βιολογική κτηνοτροφία, ένα επάγγελμα που κληρονόμησε από τους προγόνους του…
α κυνόροδα περιέχουν είκοσι φορές περισσότερη βιταμίνη C από ότι μπορούμε να πάρουμε από τα πορτοκάλια και πέντε φορές περισσότερη από τα λεμόνια και τα ακτινίδια. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C ανά 100 γραμμάρια καρπών κυμαίνεται από 2000-2500 mg.
Είναι πολύ σημαντικό τα τρόφιμα που καταναλώνουμε να είναι απόλυτα υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον. Πόσο μάλλον όταν μαγειρεύονται με καλοσύνη και αγάπη από τη νοικοκυρά όπως στην περίπτωσή μας που η κυρία Σοφία, που μας υποδέχεται στο χωριό της και με ντόπια προϊόντα μας φτιάχνει μια παραδοσιακή πίτα ψημένη πάνω σε ξυλοκάρβουνα.
Γνωριμία με τα βότανα και τα χόρτα του τόπου μας στις 10/4/2022 και ώρα 12:00
Η μπομπότα είναι ψωμί από καλαμποκίσιο αλεύρι που έτρωγαν στα χωριά κατά την περίοδο της φτώχειας, την οποία έφτιαχναν οι νοικοκυρές σε περιπτώσεις που δεν είχαν καθάριο αλεύρι να ζυμώσουν ψωμί.
Αναβίωση ξεφλουδίσματος κοντόροκας μετά από 70 χρόνια με την πατόζα του Κοσμά. Πριν το 1950 και ίσως αργότερα, το ξεφλούδισμα του καλαμποκιού γινόταν με τα χέρια. Μαζεύονταν οι οικογένειες, φίλοι και γνωστοί και σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα ολονυχτίς ξεφλούδιζαν/καθάριζαν το καλαμπόκι για το ψωμί της χρονιάς. Αργότερα ήρθαν οι μηχανές που αντικατέστησαν την ανθρώπινη εργασία.
Η οικονομία που κάνει κύκλο, ανέθρεψε γενιές και γενιές και κράτησε την Ελλάδα όρθια ανά τους αιώνες. Η διαφύλαξη και η ανάδειξη των αγροτοδιατροφικών μας παραδόσεων αποτελεί χρέος για την προστασία της. Με την παγκοσμιοποίηση που επέρχεται, είναι η άυλη κληρονομιά μας που σταδιακά σβήνει.
Τα παλιά χρόνια, ήταν συνεχής και αδιάκοπη η προσπάθεια της κάθε αγροτικής οικογένειας να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη διατροφής, για να μπορέσει να θρέψει την πολυάριθμη φαμίλια της.
Τέσσερα νέα προγράμματα επιμόρφωσης για τον Έλεγχο και την Ποιότητα των Τροφίμων από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το αργυρό-2ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων οικολογικών προϊόντων
ECOTROPHELIA EUROPE 2020 έλαβε η Ελλάδα με το προϊόν O-LIVE το οποίο
δημιουργήθηκε από την ομάδα φοιτητών του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με την εταιρεία «Ε.Ι.Παπαδόπουλος Α.Ε.–
Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής»
Διαβαίνοντας την οδό του Φθινοπώρου πλέον και εφόσον έκλεισε η καλοκαιρινή περίοδος, σας παρουσιάζουμε τις δραστηριότητες της ΕΡΩ Καλύμνου, που με πρωταγωνιστή τον Αγροτικό Τομέα κατάφερε συν Θεώ να μας δώσει όμορφες και εποικοδομητικές εμπειρίες, μέσα από έναν πατροπαράδοτο τρόπο ζωής και γνώσης
Με την ανακοίνωση κάθε φορά προγραμμάτων ΑΠΕ στη γεωργία ανοίγει ξανά η κουβέντα για τη γη υψηλής παραγωγικότητας με την ίδια κατάληξη πάντα ήτοι τη μείωση της γης υψηλής παραγωγικότητας με τη χρήση διαφόρων ευρημάτων, τύπων, ποσοστών, και δεδομένων αμφιβόλου προελεύσεως και εγκυρότητας
Ὁ σκοπός τοῦ βιβλίου εἶναι νά παρακινήση ἀνθρώπους πού ἔχουν τήν δυνατότητα νά δημιουργήσουν ἕναν λαχανόκηπο, νά φυτεύουν οἱ ἴδιοι, νά χαίρωνται τόν κόπο τους καί νά παράγουν οἱ ἴδιοι τά κηπευτικά τους. Νά τρώγουν ὑγιεινά καί φυσικά κηπευτικά ἀπό τόν ἱδρῶτα τους, σύμφωνα μέ τήν ἐντολή τοῦ Θεοῦ «ἐν ἱδρῶτι τοῦ προσώπου σου φαγεῖν τόν ἄρτον σου».
Στο χωριό Γενισέα Ξάνθης δραστηριοποιείται η ομώνυμη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.). Δημιουργήθηκε από το Σύλλογο Γυναικών της περιοχής και από το 2006 έχει αναβιώσει την παραδοσιακή καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, καθώς και την επεξεργασία του πρωτογενούς προϊόντος για την παραγωγή πετιμέζι.
Θέσεις του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τα προβλήματα που προκύπτουν απο την Συμφωνία των Πρεσπών στον Αγροδιατροφικό Τομέα
Ακολουθώντας τη γνωστή κινέζικη παροιμία, «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα» και συνεχίζοντας την ορθόδοξη παράδοση της εκκλησίας μας, ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, αφενός ξεκινά τη λειτουργία της φάρμας στο κτήμα Ταξιαρχών, αφετέρου εγκαινιάζει την έκθεση στο πρατήριο της οδού Αναστασιάδη 5.
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ενημερώνει ότι από τις 5 Νοεμβρίου 2018 και ημέρα Δευτέρα ξεκίνησε να λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας που εδρεύει στο 2ο χλμ Μαυροβούνι – Έδεσσας, έκθεση με τοπικά αγροτικά και παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 ο τομέας αγροτικής ανάπτυξης της Ενωμένης Ρωμηοσύνης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων διοργάνωσε εκδήλωση στα Ιωάννινα με θέμα «Παραδοσιακός Λαχανόκηπος και Οικιακή Οικονομία».
Ἐφέτος, ἀπὸ τὶς 5 μέχρι τὶς 13 Σεπτεμβρίου 2015, ἡ «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη» εἶχε τὴ δυνατότητα νὰ συμμετάσχει γιὰ πρώτη φορὰ καὶ ἐκπροσωπήθηκε στὴ Διεθνῆ Ἔκθεση Θεσσαλονίκης μὲ τὸν Ἀγροτικὸ Τομέα της. Ὑπεύθυνος τοῦ συγκεκριμένου Τομέα εἶναι ὁ γεωπόνος κ. Σαπρανίδης Χρῆστος.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ – ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ – ΔΡΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ