Η σελίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Επιλέξτε ανάμεσα στις δύο κατηγορίες για πρόσβαση σε όλες τις δημοσιεύσεις ή ρίξτε μια ματιά στις πρόσφατες αναρτήσεις του τομέα στα δύο πλαίσια που ακολουθούν.
Η σελίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Επιλέξτε ανάμεσα στις δύο κατηγορίες για πρόσβαση σε όλες τις δημοσιεύσεις ή ρίξτε μια ματιά στις πρόσφατες αναρτήσεις του τομέα στα δύο πλαίσια που ακολουθούν.
“Οι μικροί Κηπουροί χαρίζουν” εκπαιδευτική δράση 10ου Νηπιαγωγείου Πτολεμαΐδας
Η Μέντα ή Μίνθη η πιπερώδης (λατινική ονομασία: Mentha X. Piperita) είναι φυτό μονοετές , έντονα αρωματικό με τετραγωνισμένους μίσχους και αρωματικά φύλλα που φθάνει σε ύψος τα 80 εκατοστά. Η μέντα ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και φύεται στην Ευρώπη, την Ασία και την Β. Αμερική.
Συγκεκριμένα, το 2021 ο κλάδος κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων και η αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς, κυρίως στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, δημιούργησαν αυξημένη ζήτηση ειδικά στην «κατανάλωση εκτός σπιτιού».
Ο κούρος, είναι ένα έθιμο των κτηνοτρόφων που κάθε χρόνο τέτοια εποχή κουρεύουν τα ζώα τους για να τα απαλλάξουν από το μαλλί, λόγω της ζέστης του καλοκαιριού.
Πώς πάει η οικονομία της χώρας; Αν πιστέψουμε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του όλα είναι υπό έλεγχο! Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοινώνει όπου σταθεί και βρεθεί «επενδύσεις» την πορεία των οποίων κάπου …τη χάνουμε. Η κυβέρνηση «κυνηγά» τις «βαθμίδες» των οίκων αξιολόγησης, όταν δεν τοποθετεί τη χώρα στη… σωστή πλευρά της ιστορίας…
Παραγωγοί κερασιών σε απόγνωση χαριζουν τα κεράσια τους για να μην πάνε χαμένα & κόβουν τις κερασιές μαζί με τα κεράσια. Η τιμή τους είναι 0.70€/κιλό & η συλλογή τους είναι ασύμφορη! Αυτό να το βάλουν στο μυαλό τους αυτοί που έκλεισαν για τους παραγωγούς κερασιών τη ρώσικη αγορά!
Η ορεινή κτηνοτροφία ανέθρεψε γενιές και γενιές και σήμερα εξαφανίζεται. Η ανάγκη για βιωσιμότητα της ορεινής πατρίδας και η υποστήριξη των νέων που επιθυμούν να μείνουν πίσω για να ασχοληθούν με την πατροπαράδοτη Ελλάδα είναι απαραίτητη όσο ποτέ.
Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 το μεσημέρι θα συναντηθούμε στα Σύβοτα Θεσπρωτίας και θα συζητήσουμε για την εκτροφή των ορτυκιών και άλλα συναφή ζητήματα όπως τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τις κατασκευές, την εκκόλαψη τους, την αυγοπαραγωγή τους σε ερασιτεχνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο! Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους!
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλους μας. Ο Γρηγόρης αγροτοκτηνοτρόφος της Αιτωλοακαρνανίας, μας οδηγεί στα αγροκτήματά του και μαζί παρακολουθούμε προσεκτικά την πορεία των βιολογικών ζωοτροφών που παράγει ο ίδιος με τη μέθοδο της ενσίρωσης
Ο οικονομολόγος και σύμβουλος φυσικών πόρων και περιβάλλοντος Γιώργος Καρακατσάνης παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντικές και άγνωστες τους πολλούς πληροφορίες για τους θησαυρούς της ελληνικής γης.
Η τσουκνίδα φύεται στις εύκρατες περιοχές ολόκληρου του βορείου ημισφαιρίου, στην νότια Αφρική , στις άνδεις και στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα αθφονεί ως αυτοφυές τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά μέρη Τα νεαρά βλαστάρια συλλέγονται την άνοιξη και τα χρησιμοποιούμε ως τονοτικό και ως λαχανικό. Τα υπέργεια μέρη και τα φύλλα συλλέγονται το καλοκαίρι όταν το φυτό είναι σε ανθοφορία.
Δείτε το βίντεο από τον περίπατο γνωριμίας με τα βότανα και τα χόρτα του τόπου μας που πραγματοποίησε στις 10-4-22, η αγροτική ομάδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Κάλυμνο
Από την ετοιμασία του μουουριού στην ακριτική Κάλυμνο.
Στο χωριό Σαργιάδα Αιτωλοακαρνανίας, η γιαγιά Άννα μας υποδέχεται με αγάπη στο όμορφο χωριό της, μας μαγειρεύει με δικά της προϊόντα, μια πεντανόστιμη σπιτική γαλατόπιτα,
Η Ελληνική γη είναι πολύ πλούσια σε φυτά και βότανα που πολλά από αυτά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Η βιβλιογραφία αναφέρει οτι η συστηματική και οργανωμένη χρήση τους ως φάρμακα στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της περίπου 2500 χρόνια πρίν, ξεκινωντας κυρίως από τους Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη,Αριστοτέλη και Γαληνό. Στην συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάποια βασικά φυτά και βότανα που φύονται στην ελληνική γη και την φαρμακευτική χρήση των.
Στο έλεος του τεράστιου κύματος ακρίβειας στις πρώτες ύλες και στις ζωοτροφές, βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας παραγωγής με τους κτηνοτρόφους να τονίζουν ότι τα κοπάδια τους υποσιτίζονται.
Η φτωχοποίηση των νοικοκυριών έχει πολλές παραμέτρους. Οι γεροντότεροι που έζησαν δύσκολα χρόνια, έχουν πολλά να μας πουν.
Η Μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται μόνο στη Χίο. Μετά τη συλλογή της από τα χωράφια, κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς με το χέρι, κομμάτι-κομμάτι, για να παραδοθεί στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και στη συνέχεια να προωθηθεί στο εμπόριο.
Η κα. Αικατερίνα Καλαϊτζίδου, γεωπόνος ΔΑΟΚ Πέλλας, μας ενημερώνει για το πως μπορούμε να έχουμε αυτάρκεια τροφής στην πόλη, ποια είναι τα βρώσιμα άνθη και χόρτα, με ποιους τρόπους μπορούμε να συντηρήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε την τροφή μας
Πως μπορούμε να έχουμε αυτάρκεια τροφής στην πόλη; Υπάρχουν βρώσιμα άνθη και χόρτα και ποιά ειναι; Με ποιους τρόπους μπορούμε να συντηρήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε την τροφή μας; Μία χρήσιμη ενημέρωση με την κυρία Κατερίνα Καλαϊτζίδου, γεωπόνο ΔΑΟΚ Πέλλης
Ένα από τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα που είναι προς εξαφάνιση καθώς οι νέοι πλέον δεν έχουν διάθεση να το ακολουθήσουν, διότι είναι επικίνδυνο και κουραστικό, είναι το επάγγελμα του ξυλοκόπου.
Καταγράφοντας την αγροτοδιατροφική μας κληρονομιά, ταξιδεύουμε στα ορεινά χωριά μας, συναντούμε νοικοκυρές που γνωρίζουν καλά την τέχνη της παραδοσιακής κουζίνας και μαζί τους ανασύρουμε μνήμες από λησμονημένα φαγητά της φτωχής μας Πατρίδας.
Αυγά τηγανιστά με κλωτσοτύρι και τραχανάς με κλωτσοτύρι.
Η ανάπτυξη της παραγωγικής υπαίθρου, είναι επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα της ορεινής μας πατρίδας, όσο ποτέ άλλοτε. Τα προϊόντα που παράγονται από τα ζώα της ελληνικής υπαίθρου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστά, για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία όπως το κατσικίσιο γάλα που αναγνωρίζεται για τα θρεπτικά συστατικά του, τα οφέλη του στην υγεία αλλά και τα προτερήματά του σε σύγκριση με άλλα γάλατα.
Στην «κορυφή του κόσμου» το ελληνικό γαστρονομικό (flavored Oil) ελαιόλαδο για τη φετινή χρονιά, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της παγκόσμιας κατάταξης ελαιολάδων, Evoo World Ranking 2021 (EVOOWR 2021).
Το μακρινό 2001, αποφασίζει ότι θα αφήσει πίσω του την Αθήνα, θέλοντας να θέσει τις βάσεις, ώστε να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, μακριά από την μεγαλούπολη και παρέχοντας μία ποιοτική καθημερινότητα τόσο στον ίδιο, όσο και στην μελλοντική του οικογένεια.
Το σέλινο είναι ένα από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά βότανα καθώς και λαχανικό. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του βοτάνου στην φαρμακευτική είναι κυρίως οι σπόροι και τα φύλλα.
Ο μαϊντανός ή πετροσέλινο (αρχ.:Πετροσέλινον το ουλόφυλλον , λατινική ονομασία: Petroselinum crispum) είναι ένα μονοετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά.
Ο σχίνος ή Μαστιχόδενδρο ή Πιστακία (λατινική ονομασία: Pistacia Lentiscus) είναι πολύκλαδο, πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τρία μέτρα.
Το λεμόνι ή κίτριον η λεμονέα (λατινική ονομασία: citrus x limon) είναι από τα σπουδαιότερα και πολλαπλά χρησιμοποιούμενα για οικιακή χρήση φυσικά φάρμακα.
Το αγριοράδικο ή πικραλίδα ή δανδελίων, (αρχ.: ταραξάκον το φαρμακευτικόν), λατινική ονομασία (Taraxacum officinale) είναι πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 50 εκατοστά με χρυσσαφί άνθη, φύλλα που ξεκινούν από την βάση του και ανήκει στην οικογένεια των Αστερίδων.
Στη Λίμνη των Κρεμαστών, στο ορεινό χωριό Νεοχώρι Ευρυτανίας- στο αγρόκτημά της, συναντήσαμε την κυρία Μαρίκα η οποία εγκατέλειψε την Αθήνα για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της, ποιοτικά και υγιεινά, κοντά στο γενέθλιο τόπο της.
Το κρεμμύδι ή Άλλιον το κρόμμυο (λατινική ονομασία Allium cepa) αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά βρώσιμα και φαρμακευτικά φυτά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι βολβώδες πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο.
Το δενδρολίβανο ή Αρισμαρί (Αρχαία ονομασία: απόσπληνος) , (Λατινική ονομασία: Rosmarinus officinalis L), είναι ένας πολυετής, αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος μέχρι τα δυο μέτρα και ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Είναι φυτό ιθαγενές της μεσογείου και είναι αυτοφυές σε ολόκληρη την νότια Ευρώπη. Σήμερα το δενδρολίβανο καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο ως καλλωπιστικό φυτό αλλά και για τις αρωματικές του ιδιότητες. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή με σπόρους την άνοιξη και οι κλώνοι με τα φύλλα συλλέγονται το καλοκαίρι αμέσως μετά την ανθοφορία. Η λατινική του ονομασία μεταφράζεται ως «δάκρυ της θάλασσας» και προκύκτει από την ικανότητα του φυτού να φύεται κοντά στην θάλασσα.
Τα βασικά ενεργά συστατικά του θυμαριού είναι τα πτητικά έλαια (θυμόλη, μεθυλοχαβικόλη, κινεόλη, βορνεόλη), τα φλαβονοειδή (απιγενίνη, λουτεολίνη) και οι ταννίνες. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α ,Κ, Ε και C καθώς και φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο,κάλιο,μαγνήσιο,μαγγάνιο και σελήνιο. Λόγω της υψήλής συγκέντρωσης σε βιταμίνη C, θεωρείται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Η ρίγανη ή ορίγανον το κοινόν (λατινική ονομασία origanum vulgare) είναι ένα πολυετές ευθυτενές βότανο που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 80 εκατοστά. Έχει κοκκινωπούς βλαστούς , ελλειπτικού σχήματος φύλλα και δέσμες από ροζ άνθη.
Ο βασιλικός ή Ώκιμον το βασιλικόν (λατινική ονομασία: Ocimum basilicum ) είναι ένα έντονα αρωματικό πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 50 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Έχει γυαλιστερά οβάλ φύλλα, τετράγωνο βλαστό και μικρά άσπρα άνθη. Είναι ιθαγενές φυτό της Ινδίας αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο με πάνω από 150 διαφορετικές ποικιλίες , κυριως για το άρωμα και το αιθέριο έλαιό του.
Η σιλυμαρίνη έχει φανεί ότι αυξάνει το ρυθμό αναγέννησης των κυττάρων του ήπατος, καθώς επιδρά στο ρυθμό πρωτεϊνοσύνθεσης. Η παραπάνω δράση φαίνεται πως βοηθά στην παραγωγή νέων κυττάρων σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, αλκοολικής λιπώδους διήθησης, κίρρωσης αλλά και μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος
Το σκόρδο ή Άλλιον το εδώδιμον (λατινική ονομασία Allium sativum) αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά καλλιεργήσιμα φυτά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι μονοετές αλλά και πολυετές φυτό που ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Η πολλαπλή ευεργετική δράση του σκόρδου ήταν γνωστή από την αρχαιότητα.
Τό βαλσαμόχορτο ἤ σπαθόχορτο (ὑπερικόν τό διάτρητον) μέ λατινική ὀνομασία hypericum perforatum εἶναι πολυετές, ἀειθαλές φυτό μέ ὕψος πού φτάνει τά 80 ἑκατοστά καί ἄνθη μέ ἔντονο κίτρινο χρῶμα καί μαῦρες κουκκίδες καί ἀνήκει στά ἀγγειόσπερμα. Στήν ἀρχαία Ἑλλάδα ἦταν γνωστό μέ τό ὄνομα ὑπερικό ἐνῷ στήν ξένη βιβλιογραφία ἀναφέρεται ὡς St. Johns wort (βότανο τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη τοῦ Προδρόμου)
Το σύμφυτο ή στεκούλι (λατινική ονομασία: symphytum officinalis) είναι πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι το ένα μέτρο και ανήκει στην οικογένεια των βοραγιοειδών. Είναι αειθαλές με παχιά ανάγλυφα φύλλα και άνθη άσπρα ή μωβ που μοιάζουν με καμπανάκια. Είναι είναι ιθαγενές φυτό της Ευρώπης, καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες περιοχές του κόσμου συμπεριλαμβανόμενων και αυτών της ανατολικής Ασίας της Β.Αμερικής και Αυστραλίας. Ευδοκιμεί σε υγρά, βαλτώδη μέρη (λίμνες, ρεματιές κλπ).Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι οι ρίζες, τα άνθη και τα φύλλα.
α κυνόροδα περιέχουν είκοσι φορές περισσότερη βιταμίνη C από ότι μπορούμε να πάρουμε από τα πορτοκάλια και πέντε φορές περισσότερη από τα λεμόνια και τα ακτινίδια. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C ανά 100 γραμμάρια καρπών κυμαίνεται από 2000-2500 mg.
Είναι πολύ σημαντικό τα τρόφιμα που καταναλώνουμε να είναι απόλυτα υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον. Πόσο μάλλον όταν μαγειρεύονται με καλοσύνη και αγάπη από τη νοικοκυρά όπως στην περίπτωσή μας που η κυρία Σοφία, που μας υποδέχεται στο χωριό της και με ντόπια προϊόντα μας φτιάχνει μια παραδοσιακή πίτα ψημένη πάνω σε ξυλοκάρβουνα.
Γνωριμία με τα βότανα και τα χόρτα του τόπου μας στις 10/4/2022 και ώρα 12:00
Η μπομπότα είναι ψωμί από καλαμποκίσιο αλεύρι που έτρωγαν στα χωριά κατά την περίοδο της φτώχειας, την οποία έφτιαχναν οι νοικοκυρές σε περιπτώσεις που δεν είχαν καθάριο αλεύρι να ζυμώσουν ψωμί.
Αναβίωση ξεφλουδίσματος κοντόροκας μετά από 70 χρόνια με την πατόζα του Κοσμά. Πριν το 1950 και ίσως αργότερα, το ξεφλούδισμα του καλαμποκιού γινόταν με τα χέρια. Μαζεύονταν οι οικογένειες, φίλοι και γνωστοί και σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα ολονυχτίς ξεφλούδιζαν/καθάριζαν το καλαμπόκι για το ψωμί της χρονιάς. Αργότερα ήρθαν οι μηχανές που αντικατέστησαν την ανθρώπινη εργασία.
Η οικονομία που κάνει κύκλο, ανέθρεψε γενιές και γενιές και κράτησε την Ελλάδα όρθια ανά τους αιώνες. Η διαφύλαξη και η ανάδειξη των αγροτοδιατροφικών μας παραδόσεων αποτελεί χρέος για την προστασία της. Με την παγκοσμιοποίηση που επέρχεται, είναι η άυλη κληρονομιά μας που σταδιακά σβήνει.
Τα παλιά χρόνια, ήταν συνεχής και αδιάκοπη η προσπάθεια της κάθε αγροτικής οικογένειας να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη διατροφής, για να μπορέσει να θρέψει την πολυάριθμη φαμίλια της.
Τέσσερα νέα προγράμματα επιμόρφωσης για τον Έλεγχο και την Ποιότητα των Τροφίμων από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το αργυρό-2ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων οικολογικών προϊόντων
ECOTROPHELIA EUROPE 2020 έλαβε η Ελλάδα με το προϊόν O-LIVE το οποίο
δημιουργήθηκε από την ομάδα φοιτητών του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με την εταιρεία «Ε.Ι.Παπαδόπουλος Α.Ε.–
Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής»
Διαβαίνοντας την οδό του Φθινοπώρου πλέον και εφόσον έκλεισε η καλοκαιρινή περίοδος, σας παρουσιάζουμε τις δραστηριότητες της ΕΡΩ Καλύμνου, που με πρωταγωνιστή τον Αγροτικό Τομέα κατάφερε συν Θεώ να μας δώσει όμορφες και εποικοδομητικές εμπειρίες, μέσα από έναν πατροπαράδοτο τρόπο ζωής και γνώσης