ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα στις εισαγωγές ντομάτας και πιπεριάς, έρχονται και Αλβανικά καρπούζια

Παϊσιάδης Σταύρος: Αν και μειώνονται οι εξαγωγές στις τομάτες και τις πιπεριές βλέπουμε αντιθέτως να αυξάνουν οι εισαγωγές τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε και κινητικότητα με εισαγωγές καρπουζιών από Αλβανία.

Τρώμε φρούτα και λαχανικά από τρίτες χώρες, θεαματική άνοδος των εισαγωγών

Η έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η ιδιαιτερότητα της ποιότητος είναι η σωστή ελληνική εθνική στρατηγική…

Οικογενειακή διατροφή, αυτάρκεια και οικονομία

Το κάτωθι κείμενο προέρχεται από το «ΕΡΩ»,  το τριμηνιαίο περιοδικό της Ενωμένης Ρωμηοσύνης, που εξεδόθη το πρώτο τρίμηνο του 2023 (Ιανουάριος – Μάρτιος) με θέμα «Αντίδοτα στην Κρίση». Το περιοδικό μπορείτε να το αναζητήσετε και να εγγραφείτε συνδρομητές ώστε να το λαμβάνετε ταχυδρομικώς πατώντας ΕΔΩ

Εξαγωγές: Πρεμιέρα για το επιτραπέζιο σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα

«Ποδαρικό» στις εξαγωγές έκανε το επιτραπέζιο σταφύλι με τις πρώτες ποσότητες να κατευθύνονται στις αγορές, ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται για το προϊόν αναμένονται, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, καλύτερες από πέρσι.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟ 18/12/23: Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτική Εκδήλωση ΕΡΩ Καβάλας με θέμα «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος»

Με την χάρη του Θεού η ΕΡΩ Καβάλας πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 ομιλία – εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα: «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος» με ομιλήτρια την κ. Αικατερίνη Καλαϊτζίδου… Η ομιλία και εκπαίδευση στην πράξη περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες: α) Γνώρισε τι τρως και προστατεύσου, β) Ιδιότητες και τρόπος χρήσης βοτάνων και γ) Μεταποίηση και συντήρηση τροφίμων εκτός ψυγείου.

Ρόκα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τη ρόκα τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα της είναι πράσινα και ο μίσχος της μακρύς και λευκός. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της όλες τις εποχές του χρόνου. Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Τα άνθη της προσελκύουν τις μέλισσες. Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.

Σπανάκι: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τα σπανάκια είναι φυτά μονοετή, της οικογένειας των χηνοποδωδών. Καλλιεργούνται μόνο για τα φύλλα τους, τα οποία αποτελούν υγιεινή τροφή, ως περιέχοντα πολύ σίδηρο και άλλες θεραπευτικής ιδιότητες.

Ρόκα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Η ρόκα είναι φυτό μονοετές, χαμηλό, της οικογενείας των σταυρανθών. Καλλιεργείται για τα φύλλα της, τα οποία ένεκα της καυστικής γεύσεως που έχουν, χρησιμοποιούνται για είδος ορεκτικό.

Ο Τάσος και το κοπάδι του | Μια ζωή αφιερωμένη στα πρόβατα

Στο χωριό Σπολάϊτα Αγρινίου, συναντήσαμε τον Τάσο, έναν κτηνοτρόφο με βαθιές ρίζες στην αγάπη για τα ζώα. Από μικρή ηλικία, μεγάλωσε πλάι στον πατέρα του, μαθαίνοντας τα μυστικά της φροντίδας των γιδοπροβάτων. Αυτή η πρώιμη επαφή με τα ζώα άναψε μέσα του μια φλόγα που τον οδήγησε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Κολοκύθια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Η καλλιέργεια του κολοκυθιού – κολοκυθιάς είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυθών. Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά…

Αποθήκευση και διατήρηση πατάτας

Οι πατάτες διατηρούνται καλά εντός υπογείων ευάερων και με ομοιόμορφη θερμοκρασία, τοποθετούμενες κάτω κατά στιβάδες λεπτές, καλυπτόμενες πρώτον με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα.

Γλυκοπατάτες: καλλιέργεια

Οι γλυκοπατάτες είναι φυτά πολυετή που ανήκουν στην οικογένεια των κομβολβουλοειδών. Οι βλαστοί είναι έρποντες, μάκρους 3-4 μ., τα δε φύλλα μεγάλα, καρδιόσχημα, ζωηρώς πράσινα και πολύ γυαλιστερά. Τα λουλούδια είναι καμπανουλοειδή βιολέ ή κόκκινα,….

Το Ελληνικό σιτάρι: Ποικιλίες

Στην Ελλάδα τα καλλιεργούμενα σιτάρια είναι κατά το πλείστον σκληρά. Αυτό οφείλεται κυρίως, αφ’ ενός μεν σε ειδικούς κλιματολογικούς λόγους (είδος βροχών, ανέμων κλπ.), αφ’ ετέρου δε στην χρησιμοποίηση ενός και του αυτού σπόρου σκληρού σταριού.

Τσάι Ολύμπου: νέα αγροτική καλλιέργεια με χαμηλό ρίσκο

Σε μία καθ΄όλα δυναμική καλλιέργεια εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην Πιερία, η καλλιέργεια του Τσάι Ολύμπου ενός αρωματικού και φαρμακευτικού βοτάνου του Μυθικού Βουνού.

«Φρένο» στις ευνοϊκές εισαγωγές ρυζιού που περιέχει φυτοφάρμακο

Να  σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη επιχειρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φιλοδοξώντας να μπει τέλος στις ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις παραγωγής με την ΕΕ

Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 2ο – Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα φύεται στις εύκρατες περιοχές ολόκληρου του βορείου ημισφαιρίου, στην νότια Αφρική , στις άνδεις και στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα αθφονεί ως αυτοφυές τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά μέρη Τα νεαρά βλαστάρια συλλέγονται την άνοιξη και τα χρησιμοποιούμε ως τονοτικό και ως λαχανικό. Τα υπέργεια μέρη και τα φύλλα συλλέγονται το καλοκαίρι όταν το φυτό είναι σε ανθοφορία.

Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα. Πολλοί δεν τα γνωρίζουν εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουν ψωνίσει για να φτιάξουν χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 1ο – Χαμομήλι

Η Ελληνική γη είναι πολύ πλούσια σε φυτά και βότανα που πολλά από αυτά   ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Η βιβλιογραφία αναφέρει οτι η  συστηματική και οργανωμένη χρήση τους ως φάρμακα στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της περίπου 2500 χρόνια πρίν, ξεκινωντας κυρίως από τους Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη,Αριστοτέλη και Γαληνό. Στην συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάποια βασικά φυτά και βότανα που φύονται στην ελληνική γη  και την φαρμακευτική χρήση των.

Οι παραδοσιακοί σπόροι και τα πλεονεκτήματα τους

Μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και την επακόλουθη μαζική βιομηχανοποίηση που έλαβε χώρα στο κόσμο στην προσπάθεια άνθισης των οικονομικά και κοινωνικά εξαντλημένων κρατών, είχε ως επίπτωση την μετατροπή της γεωργίας σε μονοκαλλιέργειες μαζικής παραγωγής… τα δεδομένα της γεωργίας όπως τα είχε συνηθίσει μέχρι τότε ο κόσμος, έπρεπε να αλλάξουν και να «εκμοντερνιστούν».

Παραγωγή σπόρων λαχανικών

Αγγούρια. Η παραγωγή σπόρου βασίζεται στην εκλογή των μητρικών φυτών, τα οποία πρέπει να είναι παραγωγικά και προ πάντων, να ανταποκρίνονται στην επιθυμητή ποικιλία. Αφού διαλεχτούν οι μάνες πρέπει σε κάθε ρίζα να αφήνονται μόνον 1-2 καρποί, από τους πρώτους, οι οποίοι να διατηρούνται μέχρις ότου να κιτρινίσουν και ωριμάσουν τελείως…

Χρυσό βραβείο καλύτερου ελληνικού κρασιού στο Οινοποιείο Παπαθανασόπουλος και το Λευκό κρασί «Πέτρινο Χωριό», στον Διεθνή Διαγωνισμό κρασιού “Concours International de LYON”

Οινολόγοι, sommelier, γευσιγνώστες, κριτικοί οίνου αλλά και ερευνητές του κλάδου, με γνώμονα τις δοκιμές ελέγχου ποιότητας και την αξιολόγηση των ποιοτικότερων κρασιών σε διεθνή κλίμακα, ξεχώρισαν το εξαιρετικής ποιότητας κρασί του Οινοποιείου Παπαθανασόπουλος, τιμώντας έτσι το ποιοτικό δυναμικό του μοναδικού αλλά σχεδόν ξεχασμένου στον κόσμο Αιτωλοακαρνανικού αμπελώνα.

«Μέλι Κισσούρι»: Προστίθεται στο μητρώο των ΠΟΠ

Το «Μέλι Κισσούρι» είναι μέλι ανθέων, και συγκεκριμένα φθινοπωρινό μέλι ερείκης που παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata), η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή. Το «Μέλι Κισσούρι» διατίθεται σε υγρή ή κρυσταλλική μορφή.

Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Ο μέσος όρος ανά άτομο είναι ανάλογος με το πόσο μας αρέσει το συγκεκριμένο λαχανικό σαν τροφή και αν χρειαζόμαστε να το αποθηκεύσουμε. Ο ακόλουθος ερασιτεχνικός οδηγός είναι μία πρόταση για φρέσκες, υγιεινές «κηπευτικές» ανάγκες διατροφής, προσαρμοσμένες ανά άτομο στο μικρό δικό μας περιβόλι για παραγωγή τροφής.

Ντομάτα: σπορά, φύτεμα, καλλιέργεια

Ξεκινήστε την σπορά για την καλλιέργεια ντομάτας από σπόρους, 6 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας. Φυτέψτε το σπόρο 1-1.5 cm βαθιά σε κομπόστα για σπόρους και διατηρήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 24-29 C για την καλύτερη βλαστικότητα. 

Ο αγελαδοτρόφος Τάσος Θεοδωρόπουλος με καθετοποιημένη μονάδα, το μυστικό της επιτυχίας

Επίσης έμεινα στην αγορά της Φλώρινας με ένα ΑΤΜ και διακινώ το γάλα που παράγει η δική μου μονάδα. Μαζί με το φρέσκο γάλα πουλάω και γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, γιαούρτι, κεφίρ, σοκολατούχο γάλα κ.α.) του «Αγροκτήματος Γάλα Αξίας», όπως έχω ονομάσει την εκτροφή μου.

Δεν μπορούν να πουλήσουν τα λεμόνια οι παραγωγοί, μειωμένη ζήτηση και τιμές έως 30 λεπτά

Από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν μειωθεί οι κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν ούτε για εξαγωγή ούτε για την εγχώρια αγορά. Αυτή η εικόνα στην αγορά παραμένει μέχρι σήμερα και φέρνει απόγνωση στους παραγωγούς.

Θεσσαλία- Οι Ολλανδοί ειδικοί προειδοποιούν: Αν δεν σταματήσετε να παράγετε βαμβάκι, ο κάμπος θα γίνει σύντομα κανονική έρημος

Οι Ολλανδοί ειδικοί που εκπόνησαν τη μελέτη για το σχέδιο για τη Θεσσαλία προειδοποιούν: Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει (ή τουλάχιστον να μειωθεί) η παραγωγή του βαμβακιού στον Κάμπο, που καταναλώνει πολύ νερό (που δεν υπάρχει) και μειώνει δραματικά τον υδροφόρο ορίζοντα, η περιοχή θα γίνει πολύ σύντομα- ίσως και μέσα στα επόμενα 15 χρόνια- μια κανονική έρημος!

Ένωση Μεσσηνίας: Παγκόσμια κατοχύρωση για την «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ

Στην καταχώριση και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης, της Συμφωνίας της Λισαβόνας της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας» προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» με σχετική αίτηση του και την αντίστοιχη καταβολή των απαιτούμενων τελών.

Σελίδες