Φυτά και Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς και Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 17ο – Σέλινο

      

       Το σέλινο ή Άπιον το βαρύοσμον (λατινική ονομασία: Apium graveolens), είναι διετές φυτό ιθαγενές της Ευρώπης που φτάνει σε ύψος τα 90 εκατοστά. Καλλιεργείται ευρύτατα ως λαχανικό σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους την άνοιξη και η συγκομιδή γίνεται από τα μέσα του καλοκαιριού ως το φθινόπωρο. Έχει μίσχο με γραμμώσεις, λεία οδοντωτά φύλλα και μικρά λουλούδια.

            Το σέλινο είναι ένα από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά βότανα καθώς και λαχανικό. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του βοτάνου στην φαρμακευτική είναι κυρίως οι σπόροι και τα φύλλα. Οι μίσχοι τρώγονται ως θρεπτικό λαχανικό μαζί με τα φύλλα.

            Το σέλινο περιέχει πτητικό έλαιο (λιμονένιο, φθαλίδες, β-σελινένιο), κουμαρίνες, φουρανοκουμαρίνες(βεργαπτένη), φλαβονοειδή( απιίνη), σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο,  φυτικές ίνες,  φώσφορο, βιταμίνες C, B1,B2 και Κ.

ΧΡΗΣΕΙΣ:

            Στοιχεία δείχνουν πως το σέλινο καλλιεργείται εδώ και 3000 χρόνια περίπου στην Αίγυπτο και από τον 5ο αιώνα π.Χ.  στην Κίνα. Σε ολόκληρη την γνωστή ιστορία του ανθρώπου το σέλινο χρησιμοποιούνταν ως τροφή και ως γιατρικό. Στην αρχαία Ελλάδα με στεφάνια από σέλινο στεφάνωναν τους αθλητές στα Νέμεα.

            Σήμερα οι σπόροι του σέλινου χρησιμοποιούνται στην θεραπεία ρευματικών παθήσεων και της ουρικής αρθρίτιδας. Βοηθούνε τα νεφρά να αποβάλλουν τα ουρικά άλατα και τα άλλα ανεπιθύμητα και άχρηστα προϊόντα. Επίσης ελαττώνουν την οξύτητα συνολικά στον οργανισμό. Οι σπόροι βοηθούν στην αρθρίτιδα κάνοντας αποτοξίνωση στον οργανισμό και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και τις αρθρώσεις.

     Σύμφωνα με έρευνες3, η κατανάλωση ωμού σέλινου στην διατροφή βοηθάει σημαντικά τους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα πολλών καταστάσεων όπως υπέρταση, δισλιπιδαιμία, κοιλιακή παχυσαρκία και διαταραχές υπεργλυκαιμίας. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο έχουν αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη τύπου 2 και αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά στοιχεία που περιέχονται στο σέλινο μειώνουν τις οξειδωτικές βλάβες στον οργανισμό και αποτρέπουν τις φλεγμονές. Τα φλαβονοειδή καταστέλλουν την καρδιαγγειακή φλεγμονή. Οι φθαλίδες που περιέχονται σε αυτό οδηγούν στην επέκταση των λείων μυών στα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η δράση του βοτάνου είναι πολύπλευρη και αποτελεσματική για τον έλεγχο του μεταβολικού συνδρόμου.

     Στην Γερμανία υπάρχουν σκευάσματα σέλινου που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της απώλειας όρεξης και της γενικής και νευρικής εξάντλησης.

            Μια ακόμα χρήση του βοτάνου είναι  ως αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος (διουρητικές ιδιότητες). Οι σπόροι του σέλινου είναι αποτελεσματικοί ως θεραπεία για την κυστίτιδα, βοηθώντας στην αποστείρωση της ουροδόχου κύστης και των σωληνίσκων του ουροποιητικού.

            Οι σπόροι του σέλινου είναι ευεργετικοί στα προβλήματα του αναπνευστικού όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα. Σε μελέτες που έχουνε γίνει έχει παρατηρηθεί μείωση των συμπτωμάτων του βρογχικού άσθματος σε ασθενείς που έπαιρναν ένα μίγμα σπόρων σέλινου και μελιού.

ΒΑΣΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ:

     Τα νωπά φύλλα είναι πολύ θρεπτικά και μπορούν να θεωρηθούν συμπλήρωμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων στην διατροφή. Η χρήση αυτή του βοτάνου ως σαλατικό θεωρείται ασφαλής. Προσοχή πρέπει να δοθεί να μην χρησιμοποιείται το βότανο ως θεραπευτικό μέσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και εάν υπάρχει κάποια νεφρική διαταραχή.

     Μια άλλη μέθοδος είναι το έγχυμα σε νερό. Σε ένα ποτήρι νερό (250ml) που έβρασε και απομακρύνθηκε από την εστία θερμότητας ,ρίχνουμε περίπου 1κτ.΄του γλυκού (5γρ.) σπόρους σέλινου. Αφήνουμε για 10 λεπτά , στραγγίζουμε, κρυώνουμε και κατόπιν το πίνουμε για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και της αρθρίτιδας. Πίνουμε ένα ποτήρι την ημέρα.

     Μπορούμε επίσης για την αρθρίτιδα να κονιορτοποιήσουμε τους σπόρους και να τους αναμείξουμε με το φαγητό. Η δοσολογία παραμένει ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.

     Το βάμμα από σπόρους σέλινου είναι πολύ ισχυρό φάρμακο για την αντιμετώπιση των ρευματισμών. Για την παρασκευή του βάμματος χρησιμοποιούμε σπόρους τους οποίους τοποθετούμε μέσα σε αλκοόλ (αναλογία 1/5 , ένα μέρος φυτού σε 5 μέρη αλκοόλ) σε γυάλινο σκεύος με καπάκι. Προσοχή το αλκοόλ πρέπει να είναι πόσιμο. Αφού καλύψουμε πλήρως τους σπόρους με αλκοόλ περιμένουμε αναδεύοντας ελαφρώς καθημερινά για 14 ημέρες. Έπειτα περνάμε το υγρό μίγμα από διηθητικό χαρτί. Το βάμμα φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια για περίπου 2 χρόνια, και θεωρείται το ισχυρότερο από τις  μεθόδους παρασκευής για εσωτερική χρήση. Για τους ρευματισμούς πίνουμε 30 σταγόνες με νερό τρεις φορές την ημέρα.

     Χυμός από φύλλα σέλινου μαζί με χυμό καρότου είναι πολύ θρεπτικός για τόνωση του οργανισμού. Για να τον παρασκευάσουμε χρησιμοποιούμε 2-3 φύλλα σέλινου μαζί με ένα καρότο και αφού τα πολτοποιήσουμε τα καταναλώνουμε μαζί με το πρωινό γεύμα.

Για το βρογχικό άσθμα και γενικά προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος αναμιγνύουμε σκόνη από 8-10 σπόρους σέλινου με μια κουταλιά της σούπας μέλι και το καταναλώνουμε. Επίσης το έγχυμα μπορεί να βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση.

Γ.Π.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  1. Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 1ο – Χαμομήλι
  2. Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 2ο – Τσουκνίδα
  3. Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 3ο  – Αγριοτριανταφυλλιά
  4. Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 4ο – Σύμφυτο
  5. Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Γής και Θεραπευτική Χρήση αυτών – Μέρος 5ο – Βαλσαμόχορτο
  6. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 6ο – Σκόρδο
  7. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 7ο – Γαϊδουράγκαθο
  8. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 8ο – Βασιλικός
  9. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 9ο – Θυμάρι
  10. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 10ο – Δενδρολίβανο
  11. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 11ο – Κρεμμύδι
  12. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 12ο – Ρίγανη
  13. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 13ο – Αγριοράδικο
  14. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 14ο – Λεμόνι
  15. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 15ο – Σχίνος (Μαστιχόδενδρο)
  16. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 16ο – Μαϊντανός
  17. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 17ο – Σέλινο
  18. Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν – Μέρος 18ο – Μέντα

Πηγές – παραπομπές

  1. https://www.proionta-tis-fisis.com/pano-apo-23-ta-apistefta-ofeli-tou-selinou-stin-ygieia/
  2. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464016/
  4. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880200903280026
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
  6. https://www.researchgate.net/publication/309126947_The_effect_of_celery_seeds_with_honey_in_treatment_of_bronchial_asthma
  7. ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Andrew Chevallier , Εκδόσεις Δομική.