Καλλιεργημένο κρέας: Για ζωοτροφές η πρώτη άδεια που παραχωρεί η ΕΕ

Αντί σχολίου :  «Ἄλλοτε σπάνια ὑπῆρχε καρκίνος. Βλέπεις, ἦταν φυσική ἡ ζωή. Ἄλλο θέμα τί ἐπέτρεπε ὁ Θεός. Ἔτρωγε κανεὶς φυσικές τροφές καὶ ἦταν ὑγιέστατος. Φροῦτα, κρεμμύδια, ντομάτες, ἦταν ὅλα καθαρά (…). Τώρα ἔχουν λιπάσματα, ραντίσματα. Τί τρῶνε σήμερα οἱ ἄνθρωποι! Τὸ ἄγχος, οἱ νοθευμένες τροφές ἀρρώστια φέρνουν. Ἀχρηστεύεται ὁ κόσμος, ὅταν χρησιμοποιῆ ἀδιάκριτα τὴν ἐπιστήμη»

(Γέροντος Παϊσίου, Λόγοι Α’, «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο»)
 

Μέχρι σήμερα, άδειες για τη διάθεση καλλιεργημένου κρέατος είχαν παραχωρήσει μόνο οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη.

Τσεχική εταιρεία εξασφάλισε την πρώτη άδεια στην Ευρώπη για τη διάθεση κρέατος εργαστηρίου, το οποίο όμως δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά για ζωοτροφές.

H νεοσύστατη Bene Meat Technologies δεν διευκρινίζει αν το καλλιεργημένο κρέας της θα είναι βοδινό, χοιρινό ή άλλου είδους, ανέφερε όμως ότι από του χρόνου ελπίζει να παραγάγει αρκετούς τόνους κάθε χρόνο.

Σε πρώτη φάση θα συνεργάζεται με άλλες εταιρείες ζωοτροφών πολυτελείας, αργότερα όμως σχεδιάζει να λανσάρει προϊόντα με τη δική της επωνυμία.

H Bene Meat απομονώνει ζωντανά κύτταρα από ζώα και τα καλλιεργεί σε βιοαντιδραστήρες με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Δεκάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κούρσα για την εμπορική αξιοποίηση του καλλιεργημένου κρέατος, ποντάροντας στην ανησυχία των καταναλωτών για τις συνθήκες εκτροφής των ζώων αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κτηνοτροφίας, μια μείζονα πηγή εκπομπών άνθρακα.

H εταιρεία απασχολεί δεκάδες ερευνητές στο εργαστήριό της στην Πράγα (Reuters)

Τον Ιούνιο, δύο εταιρείες, η Upside Foods και η Good Meat, εξασφάλισαν άδεια για τη διάθεση καλλιεργημένου κρέατος για ανθρώπινη κατανάλωση, μετά το πράσινο φως που έδωσε πρώτη η Σιγκαπούρη.

«Σήμερα γίναμε η πρώτη εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο που εξασφαλίζει επίσημη άδεια για την παραγωγή και διάθεση καλλιεργημένου κρέατος για γάτες και σκύλους» δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τσεχικής εταιρείας Ρόμαν Κριτζ.

Η πιστοποίηση ήρθε από το Ευρωπαϊκό Μητρώο Πρώτων Υλών Ζωοτροφών, ανέφερε η εταιρεία.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο επίπεδο των μερικών κιλών ανά ημέρα» είπε ο Κριτζ αναφερόμενος στο δυναμικό παραγωγής. «Εκτιμούμε ότι στη διάρκεια του επόμενου έτους θα φτάσουμε το επίπεδο των εκατοντάδων κιλών ή μονοψήφιων νούμερων σε τόνους» συνέχισε.

Όπως όλες οι εταιρείες καλλιεργημένου κρέατος, η Bene Meat απομονώνει ζωντανά κύτταρα από ζώα και τα καλλιεργεί σε βιοαντιδραστήρες με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Παραμένει ασαφές γιατί η εταιρεία ξεκινά με τις ζωοτροφές αντί με κρέας για ανθρώπινη κατανάλωση, κάτι που περιλαμβάνεται στα σχέδιά της για το μέλλον.

Άλλες εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει πάντως δυσκολίες στο να πετύχουν τον σωστό συνδυασμό μυϊκού ιστού και λίπους για να ικανοποιήσουν τα ανθρώπινα γούστα.

Η Bene Meat ανακοίνωσε την αδειοδότησή της πριν εξετάσει αν τα ζώα βρίσκουν ικανοποιητικό το προϊόν της, κάτι που σκοπεύει πάντως να κάνει άμεσα.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2020 και ανήκει στην τσεχική εταιρεία ιατρικών συσκευών BTL, απασχολεί περισσότερους από 80 ερευνητές και έχει εξασφαλίσει επενδύσεις εκατομμυρίων, ανέφερε ο Κριτζ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Όπως είπε, πέρα από περιβαλλοντικό όφελος το καλλιεργημένο κρέας έχει το πλεονέκτημα ότι παράγεται σε ελεγχόμενες συνθήκες, ενώ με τις συμβατικές ζωοτροφές οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν με τι ταϊζόταν το ζώο.

in.gr