Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – Εορτή του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω

Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ-ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ, ΤΟΥ ΝΕΟΥ, ΤΟΥ ΕΝ ΚΑΛΥΜΝΩ

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών που μας πέρασε, τελέσαμε πανηγυρικώς την εορτή του Αγίου Σάββα του νέου, στην Κάλυμνο, όπου βρίσκεται το άφθαρτο και θαυματουργό του σκήνωμα.  

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και πολύ μεγάλη συμμετοχή πιστών από όλη την Κάλυμνο, τα Δωδεκάνησα και αλλού τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ.κ. Ιωσήφ, συλλειτουργούντων  των Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσίου και Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολoύθησε η λιτάνευση της ιεράς και θαυματουργού εικόνος του οσίου Σάββα και δέηση προ του ιερού σκηνώματός του, υπέρ των όπου γης και εν θαλάσση ευρισκομένων αδελφών ημών Καλυμνίων και λοιπών Δωδεκανησίων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα με πανηγυρικό αρχιερατικό Εσπερινό, Παράκληση και Ιερά Αγρυπνία και ολοκληρώθηκαν με Κατανυκτικό Εσπερινό την Κυριακή εσπέρας και ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Ο Άγιος Σάββας ο εν Καλύμνω είναι μία από τις μεγάλες οσιακές μορφές της εποχής μας με ασκητικό βίο και ορθόδοξη ομολογία. Ήταν ασκητής στη Σκήτη της Αγίας Άννης στο Άγιο Όρος, στην Ιερά Μονή Χοζεβά στους Αγίους τόπους, στην έρημο του Ιορδάνου και επίσης αυτός που διακόνησε τον Άγιο Νεκτάριο στο τέλος της ζωής του και ο πρώτος αγιογράφος του.

Ο Άγιος Σάββας κατέληξε στη νήσο Κάλυμνο ήδη φτασμένος πνευματικά και εγκαταβίωσε στη Μονή των Αγίων Πάντων. Εκεί έγινε παράδειγμα και πνευματικός οδηγός για τους Καλυμνίους, βοηθός φτωχών, χηρών και ορφανών και Λειτουργός του Υψίστου. Όταν επί Ιταλοκρατίας έκλεισαν οι Εκκλησίες, επειδή ήθελαν να προσαρτήσουν τα Δωδεκάνησα εκκλησιαστικά στον Πάπα, ο Άγιος Σάββας κράτησε την Πίστη και μάλιστα τον φυλάκισαν μαζί με άλλους στην Κω. Εκεί έγινε το εξής θαυμαστό: Έβλεπαν τη νύχτα  από το κελί του να λούζεται το Άκτιστο Φώς, φοβήθηκαν και τον άφησαν ελεύθερο.

Πάμπολλα τα θαυμαστά του βίου του, αλλά ακόμα περισσότερα τα θαύματα μετά την κοίμησή του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στις 7 Απριλίου 1957, προεξάρχοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κυρού Ισιδώρου, ενώπιον πλήθους λαού έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του. Τότε ένα πυκνό νέφος θείας ευωδίας κάλυψε ολόκληρο το βουνό και το νέο για το θεϊκό σημείο έκανε αμέσως τον γύρο του νησιού. Υπάρχουν και τώρα άνθρωποι εν ζωή, που τότε ήταν παιδιά και υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων αυτών.

Ο Άγιος Σάββας, ο εν Καλύμνω να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών!