Βραδυφλεγής βόμβα το μεταναστευτικό στην Ευρώπη – Τι προβλέπει για το 2024 διεθνές think tank

 

Διεθνές Ινστιτούτο μελετών προβλέπει ότι η μετανάστευση προς την Ευρώπη θα αυξηθεί το 2024, καθώς οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Γηραιά ήπειρο πριν να ισχύσουν οι νέοι νόμοι, οι οποίοι θα αποσκοπούν στη μείωση του αριθμού των αφίξεων.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Michael Spindelegger, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD), ανέφερε ότι «Όταν οι άνθρωποι ακούσουν όλα αυτά τα μέτρα που αναμένεται να προαναγγείλουν οι πολιτικοί για τη μείωση των ροών, θα σκεφτούν ότι πρέπει να μεταβούν σε κράτος μέλος της ΕΕ πριν αυτά τεθούν σε ισχύ.»

Τι δείχνει η ετήσια έκθεση του ICMPD

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι εκλογές στις ΗΠΑ και η προοπτική ανάκτησης της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσουν στην έλευση τεράστιων ροών ανθρώπων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ICMPD.

Η πάταξη των μεταναστευτικών διαδρομών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των Βενεζουελάνων και των Κολομβιανών που χρησιμοποιούν τις διαδρομές χωρίς βίζα προς την Ισπανία.

Οι νέοι μεταναστευτικοί νόμοι που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ στα τέλη του περασμένου έτους θα αποτελέσουν αρχικά μαγνήτη και όχι αποτρεπτικό παράγοντα για πολλούς που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη πριν τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος, αναφέρει η έκθεση.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες»

Ο Spindelegger, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, δήλωσε: «Νομίζω ότι θα δούμε περισσότερους πρόσφυγες να έρχονται στην Ευρώπη, ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς από το 2023. Οι προεκλογικές εκστρατείες θα αφορούν γρήγορες λύσεις, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι δεν υπάρχει μία λύση και αυτές οι γρήγορες λύσεις δεν θα οδηγήσουν σε μείωση της μετανάστευσης».

Σε αντίθεση με το ξενοφοβικό μήνυμα που αναπαράγουν πολλοί αντιμεταναστευτικών, ακροδεξιών πολιτικών, ο Spindelegger δήλωσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες, εάν η ΕΕ θέλει να διατηρήσει ένα επαρκώς ισχυρό εργατικό δυναμικό, με ελλείψεις σε όλη την ΕΕ».

Michael Spindelegger – Γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD)

Σε αναζήτηση εργατικών χεριών η ΕΕ

Πρόσφατα, η επίτροπος της ΕΕ Ylva Johansson αναφέρθηκε πρόσφατα στην ανάγκη για 1 εκατομμύριο περισσότερους εργαζόμενους στην ΕΕ για να συμβαδίσει με τη δημογραφική αλλαγή, λέγοντας ότι είναι «πρόκληση να επιτευχθεί αυτό με ομαλό τρόπο».

Ο Spindelegger δήλωσε ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι, με 1 εκατομμύριο να απαιτείται μόνο στη Γερμανία και 500.000 στην Αυστρία. Πρόσθεσε δε «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες δεν θα περιμένουν μερικά χρόνια μέχρι να βρουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται.»

Ακόμη προειδοποίησε πως « Εάν οι εταιρείες δεν τους βρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτές θα μετακινηθούν σε άλλη χώρα και θα χάσουμε τις επενδύσεις. Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε για την ανάγκη των μεταναστών.»

Οι συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με τις κυβερνήσεις της ΕΕ προσφέρουν «πολύ μεγαλύτερο φάσμα» νομικών ευκαιριών για τους μετανάστες και πολιτικών αποτελεσμάτων από τις συνήθεις διμερείς συμφωνίες που περιλαμβάνουν αναπτυξιακή βοήθεια και δάνεια, είπε.

Δρομολόγησε πάνω από 100 έργα

Η δεξαμενή σκέψης έχει συμβάλει στη δρομολόγηση 100 έργων στα οποία συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες που εκπαιδεύουν ανθρώπους σε χώρες εκτός ΕΕ για να τους δώσουν μια διέξοδο προς την απασχόληση σε μια χώρα εταίρο, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοβουλίας στη Νιγηρία που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας για την εκπαίδευση ανθρώπων ως υδραυλικών και ηλεκτρολόγων.

Ο Spindelegger δήλωσε ότι απαιτείται περισσότερη πολιτική προσοχή για να λειτουργήσουν αυτές οι νόμιμες διαδρομές, αναφέροντας ένα παράδειγμα όπου άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης νόμιμης μετανάστευσης με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε λόγω της αδυναμίας παροχής βίζας από το υπουργείο Εσωτερικών.

https://www.in.gr/