Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτική Εκδήλωση ΕΡΩ Καβάλας με θέμα «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος»

Με την χάρη του Θεού η Ενωμένη Ρωμηοσύνη στην Καβάλα πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 ομιλία – εκπαιδευτική εκδήλωση στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας με θέμα: «Γίνε αυτάρκης για να είσαι ελεύθερος» με ομιλήτρια την Αικατερίνη Καλαϊτζίδου, γεωπόνο, μέλος του Δ.Σ. και βοηθό τομεάρχη της αγροτικής ανάπτυξης της Ενωμένης Ρωμηοσύνης.

Η ομιλία και εκπαίδευση στην πράξη, που πραγματοποιήθηκε, περιλάμβανε τρεις θεματικές ενότητες:

α) Γνώρισε τι τρως και προστατεύσου

β) Ιδιότητες και τρόπος χρήσης βοτάνων

γ) Μεταποίηση και συντήρηση τροφίμων εκτός ψυγείου

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την σημασία της αυτάρκειας στην σημερινή εποχή, για το νέο νομοθετικό πλαίσιο των τροφίμων, το πώς να επιλέγουν τα προϊόντα στην ελληνική αγορά, καθώς και για τις ιδιότητες των βοτάνων και τον τρόπο χρήσης τους.

Ό,τι παρουσιάστηκε σε σχέση με τα βοτάνα, είναι κατόπιν εφαρμογής και χρήσης με εργαστηριακά καταγεγραμμένο το αντίστοιχο αποτέλεσμα, πριν και μετά, με την παρακολούθηση από ειδικό θεράποντα ιατρό.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα για την τελευταία θεματική ενότητα: “Μεταποίηση και Συντήρηση Τροφίμων Εκτός Ψυγείου”.

Έγινε πλέον κατανοητό ότι είναι ο τρόπος για να δημιουργηθούν υγιείς κανόνες στην αγορά, να προσφέρουμε προϊόντα ποιότητας στους ανθρώπους που αγαπάμε, να ενισχύσουμε τους παραγωγούς και την τοπική αγορά, να μην πετάμε τίποτα, να είμαστε σε θέση να βοηθούμε τους γύρω μας όταν παραστεί ανάγκη, καθώς και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο λειτουργική.

Μετά το τέλος της παρουσίασης από την Αικατερίνη Καλαϊτζίδου ακολούθησαν τρία διαδραστικά σχολεία, στα οποία όλοι οι πολυπληθείς συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση των δυο επιπλέον συνεργατών του Σωματείου μας, τον Παναγιώτη και την Ευθυμία Καραγιάννη, συμμετείχαν ενεργά επί του πρακτέου στον τρόπο συντήρησης του αλευριού σε δοχεία κατάλληλα για τρόφιμα, στον τρόπο συντήρησης των οσπρίων, καθώς και στη συντήρηση του μαγειρεμένου φαγητού, λαδερού και κρέατος, εκτός ψυγείου (στο ντουλάπι της κουζίνας).

Όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα έκαναν πράξη οι ίδιοι τα όσα θεωρητικά παρακολούθησαν (σε βίντεο) και φεύγοντας, άνδρες και γυναίκες, δεν είχαν καμιά απορία και αισθάνονταν πλέον έτοιμοι να τα εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους, όπως μας είπαν, ώστε όσο είναι δυνατόν να είναι αυτάρκεις για να είναι ελεύθεροι.  

Καλή αρχή σε όλους μας! 

Ευχαριστούμε από καρδιάς την κ. Αικατερίνη Καλαϊτζίδου και τους συνεργάτες της για τη σπουδαία αυτή ομιλία και την εκπαίδευση που μας παρείχαν. Ευχαριστούμε επίσης τους αδελφούς που κοπίασαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η ομιλία – εκπαιδευτική εκδήλωση, καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν αλλά και όσους δεν μπόρεσαν να έρθουν αλλά στηρίζουν την προσπάθειά μας.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους αδελφούς διαθέσαμε από τις εκδόσεις μας το περιοδικό «Ε.ΡΩ.», το βιβλίο «Κηπουρική για Όλους» και έγγραφο με την περιγραφή της ταυτότητας του Σωματείου.