Ιερά Μονή Παναγίας Κηπίνας – Τζουμέρκα Ιωάννινα

Η Μονή Κηπίνας βρίσκεται κοντά στο χωριό Χριστοί Πραμάντων . Το όνομα της πρέπει να το πήρε ο συνοικισμός απο τους μικρούς κήπους λόγω του εδάφους που καλλιεργούσαν κοντά στη μονή οι μοναχοί . Κατά τον Σεραφείμ Βυζάντιο το μοναστήρι χτίστηκε το 1212 από κάποιον αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοναστήρι στριμωγμένο σε λίγα τετραγωνικά βράχων με γαλαρίες και κρυφές σπηλιές το οποίο “κρύβει” καλά το “μυστικό της ορθοδοξίας” σε μια απομονομένη περιοχή.

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου καθώς είναι σκαρφαλωμένο στο κοίλωμα ενός ψηλού κατακόρυφου βράχου. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα, οδηγούν στο μοναστήρι. Κατά την τουρκοκρατία η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή. Οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό ώστε να προστατεύονται από επιδρομές.

Ο μικρός ναός της μονής είναι κατάγραφος με αγιογραφίες πιθανόν του 17ου αιώνα. Το ρόλο της στέγης παίζει ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο. Δυστυχώς πολλές φορές κλέφτες ξεγύμνωσαν το μοναστήρι από τα ιερά του κειμήλια.

Στον πρόναο του καθολικού αριστερά βρίσκεται μια βαθιά σκοτεινή σπηλιά. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, κατέφευγαν εκεί για ασφάλεια οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών. Το σπήλαιο έχει μήκος 240 μ. και εξερευνήθηκε το 1956 από τη σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου, δεν είναι όμως επισκέψιμο.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιοι θεοσεβούμενοι μοναχοί είδαν στο βράχο απέναντι τους ένα καντήλι να καίει και αποφάσισαν να χτίσουν εκεί τον δικό τους τόπο λατρείας.

Η Ιερά Μονή εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, της Ζωοδόχου πηγής.

ΠΗΓΕΣ

http://www.epirus.org

ΤΕΥΧΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 27/8/2013