«Πρόκειται για τραγική υποκουλτούρα και σκοταδιστική σατανολατρεία»

Καθηγητής Χρήστος Κ. Οικονόμου
Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
τ. Πρόεδρος και Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ


Κύριε Διευθυντή
του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας,

Η δήλωσή σας, για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision, θα παραμείνει στην ιστορία του πολιτισμού και της παιδείας της Κύπρου, ως η πλέον ανεύθυνη τοποθέτηση για ένα μείζονος σημασίας θέμα.

Και αυτό γιατί η ουσία και η απόρριψη από την πλειονοψηφία του κυπριακού λαού του εν λόγω τραγουδιού, δεν είναι ο τίτλος, αλλά το περιεχόμενο και τα όσα αυτό πρεσβεύει. Φαίνεται ότι δεν μπήκατε στον κόπο να το ακούσετε ούτε μια φορά, γιατί αν το κάνατε τότε θα συνειδητοποιούσατε ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο ο τίτλος του τραγουδιού, αλλά τα σατανολατρευτικά του μηνύματα.

Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι το δεκαμελές, διορισμένο από την Κυβέρνηση, Δ.Σ. του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου αποφάσισε, ερήμην του κυπριακού λαού, να προβάλει τις σκοτεινές δαιμονικές δυνάμεις ως καλλιτεχνικό δήθεν προϊόν και να εκπροσωπήσει τον πολιτισμό και την παιδεία του τόπου μας;

Είναι δυνατόν η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας να ισοπεδώνει τις απόψεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού λαού, οι οποίοι διαφωνούν με την αποστολή ενός σατανολατρικού τραγουδιού, το οποίο υποτιμά και εξευτελίζει την Ορθόδοξη πίστη και την θρησκευτική συνείδηση του Κυπριακού Ελληνισμού;

Ακόμη και η πίστη των Μουσουλμάνων της Κύπρου δεν ανέχεται τέτοιαν βλασφημία, η οποία εκφράζει την υποδούλωση του ανθρώπου στις δαιμονικές δυνάμεις.

Κύριε Βίκτωρα Παπαδόπουλε, το συγκεκριμένο τραγούδι δεν είναι προϊόν της πνευματικής και καλλιτεχνικής κουλτούρας, του ήθους και του πολιτισμού του λαού μας και ούτε ασφαλώς προϊόν ελευθερίας σκέψης.

Πρόκειται για τραγική υποκουλτούρα, σκοταδιστική σατανολατρεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει τους νέους του τόπου μας στην ανατροπή της κοινωνικής ευταξίας, της ευπρέπειας και της πνευματικής αναγέννησης.

Είναι γνωστό παγκοσμίως ότι εν ονόματι της σατανολατρείας έγιναν ειδεχθή εγκλήματα και φόνοι.

Όταν η καλλιτεχνική ελευθερία της δημιουργίας οδηγεί τον λαό στον Διάβολο, για να εξυμνήσει τον Σατανά και να επιδοθεί στην Δαιμονολατρεία, αυτό δεν είναι προϊόν πολιτισμού, που δημιουργεί ανάταση στην ψυχή του ανθρώπου, αλλά τον στέλλει πραγματικά στον Διάβολο, σε μια αέναη υποδούλωση των παθών, στον βιολογικό και πνευματικό θάνατο του προσώπου.

Με τη δήλωσή σας, κ. Παπαδόπουλε, γίνεστε κατώτεροι των περιστάσεων και δείχνετε ότι όχι μόνο δεν έχετε ευαισθησία, στη θρησκευτική συνείδηση και την πίστη του λαού, αλλά ούτε καν στα ιερά και τα όσια του Έθνους και της Εκκλησίας, όταν υποστηρίζετε επιπόλαια ότι: «δεν μπορεί να παρερμηνεύεται ή να περιορίζεται λόγω του τίτλου ενός τραγουδιού και δεν θα πρέπει να δίνονται διαστάσεις που δεν χρειάζονται».

Ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα με χιλιάδες πρόσφυγες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους και υπό το κράτος της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτό το σατανολατρικό τραγούδι μπορεί να εκπροσωπήσει αυτόν τον δοκιμαζόμενο, πονεμένο και βασανισμένο λαό της Κύπρου;

Δεν έχουμε αξίωση να γνωρίζετε φιλοσοφία ή θεολογία, ούτε να είστε πιστός ορθόδοξος χριστιανός.

Έχουμε όμως αξίωση να γνωρίζετε ανάγνωση και γραφή για να κατανοήσετε ότι το περιεχόμενο και το μήνυμα του τραγουδιού, το οποίο σαφώς αποτυπώνεται στο ρεφρέν του, όπου με σαφήνεια παραδίδεται η πάσχουσα από το δαιμονικό πάθος στον Διάβολο και εξυμνεί τις σατανικές δυνάμεις με την υποταγή της στο σκοτάδι της δουλείας και του εξευτελισμού: «Έδωσα την καρδιά μου στον διάβολο, στον διάβολο. Το ’δωσα, το ’δωσα. Γιατί μου λέει, ότι είμαι ο άγγελός του, ο άγγελός του. Αγαπώ τον διάβολο»!

Δυστυχώς φαίνεται, μέσα από την δήλωσή σας, κ. Διευθυντά του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, πως αγνοείτε και τη στοιχειώδη σημειολογία του τραγουδιού, η οποία θα κυριαρχήσει στον ακροατή και τηλεθεατή της Eurovision, με την ονοματολογία του Διαβόλου και τη συνοδεία των αγγέλων του και θα δηλώσει σαφή άρνηση της λυτρωτικής δυνάμεως του Χριστού, ο οποίος κατήργησε το κράτος του Διαβόλου και έδωσε στον κάθε άνθρωπο, σε πανανθρώπινο επίπεδο, με τον Σταυρό και την Ανάστασή του τη λύτρωση και τη σωτηρία.

Η ευθύνη της ανευθυνότητας βαραίνει εσάς κ. Διευθυντή, την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και δευτερευόντως το ανεύθυνο και διορισμένο Δ.Σ. του ΡΙΚ.

Ελπίζουμε, τέλος, ότι και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και η Ιεραρχία της κατά Κύπρον Εκκλησίας δεν θα παραμείνουν αφωνότεροι ιχθύος στην πρόκληση σας αυτή και θα στηρίξουν τα στοιχειώδη της πίστης του λαού μας.

πηγή