Μπορεί να ποινικοποιηθεί μια φυσική και όχι εσκεμμένη διαδικασία όπως η μετάδοση μιας νόσου;

Του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, Δρ. Ιατρικής (Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πανεπιστήμιο Πατρών)
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει ερώτημα στον Υπουργό Υγείας σχετικά με τη νομική ευθύνη φορέων υγείας όπου ενδεχομένως μη-εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2 σε ασθενείς (δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ).
Μέχρι σήμερα έχω ακούσει να γίνεται μήνυση για ιατρικά σφάλματα, για λάθος φαρμακευτική αγωγή και αντιμετώπιση, έστω για άσκοπες νοσηλείες. Νομική ευθύνη θα μπορούσε επίσης να υπάρχει για δημόσια προώθηση και έμμεση διαφήμιση από ιατρούς φαρμακευτικών και ιατρικο-τεχνολογικών προϊόντων για συγκεκριμένα νοσήματα ενώ δεν έχουν ούτε μελετηθεί ούτε αδειοδοτηθεί για το σκοπό αυτό.
Στο θέμα του COVID, νομική ευθύνη έχει θεσμοθετηθεί για άτομα θετικά στον ιό που σπάνε την καραντίνα (προφανώς όχι για ιατρικό λόγο).
Δεν έχω ξανακούσει για νομική ευθύνη επειδή ας πούμε κάποιος προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης ή από κοινό κρυολόγημα μέσα στο νοσοκομείο από το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. Ούτε άκουσα ποτέ να ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη γρίπη από κάθε μέλος του προσωπικού ώστε να κινούνται τέτοιες νομικές διαδικασίες. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί με το ίδιο παράλογο σκεπτικό να μην γίνεται μήνυση και σε έναν εμβολιασμένο που δεν έκανε αντισώματα από το εμβόλιο ή σε έναν εμβολιασμένο που μπορεί να είναι φορέας και να μεταδώσει τον ιό (100% προστασία δεν πρόκειται να υπάρχει). Μήπως τότε θα πρέπει να κάνουν μήνυση και στην εταιρεία που παρήγαγε το εμβόλιο γιατί δεν προσέφερε 100% προστασία?
Επίσης, δεν έχω ακούσει ακόμη να υπάρχει μήνυση από ασθενή που εμφάνισε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη κατά τη νοσηλεία του, κάτι που θα μπορούσε να είναι ευθύνη του νοσοκομείου.
Νομική ευθύνη δεν έχει θεσμοθετηθεί ούτε για στενές επαφές που ενώ θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες σπάνε την καραντίνα την 4η ημέρα με ένα αρνητικό τεστ (που ΔΕΝ γίνεται αποδεκτό από τον ΕΟΔΥ ως αιτιολογία για να αρθεί η καραντίνα), οδηγούν το αυτοκινητό τους και έχουν και ένα μικρο-τρακάρισμα που το γράφουν όλα τα μέσα ενημέρωσης σε ημέρα που θα έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα. Αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει απλά να πληρώσουν 3000 ευρώ πρόστιμο για άρση της καραντίνας.
Ελπίζω όλα αυτά να έγιναν κατανοητά. Όποιος φρόντισε να μετατρέψει τη μετάδοση ενός νοσήματος, που είναι μια φυσική κι όχι εσκεμμένη διαδικασία σε ποινικό αδίκημα, να μαζέψει τα συντρίμμια της διαστροφής του και της ανεπάρκειάς του…
 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα