Έκκληση για κατάργηση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία, εκτός από την Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έκαναν σήμερα και ο Αντιφασιστικός Σύνδεσμος της Σερβίας και το Δημοκρατικό Φόρουμ των Πολιτών.
Πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Σερβίας θα πρέπει να καταργήσει τη θρησκευτική εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, γιατί είναι «απαράδεκτη» η Σερβική Ορθοδοξη Εκκλησία, σε μια κοσμική χώρα όπως η Σερβία, να καθορίζει τα σχολικά προγράμματα και να αποφασίζει τι είναι ηθικό και εθνικό συμφέρον.
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Σερβίας πρέπει να καταργήσει τη θρησκευτική εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, κάτι που ζήτησαν νωρίτερα σήμερα αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημόσια πρόσωπα.
Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι τα θρησκευτικά είναι ενταγμένα στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα.
Εκτίμησε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) έχει ιστορικό ρόλο για την επιβίωση του σερβικού λαού.
Βούτσιτς: Η Γερμανία έχει αρκετά χρήματα για να ξοδέψει το χειμώνα, πρόβλημα έχουν άλλες χώρες
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα στη Νέα Υόρκη ότι ο κόσμος και η Σερβία περιμένουν «κρίσιμους έξι μήνες στους οποίους θα υπάρξει μια διαφορά», κυρίως στην Ευρώπη μεταξύ της Γερμανίας, ως της ισχυρότερης οικονομίας, και όλων των άλλων.
«Μπροστά μας είναι οι κρίσιμοι έξι μήνες κατά τους οποίους θα υπάρξει μια διαφορά, αυτοί που επέζησαν με πολύ λίγες πιθανότητες επιτυχούς προόδου στο μέλλον, εκείνοι που επέζησαν αλλά αποδυναμώθηκαν και εκείνοι που επέζησαν αλλά αναδείχθηκαν ως οι ισχυρότεροι.
Στην Ευρώπη θα δημιουργηθεί μια επιπλέον διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και των άλλων, η Γερμανία θα πάει στον παράδεισο σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι η ισχυρότερη, έχουν την ισχυρότερη οικονομία, μπορούν να ξοδέψουν χρήματα», είπε ο Βούτσιτς από τη Νέα Υόρκη στο Pink TV.
Δήλωσε ότι θα μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη στα αγγλικά μετά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άλλα «θέματα που προβληματίζουν τους πολίτες της Σερβίας» και χώρισε την ομιλία σε πέντε σημεία.
Ο Βούτσιτς θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη από σήμερα έως τις 23 Σεπτεμβρίου, όπου θα συμμετάσχει στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του προγραμματίζονται πολυάριθμες διμερείς συναντήσεις με παγκόσμιους αξιωματούχους.
beta.rs
—