Νότιος Αφρική – Ελλάδα! Τόσο μακριά… αλλά και τόσο κοντά!!!

Γράφει η εκπαιδευτικός του Τ.Ε.Γ Πρετόρια κ. Ελένη Κωλέττη

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ο Μάρτιος υπήρξε ο μήνας επικοινωνίας του ΤΕΓ Πρετόρια με σχολεία της Ελλάδας.
Δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά την πρόταση από σχολεία δύο διαφορετικών νομών να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους, καθώς εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τον Ελληνισμό της Αφρικής και τον τρόπο που η Ομογένεια γιόρτασε αυτή τη σημαντική επέτειο.


Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών, λόγω πανδημίας, o εορτασμός της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τόσο στα σχολεία της Ελλάδας όσο και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ήταν διαφορετικός. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας εκμηδενίσαμε τη γεωγραφική απόσταση (Ελλάδα-Ν. Αφρική) και ήρθαμε πολύ κοντά. Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ως το «μέσον» για τη μάθηση προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε, όπως αναφέρει και ο Freinet, εταίρους στη μάθηση, ώστε να διευρυνθούν οι μαθησιακές ευκαιρίες για όλους τους μαθητές.

Συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού εορτασμού τους για την εθνική επέτειο πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή επικοινωνία μας με σχολεία του νομού Άρτας με πρωτοβουλία των διευθυντριών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας κ. Φωτεινής Λισγάρα και του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου Άρτας κ. Ευσταθίας Κάλλια. Οι μαθητές των δύο σχολείων εξέφρασαν την επιθυμία να μάθουν για το Σχολείο μας, τον τρόπο λειτουργίας του, τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, τα ήθη και έθιμα και την προσπάθεια διατήρησης του ελληνικού πολιτισμού. Προβλήθηκαν εικόνες από τον χώρο μας και βίντεο από διάφορες εκδηλώσεις μας. Έμφαση δόθηκε στη σημασία διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας σε ελληνόπουλα 2ης και 3ης γενιάς, τη σημασίας της εκπαίδευσης, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο του δασκάλου στη ζωή μας καθώς έγινε αναφορά στον Γιώργο Μπίζο, τον Νέλσον Μαντέλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τον αγώνα για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Η εκδήλωση έκλεισε με τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε τον κόσμο».


Την Τετάρτη 1η Απριλίου συναντηθήκαμε με τους μαθητές του Ν. Αιτωλοακαρνανίας και συνεορτάσαμε την εθνική επέτειο με πρωτοβουλία των διευθυντών του 3ου Δημοτικού Σχολείου κ. Κωνσταντίνου Βέμη και του 16ου κ. Αναστασίας Ρακιτζή. Από το 3ο Δ.Σ πήρε μέρος η εκπαιδευτικός κ. Μπουρλή και από το 16ο η κ. Αθηνά Διώτη με τους μαθητές τους. Τη συνάντησή μας τίμησε με την παρουσία του ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Ν. Αιτωλ/νίας, κ. Αλέξιος Μαστρογιάννης. Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές του 3ου και του 16ου Δημοτικού Σχολείου να γνωρίσουν την Ελλάδα της Αφρικής, άγνωστη σε πολλούς από αυτούς. Οι μαθητές μας «συναντήθηκαν» με τους μαθητές από Ελλάδα, συστήθηκαν στους νέους τους φίλους και τους εξήγησαν γιατί μαθαίνουν ελληνικά.

 


Στην κοινή παρουσίαση που ακολούθησε οι μαθητές παρουσίασαν την πόλη τους, τα σχολεία τους και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν. Οι μαθητές του Αγρινίου παρακολούθησαν αποσπάσματα από τη θεατρική μας παράσταση με θέμα την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, κάτι που τους εντυπωσίασε, καθώς η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι η πρωτεύουσα του νομού τους και βρίσκεται πολύ κοντά τους. Οι μαθητές της Πρετόρια είδαν φωτογραφίες από τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου και τις παρελάσεις του 16ου και 3ου Δ.Σ προηγούμενων ετών, καθώς φέτος όλες οι δια ζώσης εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.


Οι μαθητές του Αγρινίου δημοσίευσαν στον τύπο της πόλης τους τα εξής από τη συνάντησή μας: «Αποδείχτηκε ότι η απόσταση, αναγκαίο κακό τον τελευταίο καιρό, είναι απλά ένα νούμερο και δεν μπορεί να ματαιώσει την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Η αγάπη, ο ενθουσιασμός και η διάθεση συνεργασίας την εκμηδένισαν και πρόσφεραν σε όλους χαρά και συγκίνηση, γιατί αντιληφθήκαμε πως όπου πατούν οι Έλληνες κουβαλούν πάντα μέσα τους την Ελλάδα! Τόσο μακριά… αλλά και τόσο κοντά!!! Έλληνες στην άλλη άκρη της γης… Εις το επανιδείν!!!
Στις συναντήσεις αυτές μάς δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με μαθητές από την Ελλάδα και να ξεκινήσουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας, το οποίο μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει για όλους τους συμμετέχοντες. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας να είναι συνεχής και ανοιχτός

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα