Συνάντηση φίλων και μελών της Ενωμένης Ρωμηοσύνη από την Κω και την Κάλυμνο

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι η ομάδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Κω πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Κάλυμνο στις 26 Δεκεμβρίου 2023.
Τα μέλη της Κω, συναντήθηκαν με τον συντονιστή και μέλη της ομάδας της Καλύμνου και από κοινού επισκέφθηκαν, αρχικά, την Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων, όπου και βρίσκεται το Άγιο Λείψανο του Αγίου Σάββα του Νέου.
Έπειτα, μεταβήκαμε οδικώς στο Βαθύ όπου και επισκεφτήκαμε το ιδιωτικό εκκλησάκι του Αγίου Πορφυρίου που ανήκει στην οικογένεια Καμαράκη. Εκεί είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε και Άγιο Λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Ακολούθως εκεί κοντά βρίσκεται και το Βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Χωστής όπου το επισκεφθήκαμε και θαυμάσαμε όσες αρχαίες τοιχογραφίες σώζονταν. 
Κατά την παράδοση, η προσωνυμία «Κυρά Χωστή» που αποδίδεται από πολύ παλιά στο βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται στη θέση «Ελληνικά» στη Ρίνα του Βαθύ Καλύμνου, οφείλεται σε πατρογονικές προφορικές παραδόσεις που διαπέρασαν τους αιώνες και προσέδωσαν στο μνημείο ξεχωριστή μυστική οντότητα. 
Πιο συγκεκριμένα, γύρω από το ναό της Παναγίας είχε πλεχτεί ο εξής θρύλος: «Μια νύχτα, πρώτη Ανάσταση, οι Σαρακηνοί έκοψαν την αλυσίδα που εφύλαγε το λιμάνι της Ρίνας. Από πάνω από το λιμάνι η Αγία Ειρήνη έσυρε μεγάλη φωνή από το εκκλησάκι της κατά την Παναγία και η Παναγία χώθηκε στη γη με όλο το εκκλησίασμα της Λαμπρής. 
Έμεινε μόνο ένα άνοιγμα πάνω στο θόλο από όπου κάθε Λαμπρή στοίχειωναν φωνές και ψαλμωδίες που τις άκουγαν όσοι τύχαινε να βρεθούν σ΄ εκείνο το μέρος. Στα κατοπινά χρόνια που είχε πια ερημώσει η βυζαντινή εκείνη πολιτεία, ένα Μ. Σάββατο, έρχονταν δύο βοσκοί από την Παλιόνησο στην Πόθια με τη βάρκα τους για να πουλήσουν τα τυριά τους. 
Επειδή τους βρήκε η νύχτα στη θάλασσα είπαν να αράξουν στη Ρίνα και να πάνε ψηλά μισή ώρα δρόμο προς το Μετόχι της Κυρά-Ψηλής όπου ήταν τώρα ο νέος συνοικισμός και να κάμουν εκεί Ανάσταση, αφήνοντας το πρωί να φύγουν για την Πόθια. Μόλις ξεκίνησαν από το λιμανάκι είδανε προς το μέρος της Κυρά Χωστής φωτοχυσία από αναμμένα κεριά και άκουσαν ψαλμωδίες. Είπαν πώς θα γινόταν η Ανάσταση.
Μπήκαν στην εκκλησία, συμμετείχαν στη λειτουργία αλλά δε γνώρισαν κανέναν από όσους ήταν εκεί μέσα. Όταν τελείωσε η ακολουθία πήραν αντίδωρο και γύρισαν στη βάρκα τους. Το πρωί της Λαμπρής ανέβηκαν στο Μετόχι της Κυραψηλής, είδαν τον παπά και του είπαν πως έκαναν Ανάσταση στην Κυρά Χωστή. 
Όλοι παραξενεύτηκαν σαν το άκουσαν γιατί ήξεραν πως η εκκλησία ήταν στη γη χωμένη αλλά και κατάλαβαν πως έγινε θαύμα. 
Έναν καιρό που έσκαβαν τα σωριασμένα χώματα πάνω στην εκκλησία η Κυρά Χωστή ήρθε στην επιφάνεια.
Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα της Καλύμνου και τον Μιχάλη Εργά που μας συντρόφευσαν και μας ξενάγησαν στην εκδρομή μας.