Μπαλτζώης Ιωάννης: Η Ουκρανία έχει πλέον ηττηθεί. Το παιχνίδι είναι GAME OVER.

Ο Ιωάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ – https://elisme.gr) μίλησε για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας τονίζοντας ότι το παιχνίδι είναι Game Over και πως η Ουκρανία έχει πλέον ηττηθεί. Ουκρανοί στρατιωτικοί παρατήρησαν πως οι Ρώσοι ρυθμίζουν τα συστήματα S-400 τους στην Κριμαία έτσι ώστε να είναι έτοιμα για την άφιξη των ουκρανικών μαχητικών F-16 το καλοκαίρι

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός πως ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο πεδίο της μάχης, πολλά από τα οποία πηγάζουν από την αδυναμία της Δύσης να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έκανε στο Κίεβο. Δεν παρέδωσε τα 1 εκατομμύριο πυρομαχικά που «έταξε» στον Ζελένσκι, ενώ τα F-16 καθυστέρησαν αρκετά. Το καλοκαίρι το Κίεβο αναμένει όμως τουλάχιστον 12 μαχητικά αυτού του τύπου από τους συμμάχους και εταίρους του.

Εννοείται πως η Ρωσία έχει επίγνωση του προγράμματος αποστολής F-16 στην ουκρανική πολεμική αεροπορία και ετοιμάζει ήδη ένα ηχηρό «καλωσόρισμα» στα νέα αεροσκάφη των Ουκρανών. Ουκρανική πηγή αποκάλυψε σχετικές δοκιμές που κάνει ο ρωσικός στρατός με συστήματα S-400 στην Κριμαία. «Παρατηρούμε πυραύλους να εκτοξεύονται από την περιοχή της πόλης Ντζανκόι στην βόρεια Κριμαία από τους Ρώσους. Ενδιαφέρον μας προκάλεσε το γεγονός πως αυτοί οι πύραυλοι δεν διέθεταν εκρηκτικές κεφαλές. Αργήσαμε να καταλάβουμε τον λόγο που τους εκτόξευαν.

Τελικά αποδείχθηκε πως ρύθμιζαν τους πυραύλους και τα συστήματα ραντάρ των ισχυρών συστημάτων αεράμυνας S-400 που διαθέτουν εκεί. Γιατί το κάνουν αυτό; Για να βρουν τις πιο αποτελεσματικές θέσεις πυρός ώστε να πετυχαίνουν μέγιστη εμβέλεια πυρός έναντι των F-16 μας, κρατώντας τα μαχητικά μας μακριά από την πρώτη γραμμή και από κρίσιμα ρωσικά κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης» αποκάλυψε η ουκρανική πηγή. Οι Ουκρανοί ζητούν εδώ και πολλούς μήνες μαχητικά δυτικής παραγωγής όπως F-16 διότι τα θεωρούν απαραίτητα μέσα για την καταπολέμηση της ρωσικής κυριαρχίας στον αέρα.

Όπως οι Ρώσοι βομβαρδίζουν με τα αεροσκάφη τους σημαντικές ουκρανικές θέσεις και στρατηγικά κέντρα ανεφοδιασμού (αποθήκες κλπ), έτσι και οι Ουκρανοί ευελπιστούν να αποκτήσουν την ίδια δυνατότητα με τα F-16 που θα λάβουν. Παράλληλα θα χρησιμοποιούν τα μαχητικά για να καταρρίπτουν ρωσικά εναέρια πυρομαχικά, όμως βόμβες FAB και πυραύλους αέρος-εδάφους.

Αν όμως τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας καταφέρουν να επιτύχουν αυτό που αποκαλείται «Άρνηση Πρόσβασης» στα ουκρανικά F-16 τότε η επιχείρησή τους δεν θα ευνοήσει σημαντικά τον ουκρανικό στρατό. Και εκτός από αυτό να τονίσουμε πως η Μόσχα θα μπορεί εύκολα να στοχεύσει την βάση από την οποία θα επιχειρούν αυτά τα μαχητικά, σχεδόν όπου και εάν βρίσκεται στην Ουκρανία. Δεδομένων όλων αυτών αναμένουμε με αγωνία να δούμε πώς θα επιχειρήσει το Κίεβο να καταπολεμήσει τα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας για να σώσει τα μαχητικά του από την βέβαιη καταστροφή.