Κύπρος: Ζημιά πάνω από 200 εκατ. ευρώ από το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων»

Κυπριακή έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ανέφερε ότι η έκταση της διαφθοράς στο πρόγραμμα «χρυσών διαβατηρίων» για την πολιτογράφηση ξένων επενδυτών έχει φτάσει σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, όπως δημοσιεύει η  euronews.com

Το πρόγραμμα επέτρεπε σε αλλοδαπούς που μπορούσαν να επενδύσουν 2 εκατομμύρια ευρώ ή περισσότερα στην Κύπρο να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα, αλλά σκάνδαλα διαφθοράς σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του οδήγησαν στην αναστολή του το 2020.

Αφού εξετάστηκαν 3.517 περιπτώσεις όσων απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα χάρη στο πρόγραμμα, η έκθεση ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έδιδε αρκετές πληροφορίες σχετικά με την εκπλήρωση των απαιτήσεων από τους αιτούντες για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 3.810 επιπλέον άτομα που απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα περιγράφονται ως συγγενείς των επενδυτών, κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία του προγράμματος, καθώς προβλέπει την πολιτογράφηση μόνο επενδυτών.

Η έκθεση τονίζει ότι αυτά τα λάθη στοίχισαν εκατομμύρια δημόσια έσοδα, «μεταξύ άλλων από την παράνομη χρήση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και την παράνομη πολιτογράφηση χιλιάδων ανθρώπων που απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα ως μέλη οικογενειών επενδυτών χωρίς να κάνουν καμία επένδυση».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 200 εκατ. ευρώ χάθηκαν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, επιπλέον 25 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή τελών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Μάριος Πελικάνος, είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην έκθεση θα έρθει «το συντομότερο δυνατό μετά από τη δέουσα επιμέλεια των πορισμάτων της έκθεσης, μαζί με τη συνεκτίμηση των απόψεων του γενικού εισαγγελέα».

Επιπλέον, ακυρώθηκαν συμβάσεις αξίας 1 δισ. ευρώ, ενώ συμβάσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ εξακολουθούν να εκκρεμούν, καθώς η έκθεση ανέφερε ότι το πρόγραμμα δεν περιείχε ικανοποιητικούς μηχανισμούς για να αποτραπεί η πιθανότητα εγκατάλειψης πλαστών επενδύσεων μετά την απόκτηση της υπηκοότητας.

The Hellenic Information Team

               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος