Η ιστορία του κυρ-Γιάννη: Με μια βαλίτσα, λίγο χώμα ελληνικό, μες στα έρημα τα ξένα!

Στο Αγρίνιο, είχαμε την τιμή να συναντήσουμε τον κύριο Γιάννη Πεσλή, έναν άνθρωπο που μοιράστηκε μαζί μας την σπουδαία ιστορία της ζωής του. Ο κύριος Γιάννης αφηγήθηκε τα παιδικά του χρόνια, μιλώντας για τη φτώχεια που επικρατούσε τότε, αλλά και για την απόφαση που έλαβε ο πατέρας του, να μεταναστεύσει όλη η οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή. 
Ήταν μόλις 16 ετών όταν έφτασαν στις ΗΠΑ, και η εμπειρία του ήταν σαν να βρέθηκε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Ο κύριος Γιάννης διήνυσε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στη νέα του πατρίδα. Σπούδασε, υπηρέτησε στο στρατό, παντρεύτηκε και απέκτησε οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν ξέχασε την καταγωγή του. Καθώς μας μιλούσε ο κύριος Γιάννης θυμήθηκε τον Μάραθο Αγράφων από όπου καταγόταν ο πατέρας του, και η συγκίνηση φάνηκε στα μάτια του. 
Του ήρθαν στο μυαλό ιστορίες με τον παππού και τη γιαγιά του καθώς και τις σοφές συμβουλές που του πρόσφεραν, καλώντας τον να είναι πάντα ένας τίμιος άνθρωπος. Σήμερα ο κύριος Γιάννης προσπαθεί να έρχεται την Ελλάδα κάθε χρόνο και να επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του στα Άγραφα. 
Παρόλο που μεγάλωσε στις ΗΠΑ, είναι σαφές ότι στην καρδιά του, η Πατρίδα του είναι μόνο μία, η Ελλάδα. Η ιστορία του κύριου Γιάννη είναι μια υπενθύμιση ότι οι ρίζες μας είναι μέρος της ταυτότητάς μας, ανεξαρτήτως του πού βρισκόμαστε στον κόσμο.
 
Κλαρίνο: Πάνος Κοτρώτσος.