Για την «Διακήρυξη των Αθηνών» και τις ευρύτερες προεκτάσεις της στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε ο Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, Διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Γρίβας υποστήριξε πως με την Διακήρυξη, μπορεί τυπικά σε κείμενα να μην απεμπολούμε εθνική κυριαρχία, όμως με αυτή την Διακήρυξη, στο όνομα της μη διατάραξης του καλού κλίματος με την Διακήρυξη των Αθηνών να αναφέρει:
«Τα μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους», πρακτικά στο πεδίο δεχόμαστε να μην την ασκούμε έτσι ακριβώς όπως το θέτει χωρίς καμία αλλαγή με την αναθεωρητική της ατζέντα η Τουρκία. Άρα, κατά τον κ. Γρίβα, είναι μια ακραία ερασιτεχνική ενέργεια, με ένα προσχηματικό μανδύα εξομάλυνσης των σχέσεων.
Ο κατευνασμός, που φαίνεται και στην εξ αποστάσεως στάση μας στην Κύπρο, είναι ουσιαστικά μία γεωπολιτική μας αυτοεξάλειψη, που δυστυχώς, όπως επισημαίνει, προωθείται από ένα άτυπο φιλοτουρκικό λόμπι στην Ελλάδα. Το όλο πλαίσιο της συμφωνίας, σε συνδυασμό με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος στην «Καθημερινή», όπου μιλάει για πακέτο διαφορών, σηματοδοτεί ότι η Τουρκία καμία από τις παράνομες διεκδικήσεις της δεν έχει απολέσει, ούτε κανένα τουρκολιβυκό σύμφωνο θα πάρει πίσω ούτε το casus belli, ούτε την θέση της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας.
Ακόμη και το αφήγημα που κάποιοι καλλιεργούν στην Ελλάδα, περί «αγοράζω ηρεμία, κερδίζω χρόνο» δεν είναι στρατηγική, αλλά επιλογή υπαγωγής στα σχέδια ενός επικυρίαρχου στην ευρύτερη περιοχή.