Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Episto που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων εφήβων απορρίπτουν τη νομοθεσία που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του παιδιού, βάσει της οποίας θα είναι απαιτούμενο για τους παρόχους να παρακολουθούν τα προσωπικά μηνύματα!
Η νομοθεσία Child Sexual Abuse Regulation (CSAR) που είναι επίσης γνωστή και με το όνομα Chat Control απειλεί την ιδιωτικότητα όλων των Ευρωπαίων και προτάθηκε πέρσι από την Επιτροπή σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγηθεί η διάδοση παιδικής πορνογραφίας μέσω υπηρεσιών μηνυμάτων που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση end-to-end. Αν και η νομοθετική διαδικασία είναι ακόμα εν εξελίξει, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου δημόσια συζήτηση για το νομοθέτημα αυτή την ώρα.
Αν γίνει αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, ο Κανονισμός Child Sexual Abuse θα σημάνει ότι όλες οι ψηφιακές επικοινωνίες των Ευρωπαίων Πολιτών θα παρακολουθούνται αυτοματοποιημένα και θα ελέγχονται εξονυχιστικά για λέξεις-κλειδιά και εικόνες που πιθανόν να αποτελούν παιδική πορνογραφία, στη συνέχεια θα επισημαίνονται και θα στέλνονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων για περαιτέρω έλεγχο και, αν απαιτείται, άσκηση δίωξης!
Η Επιτροπή αποσκοπεί να κάνει υποχρεωτικό τον Κανονισμό σε όλες τις εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) και μηνυμάτων (messaging apps) που είναι ήδη σε χρήση, περιλαμβανομένων και αυτών που διαθέτουν προηγμένη κρυπτογράφηση end-to-end, όπως το WhatsApp, Signal ή το Telegram! Σύμφωνα με του επικριτές, η νομοθεσία “Chat Control” θα σημάνει ουσιαστικά το τέλος της ιδιωτικότητας της ψηφιακής επικοινωνίας εντός της ΕΕ.
Μέχρι τώρα, η πρόταση απολαμβάνει ελάχιστη έως ανύπαρκτη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους πολίτες. Μια ευρεία διαβούλευση που διεξήχθη για λογαριασμό της Επιτροπής το 2021 αποκάλυψε ότι η πλειονότητα τόσο των πολιτών όσων και σχετικών ΜΚΟ ήταν αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα της νομοθεσίας Chat Control εντός της Ευρώπης, ενώ πάνω από το 80% των Ευρωπαίων πολιτών διαφωνούσαν με την εφαρμογή της νομοθεσίας σε υπηρεσίες κρυπτογραφημένης επικοινωνίας. Παρόλαυτά, η Επιτροπή προχώρησε την πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο κατά τους επόμενους μήνες.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση μέτρησε την υποστήριξη του κοινού για την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία μεταξύ εκείνων που υφίστανται περισσότερο τις συνέπειες: τα ίδια τα παιδιά. Η έρευνα, που διεξήχθη από μέλη του Ευρωπαϊκού Πειρατικού Κόμματος και την οργάνωση European Digital Rights, ρώτησε 8.000 Ευρωπαίους εφήβους ηλικίας 13 έως 17 ετών σε 13 κράτη-μέλη της ΕΕ αν συμφωνούν με την νομοθεσία. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων, πάνω από το 66%, ξεκάθαρα απέρριψαν την προτεινόμενη παρακολούθηση των προσωπικών μηνυμάτων!
Η παραβίαση της ιδιωτικότητας είναι μόνο ένα από τα πολλά ζητήματα που εγείρονται από τους επικριτές της πρότασης. Βάσει της νομοθεσίας Chat Control, για παράδειγμα, θα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να καταδίδονται στις αρχές πολίτες εσφαλμένα και να ερευνώνται για σεξουαλική κακοποίηση. Οι αλγόριθμοι μπορούν εύκολα να επισημάνουν (ως παράνομο) εντελώς νόμιμο υλικό, όπως φωτογραφίες από διακοπές ή άλλες οικογενειακές φωτογραφίες που βγάζουν οι γονείς, όπως και μηνύματα μεταξύ ανηλίκων με την συναίνεσή τους. Σύμφωνα με ελβετικές και ιρλανδικές έρευνες, περίπου το 80% των αναφορών που επισημαίνονται από μηχανές τελικά αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καμιά αξία. Μία άλλη έρευνα που εξεδόθη από γερμανικές αρχές, αποκάλυψε ότι το 40% των ποινικών ερευνών για παιδική πορνογραφία κατέληξε να βάζει στο στόχαστρο τους ίδιους τους ανήλικους!
Επιπλέον, το «φακέλωμα» των προσωπικών επικοινωνιών όλων των Ευρωπαίων πολιτών έχει τον κίνδυνο των κακόβουλων δρώντων όπως hackers ή ξένων κυβερνήσεων, που θα βάλουν χέρι σε αυτά τα δεδομένα. Για παράδειγμα, αν οι Ευρωπαίοι πολίτες ταξιδεύουν στο εξωτερικό, τα μηνύματά τους περνάνε μέσα από τοπικούς παρόχους επικοινωνίας για να φτάσουν στην τελική βάση δεδομένων, και δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι οι τρίτες χώρες θα σεβαστούν πάντα τη νομοθεσία περί ιδιωτικότητας.
Επιπλέον, οι επικριτές του Chat Control συχνά αναδεικνύουν το γεγονός ότι η νομοθεσία δεν θα παράσχει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα το οποίο στοχεύει να αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με ΜΚΟ και άλλους φορείς που διαμαρτύρονται για τη νομοθεσία, το πραγματικό κακοποιητικό υλικό για παιδιά σπανίως διακινείται με τις συμβατικές εφαρμογές και κυρίως διαδίδεται μέσω του «σκοτεινού διαδικτύου» (dark web) ή με τη χρήση ανάλογων τρόπων επικοινωνίας.
Εν τοις πράγμασι, το Chat Control ελάχιστα θα συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος και θα υποσκάψει τις προοπτικές της ταυτοποίησης του όντως κακοποιητικού υλικού γεμίζοντας την βάση δεδομένων με υλικό που έχει εσφαλμένα επισημανθεί, ενώ στο μεταξύ θα παραβιάζεται η ιδιωτικότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, ιδίως των γονέων και των παιδιών, ακριβώς δηλαδή αυτών που υποτίθεται ότι προστατεύει.
Παρά τα πολυάριθμα ζητήματα, το Chat Control εξακολουθεί να είναι στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με την επιτροπή LIBE να συζητά και να το τροποποιεί μέχρι το τέλος του Μαΐου, σκοπεύοντας να το παρουσιάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια τον Οκτώβριο του 2023!