Στις 31 Μαΐου ημέρα Σάββατο, οι φίλοι και τα μέλη του Σωματείου Ενωμένη Ρωμηοσύνη στην Τρίπολη, πραγματοποιήσαμε προσκυνηματική εκδρομή στην Βλαχέρνα Αρκαδίας όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία, προς τιμήν του τοπικού Αγίου, Οσίου Λεοντίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.
Την παρέα μας λάμπρυναν με την παρουσία τους οι καλοί μας ιερείς π. Αθανασούλιας Σωτήριος, π. Λαμπίρης Κωνσταντίνος και π. Δανιήλ Ρέππας.
Είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε τα Χαριτόβρυτα Άγια Λείψανά Του καθώς και να τιμήσουμε την Αγία Πετρονίλα μετά αρτοκλασίας καθώς ήταν η ημέρα που τιμάται.
Ο Όσιος Λεόντιος, ο εν Βλαχέρνα Αρκαδίας, έζησε πριν το 1770 μ.Χ. Η καταγωγή του ήταν από την Στεμνίτσα Γορτυνίας και η μοναχική κουρά του έγινε πιθανότατα σε μία από τις πολλές Μονές που ήκμαζαν την εποχή εκείνη στην περιοχή της Στεμνίτσας. Άρχισε την ασκητική του πορεία σε μια σπηλιά, στην κορυφή του όρους Καστανιά, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, απέναντι από το χωριό της Βλαχέρνας. Είχε στην κατοχή του την εικόνα Της Κυρίας Θεοτόκου, στην οποία αναγράφεται ¨Μητέρα Του Θεού η Βλαχέρνα¨ την οποία και έκρυψε για να μην πέσει στα χέρια των τούρκων. Η εικόνα ευρέθη θαυματουργικώς μετά την απελευθέρωσή μας από τους τούρκους. Στο σπήλαιο λοιπόν αυτό, και υπό την σκέπη της Θεοτόκου, ο Όσιος Λεόντιος έζησε χρόνους απομόνωσης και αφιέρωσης στην προσευχή και την άσκηση. Παράλληλα δεν παρέβλεψε να προσφέρει πνευματική ωφέλεια στους κατοίκους της περιοχής και σε όλους όσους περνούσαν από εκεί. Χαρακτηριστικό της αγάπης και της φιλανθρωπίας του είναι το ακόλουθο. Το χωριό ήταν πέρασμα όσων εδιάβαιναν από την Τρίπολη προς τα Καλάβρυτα και τον Πύργο. Ο δρόμος ήταν χαραγμένος περίπου όπως η σημερινή οδική αρτηρία που ενώνει την Τρίπολη με την Βλαχέρνα και συνεχίζει για τα Καλάβρυτα και τον Πύργο. Στο τμήμα αυτό του δρόμου κοντά στην Βλαχέρνα δεν υπήρχε νερό προς ξεκούραση των οδοιπόρων. Ο Όσιος επισημαίνοντας την ανάγκη των ανθρώπων για λίγη ξεκούραση και δροσερό νερό, μετέφερε νερό μέσα σε ασκί και το τοποθετούσε σε πιθάρι στον ίσκιο ενός δέντρου δίπλα στο δρόμο, εκεί όπου και σήμερα υπάρχει το τοπωνύμιο «δέντρος». Έτσι, οι οδοιπόροι εύρισκαν λίγη ανάπαυση στην μακρά οδοιπορία τους, κυρίως κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Ήταν Μεγάλο Σάββατο όταν ο Άγιος Λεόντιος ασθένησε, ένας φίλος του τσοπάνης της περιοχής θέλησε να τον επισκεφθεί και να του προσφέρει γάλα για να τον ανακουφίσει. Ο Άγιος όμως δεν είχε δοχείο άδειο για να αδειάσει το γάλα, είπε έτσι στον ποιμένα να έρθει αύριο να πάρει το δοχείο του και συγχρόνως του έδωσε οδηγίες για την ταφή του εντός του σπηλαίου και στον τάφο τον οποίο ο ίδιος είχε κατασκευάσει. Την άλλη μέρα την Κυριακή του Πάσχα πηγαίνοντας ο τσοπάνης να πάρει το δοχείο, βρήκε τον Άγιο κοιμηθέντα και αμέσως έκανε ό,τι ο Άγιος του είχε ανακοινώσει.
Ο Όσιος Λεόντιος εορτάζει την Τετάρτη του Πάσχα.
Η Αγία Μάρτυς Πετρονίλα έζησε τον 1ο ή 3ο αιώνα μ.Χ. Στο κοιμητήριο της Δομιτίλλης, στη Ρώμη, υπάρχει μία νωπογραφία, η οποία χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., και στην οποία απεικονίζεται το μαρτύριο της Αγίας Πετρονίλης. Η Αγία καταγόταν από ευγενή οικογένεια, ήταν Χριστιανή και αρνήθηκε να νυμφευθεί έναν ευγενή, ονομαζόμενο Φλάσσο, επειδή ήθελε να αφιερωθεί στο Νυμφίο της Χριστό. Για τον λόγο αυτό συνελήφθη και τελειώθηκε μαρτυρικά.
Εορτάζει στις 31 Μαΐου εκάστου έτους.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν διάφορα κεράσματα στους παρευρισκόμενους, από τους φίλους της Ε.ΡΩ αλλά και από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου καθώς ακολούθησε κέρασμα σε καφετέρια του χωριού προς όλους μας, από τον εφημέριο του Ναού πάτερ Παναγιώτη Τρυφωνόπουλο, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά όλοι για την αγάπη του.
Με προορισμό το Λεβίδι εν συνεχεία, κλείσαμε ευχάριστα το αντάμωμά μας, γευματίζοντας όλοι μαζί και ανταλλάσσοντας απόψεις.
Ευχαριστούμε Τον Θεό και Τους Αγίους μας που μας αξίωσαν να τους τιμήσουμε και να λάβουμε τις ευλογίες τους.











