Ελένη Φωκά. Ένα κυκλάμινο μες την παγωνιά

Το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Πρότυπο Εκκλησιαστικό Λύκειο Ξάνθης με την ταινία «Ελένη Φωκά- ένα κυκλάμινο μες την παγωνιά» συμμετείχε στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή» σχ. έτους 2024-2025 που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. 
 
Η ταινία διακρίθηκε με τιμητικό έπαινο και οι μαθητές και οι μαθήτριες που τους απονέμεται ο τιμητικός έπαινος θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καλαμάτα από την Κυριακή 27 Απριλίου έως τη Τετάρτη 30 Απριλίου 2025. 
 
Η ομάδα δημιουργίας της ταινίας αποτελείται από τους εξής μαθητές και τις εξής μαθήτριες: Κατσούλη Αγγελική, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, Λέφα Παρασκευή, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, Πανταζής Ιωάννης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου και Κούτρας Νικόλαος, μαθητής της Β’ Γυμνασίου. Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Μιχαλοπούλου Αλίκη ΠΕ11 
 
Περίληψη ταινίας: Η Λουΐζα με καταγωγή από την κατεχόμενη Αγία Τριάδα της Καρπασίας της Κύπρου χάνει ένα κλειδί και η Κυριακή το βρίσκει και της το επιστρέφει. Το κλειδί είναι η αφορμή για τις δύο φίλες να ξεκλειδώσουν τη μαρτυρία και τα μαρτύρια των εγκλωβισμένων μαθητών και των Ελληνοκυπρίων της κατεχόμενης Νήσου και να γνωρίσουν ένα ζωντανό κομμάτι της νεότερης ιστορίας: τη δασκάλα των κατεχομένων Ελένη Φωκά. Ένα κλειδί, ένα ημερολόγιο, δύο φίλες και μια δασκάλα μας ταξιδεύουν στη συγκλονιστική και μαρτυρική Μεγαλόνησο.
 
ΣΗΜ: Από αγάπη στην Κύπρο μας και προκειμένου να αποτυπώσουμε και να αναδείξουμε την προσωπικότητα και τον οσιομαρτυρικό βίο της κας Ελένης Φωκά (Δασκάλας των Κατεχομένων) τα παιδιά μας Αγγελική και Πέτρος μετείχαν στην δράση του Εκκλησιαστικού Σχολείου Ξάνθης.
 
Σημειώνουμε ότι το πρόσωπο στην ταινία της κας Ελένης Φωκά, ήταν επιλογή των παιδιών και προσπαθήσαμε μέσα από αυτήν να προβάλλουν, όσο μπορούν: 
 
το θάρρος, 
την αφοβία, 
την αποφασιστικότητα, 
το “ανδρώο φρόνημα” της γυνής, 
την μάνα και δασκάλα, 
την ελπίδα, 
πως η πληγή γίνεται πηγή ζωής και…
 
…την επίδοση της σκυτάλης στην επόμενη γενεά μέσα από νέα πρότυπα για να αποφύγουμε κάθε νέα προσφυγιά διατηρώντας την μνήμη άσβεστη.