Του Άλκη Τζαφέρου
Στις 14 Νοεμβρίου 2019 λίγο πριν ξεσπάσει το ζήτημα του κορονοϊού στην Κίνα, διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη ένα γκαλά κινεζοαμερικακής φιλίας στο οποίο παρέστη και μίλησε ο Χένρυ Κίσσινγκερ. Στο γκαλά συμμετείχαν 480 επιχειρηματίες, στρατιωτικοί και διπλωμάτες από τις δύο χώρες. Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκε ο Ray Dalio, ιδρυτής της εταιρείας, Bridgewater Associates, LP, η οποία είναι το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου. Ο Ray Dalio είναι ένας από τους επιχειρηματίες που αποδέχθηκε την πρόσκληση του Bill Gates να «δωρίσει» την περιουσία του.
O Dalio είναι ανταγωνιστής και «διάδοχος» του Georges Soros στην κορυφή των χρηματοοικονομικών και έχει τόσο ιδιαίτερο τρόπο να διοικεί την εταιρεία του, ώστε πολλοί λένε ότι δεν πρόκειται για εταιρεία αλλά για «αίρεση» (cult). Πάντως πρόσφατα άλλαξε το όνομα του στην εταιρεία από СEO σε «μέντορα»!
Το ίδρυμα Dalio χρηματοδοτεί γενναία το Ίδρυμα του Ντέιβιντ Λυντς για την Εκπαίδευση που στηρίζεται στην Συνειδητότητα και για την Παγκόσμια Ειρήνη (David Lynch Foundation for Consciousness-Based Education and World Peace). Το ίδρυμα αυτό δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη και δάσκαλο του Υπερβατικού Διαλογισμού Ντέιβιντ Λυντς για να χρηματοδοτήσει την διδασκαλία του στα σχολεία.
Ο υπερβατισκός διαλογισμός ήλθε στη μόδα στις Η.Π.Α. όταν το 1959, ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα ξεκινώντας από το Σαν Φρανσίσκο. Ήταν η δεύτερη ήπειρος που επισκέφθηκε στο παγκόσμιο ταξίδι του για την διάδοση του υπερβατικού διαλογισμού στον κόσμο. Ο Μαχαρίσι έδωσε διαλέξεις σε εκατοντάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της δίμηνης παραμονής του και πολλοί έμαθαν την τεχνική του.
Ο Ray Dalio όπως και αρκετοί άλλοι Αμερικανοί από αυτούς που σήμερα βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας έχουν προχωρήσει σε μια αποχριστιανοποίηση της ζωής και της δράσης τους υποστηρίζοντας ουσιαστικά τα φιλοσοφικά και θρησκευτικά κινήματα της Νέας Εποχής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μαχαρίσι έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονωμένος σε δύο από τα 200 δωμάτια του μοναστηριού που είχε για κατοικία του στο Ολλανδικό χωριό Φλόντροπ και ότι μιλούσε στους συνεργάτες του ακόμη και μέσα στο ίδιο κτίριο μόνον μέσω βίντεο. Ο Μαχαρίσι απέκτησε μια τεράστια περιουσία και έγινε διάσημος λόγω των Μπητλς.
Tώρα ο Dalio και ο David Lynch επιχειρούν να βοηθήσουν στη διάδοση του υπερβατικού διαλογισμού σε όλο τον κόσμο.
Αλλά και οι άλλες πεποιθήσεις του Ray Dalio δημιουργούν ερωτήματα:
Σε παλιότερη συνέντευξή του ο Ray Dalio είχε πει ότι για να κάνεις μια οργάνωση μεγαλειώδη χρειάζεται δυνατός χαρακτήρας και υψηλή ικανότητα. Επίσης ότι για να προοδεύσεις μπορεί να χρειαστεί να αφήσεις κάποιον που αγαπάς να φύγει. Γιατί η πρόοδος είναι: ΠΟΝΟΣ συν ΣΚΕΨΗ!
ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ: ΠΟΝΟΣ ΣΥΝ ΣΚΕΨΗ
Tην ώρα που κάποιος μιλάει σε μια σύσκεψη της εταιρείας του Dalio, όλοι έχουν ένα κομπιούτερ εμπρός τους και βαθμολογούν τον ομιλητή, ο οποίος βλέπει την βαθμολογία του καθώς μιλάει. Αν αυτά που ο συνάδελφός τους διατυπώνει στην εισήγησή του πιστεύουν ότι τους προσφέρουν κάτι, βάζουν ένα βαθμό που ξεπερνάει τη βάση του 5 και εκτείνεται ως το 10. Από τους ανθρώπους που προσλαμβάνονται στην εταιρείας στους πρώτους 18 μήνες, απολύονται το 30% γιατί δεν αντέχουν την ψυχολογική πίεση και παραιτούνται. Είναι μια εργασιακή κοινωνία όπου τα πάντα έχουν πάρει την όψη που έχουν οι επικοινωνίες στο Facebook και στα υπόλοιπα Social Media: Like, Dislike.
Ο Ray Dalio έχει αναπτύξει διάφορα συστήματα παρακολούθησης των εργαζομένων, αλλά και προγράμματα λογισμικού που ασκούν ψυχολογική βία στους εργαζόμενους. Ηχογραφούνται και βιντεοσκοπούνται τα πάντα για να τα δουν όλοι οι εργαζόμενοι. Βεβαίως κάτι τέτοιο γίνεται και στις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες στην Ελλάδα.
Επίσης ο Ray Dalio πιστεύει ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει να παίρνονται με αυταρχικότητα, ούτε με δημοκρατία αλλά με βάση τους αλγόριθμους!
Ας δούμε και άλλες αρχές που διέπουν την λειτουργία της εταιρείας του:
1. Radical transparency Principle (Αρχή της Ριζοσπαστικής Διαφάνειας):
Ο σύγχρονος ορισμός αυτού του όρου ταυτίζεται με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο David Brin στο έργο του «The Trasnparent Society» συσχετίζει την Ριζοσπαστικά Διαφανή Κοινωνία με το 1984 του Όργουελ. Η Αρχή της Ριζοσπαστικής Διαφάνειας προϋποθέτει ότι θα αρθούν όλα τα νομικά εμπόδια για την ελεύθερη και δημόσια πρόσβαση των εταιρειών στην πολιτκή και στην προσωπική ζωή των ανθρώπων.
2. Η «Ριζοσπαστική Ειλικρίνεια» (Radical Truthfullness) είναι μια πρακτική που πρεσβεύει ότι η αλήθεια πρέπει να λέγεται όσο σκληρή και αν είναι.
Ο Ray Palio με την σύζυγό του δρουν μέσα από το Φιλανθρωπιικό Ίδρυμα Palio Foundation και είναι ανάμεσα στους επιχειρηματίες που αποδέχτηκαν να συνεργαστούν με τον Bill Gates δίνοντας μεγάλο μέρος των εσόδων τους για «φιλανθρωπικό» σκοπό.
ΣΤΡΕΣ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΑΞΗ
Σχολιάζοντας την κρίση που ξέσπασε μετά την εκτεταμένη καραντίνα που επιβλήθηκε στον πλανήτη έδωσε μια συνέντευξη στην οποία μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Τώρα (στην κρίση του κορονοιού) είμαστε σε στρες τεστ. Πρέπει να ξαναδούμε ποιός κατέχει τι;
– Είμαστε σε ύφεση; ρωτάει η δημοσιογράφος.
– Ναι, έχουμε πτώση στην οικονομία και ανεργία με διψήφιο νούμερο, επιτόκια μηδενικά. Αυτό θα γεννήσει πάλι ανάπτυξη αλλά θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να γίνει. Το έχουμε δει πολλές φορές στην ιστορία. Θα δούμε εκτύπωση χρήματος, αναδιανομή πλούτου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει κάπου 3 χρόνια και μετά θα αρχίσει η ανάπτυξη. Θα δούμε επινοητικότητα και προσαρμογή. Ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός, θα είναι μια Νέα Τάξη πραγμάτων. Είναι κατά βάθος μια υγιής διαδικασία. Είναι ένα στρες τεστ. Είναι μια διαδικασία που θα μας κάνει να εκτιμήσουμε τα βασικά της ζωής».
Με άλλα λόγια:
«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά… Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών», γιατί πολύ απλά οι δυνατοί του κόσμου έχουν βαλθεί να πάρουν από το στόμα της φτωχολογιάς και το τελευταίο ψίχουλο. Μόνον τα πολύ απλά θα μείνουν για τους απλούς ανθρώπους.
Πηγές-σημειώσεις
– President Xi meets Kissinger , Xinhua| 2019-11-22 19:40:40, huaxia – http://www.xinhuanet.com/english/2019-11/22/c_138576081.htm – https://www.youtube.com/watch?v=yrxYhv2O3wU
What coronavirus means for the global economy – Ray Dalio