Το επικό Ελληνικό διάγγελμα που όμοιο του δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία

Οι βαλκανικοί πόλεμοι είναι απο τις μεγαλύτερες στιγμές του οργανωμένου ελληνικού κράτους σε ολόκληρη την ιστορία του.

     Στις 4 Οκτωβρίου του 1912 ο σουλτάνος απορρίπτει τους όρους που έχουν βάλει Σερβία και Βουλγαρία και τους κηρύσσει τον πόλεμο και την την επόμενη μέρα 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία.
Είναι τόσος ο παροξυσμός του λαού που τρέχουν όλοι να καταταγούν ακόμα και οι ανήλικοι που αφού δεν τους παίρνουν λόγω ηλικίας φτιάχνουν τάγματα εθελοντών!!!
 
    Ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έχει τον μεγάλο του γιο Σοφοκλή στη σχολή Ευελπίδων και μπορεί κάλλιστα να τον μεταθέσει στο γραφείο του αντ αυτού τον στέλνει στην πρώτη γραμμή!!!
Ο δεύτερος γιος του πρωθυπουργού Κυριάκος είναι ακόμα ανήλικος αυτό δεν τον εμποδίζει να καταταχθεί και αυτός σε τάγμα εθελοντών.
 
  Το 1912 υπουργός Εθνικής οικονομίας είναι ένας απ’ τους πλουσιότερους Έλληνες, ο Εμμανουήλ Μπενάκης, στενός φίλος του Βενιζέλου και πατέρας της Πηνελόπης Δέλτα. Ο Εμμανουήλ Μπενάκης λοιπόν έχει και έναν γιό. τον Αντώνη Μπενάκη 39 ετών τότε.ειναι ο πιο πλούσιος νεαρός της Αθήνας. Κι όμως δεν πήρε κανένα τσάρτερ της εποχής να φύγει αλλά αντίθετα, έτρεξε να καταταγεί και αυτός.
 
    Ο χρυσός ολυμπιονίκης των θερινών Ολυμπιακών αγώνων της Στοκχόλμης που είχαν τελειώσει μόλις πριν 2 μήνες Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, παρουσιάζεται και αυτός για να καταταγεί. Οι στρατολόγοι δεν τον δέχονται προσπαθώντας να προστατεύσουν τον καλύτερο Έλληνα αθλητή της εποχής. Τότε αυτός πάει στο Στρατολογικό Γραφείο Καλαμάτας όπου και τελικά εντάσσεται στον 11ο Λόχο του 1ου Συντάγματος Πεζικού.
Του γίνεται πρόταση να υπηρετήσει στο Φρουραρχείο Αθηνών αλλά αρνείται, και φεύγει μαζί με τη μονάδα του για το μέτωπο. Λίγο αργότερα  ο αδελφός του Σταύρος ούτε 17 ετών τότε, κατατάσσεται κ αυτός εθελοντής.
Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας μετά απο 4 μήνες αρρωσταίνει και πεθαίνει στο μέτωπο απο φυματιώδη μηνιγγίτιδα…
 
    Μεγαλοαστοί, αξιωματούχοι, και εύποροι αστοί , ακολουθούν τα παραδείγματα αυτά. αυτό ήταν το κλίμα όλης της χώρας. Η Κρήτη τότε δεν είναι ακόμα ελληνικό έδαφος και όμως καράβια με χιλιάδες εθελοντές καταφτάνουν καθημερινά.
 
  ‘Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο 40χρονος Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος ο οποίος έφυγε απ την Κύπρο, κρυφά απ’ την οικογένεια του, αφήνοντας τους γράμμα: 
“έφυγα κρυφά γιατί φοβήθηκα ότι τα δάκρυα σας θα μπορούσαν να με μεταπείσουν”
Στην Αθήνα τον δήμαρχο υποδέχεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος και του προτείνει διάφορες διοικητικές θέσεις αλλά ο Σώζος τις αρνείται όλες, και φεύγει για το μέτωπο της Ηπείρου όπου μετά από ενα μήνα περίπου πέφτει νεκρός στην πρώτη γραμμή (!!!)
 
Μετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους το ελληνικό κράτος διπλασίασε σχεδόν την έκτασή του μέσα σε μόλις 2 χρόνια
 
 
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82
 
https://www.mixanitouxronou.com.cy/stiles/polemikes-istories/pragmatiki-igete-den-ine-ekini-pou-monacha-ipokinoun-ton-laon-alla-ekini-pou-prokindinevoun-mazi-tou-christodoulos-sozos-o-dimarchos-lemesou-pou-epese-machomenos-gia-tin-apeleftherosi-t/
 
https://www.sansimera.gr/biographies/301