Τρίκαλα: Το θυμάστε εκείνο το τσιπάκι που θα έβαζε ο Δήμος στους υπαλλήλους του;

Hταν Αύγουστος 2011, γύρω στον 15αύγουστο και «τα μπάνια λαού», όταν ακούστηκε η εξωφρενική είδηση ότι ο Δήμος Τρικκαίων αποφάσισε να βάλει τσιπάκι στους δημοτικούς υπαλλήλους του, για να ελέγχει το ωράριο εργασίας τους.

Τότε είχε δημοσιευτεί σε κάποιες ιστοσελίδες η είδηση ως εξής:

Με τσιπ ο δήμος Τρικάλων θα ελέγχει τους υπαλλήλους του
 
Έρευνα αγοράς για να προμηθευτεί το καλλίτερο μηχάνημα σε προσιτή τιμή , έχει ξεκινήσει ο Δήμος Τρικκαίων, προκειμένου να ελέγχει με σιγουριά και ασφάλεια το ωράριο των δημοτικών υπαλλήλων. Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Στουρνάρας, και συνέχισε λέγοντας πως «Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει μια σειρά, για την ορθή λειτουργία του Δήμου, στο ωράριο των υπαλλήλων και αυτό πιστεύω πως θα γίνει με την απόκτηση μικροτσίπ που θα διαθέτει ο κάθε δημοτικός υπάλληλος. Πιστεύω πως με την προμήθεια τέτοιου υπερσύγχρονου μηχανήματος θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την προσέλευση και την αποχώρηση των υπαλλήλων του Δήμου Τρικκαίων στο σύνολο των υπηρεσιών», τόνισε.

Υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις, και η εβδομαδιαία εφημερίδα των Τρικάλων «Ενεργός Πολίτης» έγραψε άρθρο με τίτλο «Μήπως κ. Δήμαρχε να τους αλυσοδένατε;».

Στη συνέχεια βγήκε έξαλλος ο τότε δήμαρχος Χρήστος Λάππας και κατήγγειλε ότι «Τέτοια ή παρόμοια ανακοίνωση δεν υπήρξε ποτέ!» και μάλιστα κάλεσε την Ένωση Συντακτών να τον επιπλήξει.

Έλα όμως που κανένας από τους δημοσιογράφους που το έγραψαν δεν έπαθε φαντασιοπληξία, γιατί ειπώθηκε στο κανάλι Alter από τον ίδιο να το λέει, αφήνοντας τους δυο νέους δημοσιογράφους εμβρόντητους!

Εκεί, μια μέρα πριν ή μετά τον 15αυγουστο, δυο νέοι άνθρωποι ήταν, ένας άντρας και μια γυναίκα και ρωτούσαν ξανά και ξανά: Τι εννοείτε; Θα τους δώσετε κάρτα ηλεκτρονική να την χτυπάνε; Όχι απάντησε ο εκπρόσωπος του Δήμου τηλεφωνικά. «Οι κάρτες μπορεί να χαθούν, μπορεί να δοθούν σε άλλα χέρια, τσιπάκι θα τους βάλουμε»!

Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και κάτι έπρεπε να κάνω, σε μια στιγμή που όλοι ήταν φευγάτοι στις παραλίες. Κι αυτό που μου έκοψε τότε στο νευριασμένο μυαλό μου, ήταν να παρακαλέσω μέσω facebook τους φίλους μου ακτιβιστές στο εξωτερικό να στείλουν απανωτά μέιλς στο Δήμο επικρίνοντας την απόφασή του, στη χώρα μάλιστα που “γέννησε” τη Δημοκρατία.

Και έστειλαν. Δεν ξέρω πόσα, αλλά κάποιοι έστειλαν με μεγάλη προθυμία. Και το πήραν πίσω, διαψεύδοντας μάλιστα ότι ήταν στο πρόγραμμα κάτι τέτοιο, κι όλοι εμείς που το ακούσαμε ή διαβάσαμε είμαστε τρελοί!

Γιατί τώρα την θυμήθηκα όλη αυτήν την ιστορία; Γιατί ξεκίνησε να εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας«για να καταγράφεται με διαφάνεια και σε πραγματικό χρόνο η προσέλευση, η αποχώρηση και το ωράριο κάθε εργαζόμενου και συνεπώς να διασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων τους».

Αυτό είναι το αφήγημα για την κάρτα εργασίας και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και βόλτα σε μάρκετ και τράπεζα – “αυτοψία”, την είπαν, για την πρώτη φάση εφαρμογής η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου.

«Είναι βέβαιο, καθώς αυτό το πρόγραμμα και αυτό το εργαλείο θα επεκταθεί σε υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, ότι θα δώσει μία πολύ μεγάλη ασφάλεια στον εργαζόμενο να γνωρίζει ότι πραγματικά θα αμείβεται για τις ώρες τις οποίες έχει δουλέψει. Διότι, δυστυχώς, φαινόμενα καταστρατήγησης υπάρχουν ακόμα αρκετά. Και πια με αυτό το εργαλείο, οποιοσδήποτε επιθεωρητής εργασίας θα μπορεί να γνωρίζει αμέσως πόσο χρόνο πραγματικά έχει δουλέψει ο εργαζόμενος και αν πρέπει να βρίσκεται στην εργασία του τη στιγμή που τον ελέγχει», παραμύθιασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης μήπως έχει φύγει και νωρίτερα; Όχι;

 

Έλα μου ντε, που θυμάμαι τον άλλο να επιχειρηματολογεί υπέρ του τσιπ και όχι της κάρτας, γιατί αυτές «χάνονται» ή «δανείζονται»; Και πως διασφαλίζεται ο εργαζόμενος αν του πει ο εργοδότης, Βάρα κάρτα στο 4ωρο και συνέχιζε να δουλεύεις ένα ακόμα;

Άρα θα πρέπει να πάμε σε πιο Οργουλικές «λύσεις» ελέγχου του εργαζόμενου από εφαρμογή στο κινητό, αν μετά το σχόλασμα παρέμεινε στο χώρο εργασίας ή έφυγε; Ή θα ξαναγυρίσουμε στη «λύση» Τρικκαίων;

Θα πρέπει να τρώει κανείς αμάσητο κουτόχορτο για να πιστέψει ότι όλο αυτό είναι υπέρ των εργαζομένων και μόνο, και δεν έχει τρύπες το σύστημα, ώστε να εργάζεται κάποιος και να μην μπορεί καν να καταγγείλει καταστρατήγηση αφού με πίεση θα έχει υποχρεωθεί να “βαρέσει κάρτα σχολάσματος”.

Ο μόνος κερδισμένος απ’ όλο αυτό, είναι το 1984, και η εγκατάλειψη των ελευθεριών μας και της ιδιωτικότητας, και η απόλυτη υποταγή στην τεχνολογία. Ουδείς άλλος!

ΠΗΓΗ