To Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβάλλει τεχνολογία που επιτρέπει στις εταιρείες να παρακολουθούν τους εγκεφάλους των εργαζομένων

 

 
Ένας ομιλητής κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας προώθησε μια τεχνολογία που επιτρέπει στις εταιρείες να παρακολουθούν τους εγκεφάλους των υπαλλήλων τους.

Η νομική ηθικολόγος Nita Farahany της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke παρατήρησε ότι οι φορητές συσκευές ανάγνωσης του μυαλού δεν είναι αποκύημα του μέλλοντος κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στις 19 Ιανουαρίου με τίτλο “Έτοιμοι για τη διαφάνεια του εγκεφάλου” στο Νταβός. Περιέγραψε τις συσκευές αυτές ως κάτι σαν “Fitbits για τον εγκέφαλο”, παρόμοια με τα εμφυτεύματα Neuralink που έχει σχεδιάσει ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και του Twitter Elon Musk.

Ο Ιρανοαμερικανός ακαδημαϊκός προχώρησε σε λεπτομερείς αναλύσεις για το πώς μοιάζουν αυτές οι συσκευές. Είπε στο ακροατήριο: “Οι συσκευές αυτές δεν είναι μόνο για το κοινό, αλλά και για την κοινωνία: “Πρόκειται για κορδέλες κεφαλής, καπέλα που έχουν αισθητήρες που μπορούν να λαμβάνουν τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων σας, ωτακουστήρες, ακουστικά, μικροσκοπικά τατουάζ που μπορείτε να φορέσετε πίσω από το αυτί σας”.

“Μπορούμε να λαμβάνουμε συναισθηματικές καταστάσεις. Μπορούμε να λαμβάνουμε και να αποκωδικοποιούμε πρόσωπα που βλέπετε στο μυαλό σας, απλά σχήματα, αριθμούς, το PIN σας [για] τον τραπεζικό σας λογαριασμό”.

Η Farahany συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του WEF με θέμα “Transforming Medicine, Redefining Life” στις 20 Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά την ομιλία της. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε ότι τέτοιες τεχνολογίες ανάγνωσης του νου θα έπρεπε να ενσωματωθούν σε “πολυλειτουργικές συσκευές”.

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό του Duke, οι τεχνολογίες ανάγνωσης του νου έχουν τη δυνατότητα να λύσουν πιθανά προβλήματα στον εργασιακό χώρο. “Σε περισσότερες από 5.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι παρακολουθούν ήδη την εγκεφαλική τους δραστηριότητα για να ελέγξουν τα επίπεδα κόπωσης”, δήλωσε η Farahany. “Εμείς, ως κοινωνία, θα πρέπει να το θέλουμε αυτό”.

Η Farahany ανέφερε το παράδειγμα των ελεγκτών τρένων στις σιδηροδρομικές γραμμές Πεκίνου-Σανγκάης, οι οποίοι “υποχρεούνται να φορούν καπέλα που ανιχνεύουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα”. Ορισμένες εταιρείες εξόρυξης παγκοσμίως καταφεύγουν επίσης σε φορητές συσκευές για να παρακολουθούν τους εργαζομένους τους, πρόσθεσε. 

 
Farahany: Οι φορητές συσκευές μπορεί να είναι η “πιο καταπιεστική τεχνολογία”

Η νομικός ηθικολόγος συνέχισε: “[Ενώ] δεν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε την ομιλία χρησιμοποιώντας απλές φορητές συσκευές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε ήδη να αποκωδικοποιήσουμε”. Αυτή η έκταση της συλλογής δεδομένων, σύμφωνα με τον Farahany, θα αυξηθεί σημαντικά “τις επόμενες ημέρες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο ισχυρή [και] οι αισθητήρες γίνονται πιο ισχυροί”.

“Αν γίνει σωστά, η νευροτεχνολογία υπόσχεται εξαιρετικές προοπτικές. Αν γίνει κακώς, θα μπορούσε να γίνει η πιο καταπιεστική τεχνολογία που έχουμε εισάγει ποτέ σε μεγάλη κλίμακα σε ολόκληρη την κοινωνία”.

Έτσι, η Farahany ζήτησε μια “διαφοροποιημένη συζήτηση” για το θέμα.

Αλλά σύμφωνα με τον Paul Joseph Watson του Summit News, οι φορητές συσκευές ανάγνωσης του μυαλού θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον μεγαλύτερο στόχο του WEF – τον συνδυασμό της ανθρώπινης νοημοσύνης και της τεχνητής νοημοσύνης για λογοκρισία.

“Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν ρώτησε, το WEF υποστηρίζει τώρα τη συγχώνευση της ανθρώπινης [νοημοσύνης] και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για τη λογοκρισία της “ρητορικής μίσους” και της “παραπληροφόρησης” στο διαδίκτυο πριν καν επιτραπεί η ανάρτησή τους”, έγραψε τον Αύγουστο του 2022.

 
“Θέλουν να συγχωνεύσουν την ‘καλύτερη’ πτυχή της ανθρώπινης λογοκρισίας και των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης AI για να διασφαλίσουν ότι τα συναισθήματα των ανθρώπων δεν θα πληγωθούν και ότι οι απόψεις που αντιτίθενται στο καθεστώς θα μπουν στη μαύρη λίστα”.
 
Ο Watson κατέληξε: “Με άλλα λόγια, η ελευθερία του λόγου σας θα λογοκριθεί πιθανότατα πριν καν καταφέρετε να τη δημοσιεύσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι το αποκαλούν “προληπτική λογοκρισία””.

Παρακολουθήστε αυτή την παλαιότερη διάλεξη της Nita Farahany που προειδοποιεί για την αποκωδικοποίηση του εγκεφάλου που προκαλεί την απόλυση εργαζομένων για το τι σκέφτονται.