Πώς τα μετρητά υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία των ατόμων με αναπηρία

Μια επιτροπή του κοινοβουλίου της Ουαλίας έλαβε γνώση ότι οι επιχειρήσεις που αρνούνται τα μετρητά κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, με την κυβέρνηση να καλείται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα μετρητά παραμένουν προσβάσιμα και χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της οικονομικής ελευθερίας για όλους.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν μετά από μια αναφορά που ξεκίνησε από την The Royal Mencap Society, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται με άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, συγκεντρώνοντας πάνω από 2.500 υπογραφές. Εφιστά την προσοχή στη ζωτική σημασία των μετρητών για τη διασφάλιση των ευάλωτων ενηλίκων να μπορούν οι ίδιοι να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους.

Dot Gallagher, πρόεδρος της Mencap Môn: Έχω δύο γιους με μαθησιακές δυσκολίες. Ο μεγαλύτερος γιος μου θα πάλευε μαζί σου αν ήθελες να του πάρεις ένα χαρτονόμισμα των 20 λιρών, αλλά θα σου έδινε ελεύθερα την κάρτα του και θα σου έλεγε το PIN του, επειδή δεν σημαίνει κάτι για αυτόν.

Ο Darren Joyce, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Friendly Trust, που παρέχει στους ανθρώπους βοήθεια στη διαχείριση των χρημάτων τους, ανησυχεί ότι οι κανόνες που κάνουν δεκτές μόνο τις κάρτες μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ευημερία πολλών ανθρώπων, και καλεί τις επιχειρήσεις να αναρτούν σημάνσεις που υποδηλώνουν ότι δέχονται μετρητά, “βοηθώντας κατά κάποιο τρόπο στη μείωση του άγχους και της αγωνίας”.

Ο Wayne Crocker, διευθυντής του Mencap Cymru, λέει ότι τα συμβούλια πρέπει επίσης να δεχτούν πίεση σχετικά με τις πολιτικές πληρωμής χωρίς τη χρήση μετρητών για υπηρεσίες όπως το πάρκινγκ και οι εγκαταστάσεις αναψυχής, εξηγώντας ότι τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να στερηθούν την πρόσβαση σε τραπεζικές συναλλαγές -και επομένως από επιλογές πληρωμής χωρίς μετρητά- αν θεωρηθεί ότι διατρέχουν τον κίνδυνο οικονομικής εκμετάλλευσης, ή ότι στερούνται της ικανότητας διαχείρισης [σ.μ. τραπεζικού] λογαριασμού.

Το μέλος του κοινοβουλίου της Ουαλίας Jack Sargeant, Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, πρότεινε ότι οι οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, όπως τα μουσεία, θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να δέχονται μετρητά.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, ο Ben Cottam, επικεφαλής της Ουαλίας στην Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων, είπε στην επιτροπή ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας συχνά πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να καταθέσουν τις εισπράξεις τους λόγω κλεισίματος των υποκαταστημάτων των τραπεζών, και τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των επιχειρήσεων σχετικά με την αξία που έχουν τα μετρητά για ορισμένα μέλη της κοινωνίας.

Η Trudy Davies, ιδιοκτήτρια καταστήματος με έδρα το Llanidloes, πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που δεν δέχονται μετρητά μπορεί επίσης να αποκλείουν άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα που χρησιμοποιούν μετρητά για να διαχειριστούν μικρά ποσά, καθώς και ηλικιωμένους και άλλους για τους οποίους η τεχνολογία χωρίς μετρητά είναι είτε ανεπιθύμητη είτε απρόσιτη.

Η προσβασιμότητα σε μετρητά επεκτείνεται και σε άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση, με σχεδόν όλα τα νομίσματα παγκοσμίως να περιέχουν οπτικά βοηθήματα, όπως οι μεγάλοι αριθμοί και τα σημάδια αφής σε χαρτονομίσματα που παράγονται από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία συνεργάζεται με το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών, εξασφαλίζοντας ότι τα χαρτονομίσματα μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν και να γίνουν κατανοητά από όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με απώλεια όρασης.

Μετά την έρευνά της, η επιτροπή αναφορών θα υποβάλει έκθεση και η κυβέρνηση της Ουαλίας θα επιλέξει να αποδεχτεί ή να απορρίψει την κάθε μία από τις συστάσεις της.

cashmatters