Επικείμενοι κανονισμοί θα μπορούσαν να αναγκάσουν την αποδοχή του ψηφιακού ευρώ!
Ενώ τα σχέδια για την εισαγωγή κεντρικού, ελεγχόμενου από την κυβέρνηση χρήματος προωθούνται στις ΗΠΑ, η άποψη που επικρατεί φαίνεται να είναι υπέρ της εισαγωγής ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC), δηλαδή του ψηφιακού ευρώ.
Το ερώτημα τώρα είναι πώς ακριβώς να προχωρήσουμε μεταξύ άλλων με τον καθορισμό στρατηγικών στόχων.
Στην ευρωζώνη – που αποτελείται από τα 20 (από τα 27) μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υιοθετήσει το ευρώ – οι έμποροι ενδέχεται να υποχρεωθούν να αποδεχτούν ένα μελλοντικό ψηφιακό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Πρόκειται για πληροφορίες από ένα έγγραφο που αναμενόταν να συζητήσουν την Δευτέρα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης. Η υποχρέωση απορρέει από την παραχώρηση στην EU κεντρικό ψηφιακό νόμισμα το ίδιο καθεστώς με τα μετρητά, καθιστώντας το νόμιμο χρήμα.
Το έγγραφο αναφέρει ότι αυτή η πορεία δράσης θα διασφαλίσει ότι θα αυξηθεί η επίδραση και η διανομή του ψηφιακού ευρώ στο δίκτυο.
Ένα άλλο σημείο που θέτει το έγγραφο για να συζητήσουν οι υπουργοί είναι το εάν θα έπρεπε να υπάρχουν εξαιρέσεις , στόχος των οποίων θα ήταν “η εξισορρόπηση των αρχών της συμβατικής ελευθερίας και της υποχρεωτικής αποδοχής”.
Η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει κάποια απόφαση για την έκδοση του CBDC της, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί το φθινόπωρο και εν τω μεταξύ, οι γραφειοκράτες της ΕΕ είναι ξεκάθαρα απασχολημένοι με την οριστικοποίηση της πρότασης, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών θεμάτων και προτεραιοτήτων.
Την περασμένη εβδομάδα το φόρουμ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άκουσε από την επίτροπο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mairead McGuinness ότι ένα νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο εγγύς μέλλον και οτι η ΕΚΤ εξετάζει σε αυτό το σημείο βασικά σχεδιαστικά και τεχνικά ζητήματα πριν λάβει την απόφαση.
Αλλά για να λάβει αυτή την απόφαση η κεντρική τράπεζα της ΕΕ, απαιτείται ρύθμιση, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2023 για τη δημιουργία του CBDC του μπλοκ και την ρύθμισή του, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως το καθεστώς του νόμιμου χρήματος η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ,η οικονομική σταθερότητα η διανομή και η αποζημίωση και η χρήση του ψηφιακού ευρώ εκτός της ευρωζώνης, είπε η McGuinness.
Και νωρίτερα, τον Ιανουάριο, οι υπουργοί οικονομικών οι οποίοι το εξέτασαν – συλλογικά γνωστό ως “Eurogroup” – σημείωσαν ότι το να προχωρήσουμε σε ένα κεντρικό ψηφιακό νόμισμα της ΕΕ είναι ένα πολιτικό ζήτημα που απαιτεί πολιτικές αποφάσεις.
πηγή