Η Ιρλανδία ξοδεύει 1 εκ. ευρώ για να ανταγωνιστεί τους ακτιβιστές υπέρ της ζωής του αγέννητου παιδιού

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Ιρλανδίας, το Health Services Executive (HSE), παραδέχτηκε ότι ξόδεψε σχεδόν ένα (1) εκατομμύριο ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να διασφαλίσει ότι η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στην  εγκυμοσύνη My Options θα ξεπεράσει τους ανταγωνιστές τους, τους ακτιβιστές υπέρ της ζωής (κατά των εκτρώσεων) στις διαδικτυακές κατατάξεις μηχανών αναζήτησης.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν ως απάντηση σε πρόσφατες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στην ιρλανδική κυβέρνηση.
«Για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της προώθησης ψευδών μηνυμάτων, το HSE παρακολουθεί τυχόν ανταγωνιστές και έχει θέσει μια στρατηγική διαχείρισης προσφορών για να αυξάνει αυτόματα τις προσφορές εάν εμφανιστεί άλλος ιστότοπος μπροστά από τον δικό τους. Το HSE παρακολουθεί την απόδοση των διαφημίσεων που εμφανίζονται στην αναζήτηση και την απόδοση των ανειλικρινών πρακτορείων, σε συνεχή βάση και μοιράζεται σχόλια με την Google», απάντησε το HSE στην ηγέτιδα των Εργατών (πολιτικό κόμμα) Ivana Bacik.

Σε ξεχωριστή ερώτηση που υπέβαλε η βουλευτής Κάρολ Νόλαν, η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ είχαν δαπανηθεί για τη διαδικτυακή διαφημιστική καμπάνια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Η αποκάλυψη ότι το HSE έχει δημιουργήσει μια στρατηγική διαχείρισης για το MyOptions στις μηχανές αναζήτησης για να υπερθεματίζει αυτόματα οποιουσδήποτε ιστότοπους που προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές για την έκτρωση υποδεικνύει πώς η ατζέντα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα να προωθήσει την έκτρωση ως τη μόνη επιλογή», δήλωσε ο Eilís Mulroy της Pro Life Campaign. «Ο υπουργός παραδέχεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση συνεργάστηκε με την Google για την προώθηση της MyOptions και την καταστολή οργανισμών που προσφέρουν υποστήριξη σε γυναίκες με εγκυμοσύνες που δεν είχαν προγραμματίσει».

Αυτή πρόσθεσε: Χαρακτηρίζει αυτές τις οργανώσεις ως «ανειλικρινείς» ή ως «αδίστακτους φορείς» απλά και μόνο επειδή δεν προσφέρουν ως επιλογή την έκτρωση. Αυτές οι οργανώσεις συχνά στελεχώνονται από εξειδικευμένους εθελοντές με κίνητρο τη γνήσια συμπόνια, απλά και μόνο επειδή δεν προσφέρουν ως επιλογή την έκτρωση».

Ο οργανισμός σημείωσε επίσης ότι αυτή είναι η πρώτη απάντηση από τον υπουργό Υγείας Stephen Donnelly σχετικά με την  γραμμή υποστήριξης μετά από ένα χρόνο ερωτήσεων και πιέσεων για το θέμα από βουλευτές που είναι υπέρ της ζωής και ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει αντιμετωπίσει ή έστω απλά  αναγνωρίσει τις αναφορές για την προκατειλημμένη θέση της γραμμής “υποστήριξης” υπέρ της έκτρωσης.

Το παράρτημα της Ιρλανδίας των Students for Life δημοσίευσε μια μελέτη τον Ιανουάριο του 2022 αποκαλύπτοντας στοιχεία ότι η τηλεφωνική γραμμή My Options έδειξε ένα μοτίβο στο οποίο κατεύθυνε τις γυναίκες προς την άμβλωση, ενθαρρύνοντάς τες συστηματικά  να κλείσουν το πρώτο τους ραντεβού με έναν πάροχο εκτρώσεων, ακόμα κι αν η γυναίκα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι δεν ήταν σίγουρη ότι ήθελε να κάνει έκτρωση, χωρίς να προσφέρει ουσιαστικές εναλλακτικές.

Σύμφωνα με το Pro Life Campaign:
Εάν ο Stephen Donnelly ενοχλούνταν ειλικρινά για τα «ανειλικρινή μηνύματα» και τις “κακές πρακτικές” στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για απρόοπτες εγκυμοσύνες, δεν θα είχε τηρήσει σιωπή για πάνω από ένα χρόνο  σχετικά με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως το 2022 αναφορικά με το ανησυχητικό μοτίβο με το οποίο εμπλέκονται οι σύμβουλοι της My Options που συμβουλεύουν γυναίκες να κλείσουν το πρώτο τους ραντεβού με έναν γιατρό που παρέχει έκτρωση, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι γυναίκες ξεκαθάρισαν ότι δεν ήταν σίγουρες αν ήθελαν να προβούν σε έκτρωση.
Η Pro Life Campaign είπε επίσης: «Σκεφτείτε τις γυναίκες που έχουν εσωτερική σύγκρουση για το αν θα κάνουν έκτρωση, οι οποίες καταλήγουν να επικοινωνούν με τη My Options. Η συγκεκριμένη γραμμή υποστήριξης έχει δείξει ότι δεν είναι εξοπλισμένη για να καλύψει τις ανάγκες αυτών των γυναικών και δεν έχει τίποτα να προσφέρουν εκτός από την έκτρωση».
Σύμφωνα με την Pro Life Campaign, από το 2019, περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων έχουν χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή των διατάξεων για τις εκτρώσεις στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για τις εκτρώσεις, από το 2019.

Ο Independent αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με έγγραφα που αποκτήθηκαν μέσω ενός αιτήματος για την Ελευθερία της Πληροφορίας, το Υπουργείο Ισότητας μετέφερε 1,1 εκατ. ευρώ από αδαπάνητα κονδύλια που διατέθηκαν σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τους Ρομά, την ένταξη των μεταναστών και  σε προγράμματα για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
πηγή