Μελέτη του Johns Hopkins: Οι εγκλεισμοί είχαν ελάχιστο έως ανύπαρκτο αποτέλεσμα στον περιορισμό του κορωνοϊού αλλά δημιούργησαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην κοινωνία και την οικονομία

Τα μέτρα αποκλεισμού που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως για να μειώσουν τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία είχαν μικρή ή καθόλου επίδραση στη θνησιμότητα από τον ιό COVID-19, σύμφωνα με τρεις ερευνητές που ανέλυσαν 24 μελέτες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Steve Hanke, συνιδρυτή του The Johns Hopkins Institute for Applied Economics, Global Health, and the Study of Business Enterprise, εξέτασαν 18.590 μελέτες για να επιλέξουν τις 24 εργασίες που χρησιμοποιήθηκαν για την τελική ανάλυση.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα lockdown στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν τη θνησιμότητα από τον COVID-19 κατά 0,2% κατά μέσο όρο. Οι εντολές να μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους μείωσαν τη θνησιμότητα κατά 2,9 τοις εκατό κατά μέσο όρο, διαπίστωσαν.

«Ενώ αυτή η μετα-ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα lockdowns είχαν ελάχιστες έως καθόλου επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, επέβαλαν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος όπου υιοθετήθηκαν», έγραψαν οι ερευνητές.

«Κατά συνέπεια, οι πολιτικές των lockdown είναι αβάσιμες και θα πρέπει να απορριφθούν ως μέσο αντιμετώπισης για την πανδημία».

Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τα υποχρεωτικά κυβερνητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, και όχι τα εθελοντικά μέτρα.

Από όλα τα μέτρα εγκλεισμού που αναλύθηκαν, το κλείσιμο των μη απαραίτητων επιχειρήσεων φάνηκε να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο, μειώνοντας τη θνησιμότητα COVID-19 κατά 10,6% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κλείσιμο των μπαρ.

«Μόνο το κλείσιμο των επιχειρήσεων παρουσιάζει σταθερά ενδείξεις αρνητικής σχέσης με τη θνησιμότητα COVID-19, αλλά η διακύμανση της εκτιμώμενης επίδρασης είναι μεγάλη. Τρεις μελέτες διαπιστώνουν μικρή έως μηδενική επίδραση και τρεις διαπιστώνουν μεγάλες επιδράσεις. Δύο από τις μεγαλύτερες επιδράσεις σχετίζονται με το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων», αναφέρεται στη μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα λουκέτα και ο περιορισμός των συγκεντρώσεων αύξησαν ελαφρώς τη θνησιμότητα COVID-19 κατά 0,6% και 1,6% αντίστοιχα.

«Συνολικά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα lockdown δεν αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των ποσοστών θνησιμότητας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, τουλάχιστον όχι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19», έγραψαν οι ερευνητές.

Το εύρημα της μετα-ανάλυσης συνάδει με μια ανάλυση 100 μελετών για τον COVID-19 που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “τα lockdowns είχαν, στην καλύτερη περίπτωση, οριακή επίδραση στον αριθμό των θανάτων από το Covid-19».

Εν τω μεταξύ, το συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με μια μετα-ανάλυση στα τέλη του 2020, η οποία διαπίστωσε ότι τα lockdowns μείωσαν επιτυχώς τη θνησιμότητα από COVID-19. Οι ερευνητές της μελέτης του Johns Hopkins επισημαίνουν ότι η ανάλυση του 2020 χρησιμοποίησε αρκετές μελέτες μοντελοποίησης «τις οποίες έχουμε αποκλείσει ρητά».

Ενώ είχαν μικρή έως καθόλου επίδραση στη θνησιμότητα από COVID-19, τα lockdowns είχαν σημαντική επίδραση σε άτομα που έπασχαν από άλλες ασθένειες. Τα lockdown οδήγησαν περίπου το 40% των Αμερικανών ενηλίκων να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν να λάβουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη τον Ιούνιο του 2020. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καθυστερήσεις στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα που σχετίζονται με τα lockdown θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 2.500 επιπλέον θανάτους, σύμφωνα με μια ανάλυση του UK Lung Cancer Coalition.

πηγή