Η Paypal θα αφαιρεί 2.500 δολάρια από τους λογαριασμούς των χρηστών της αν προάγουν «παραπληροφόρηση»

Mια νέα επικαιροποίηση κανόνων εκ μέρους της PayPal θα επιτρέπει στην εταιρία να επιβάλλει κυρώσεις στους χρήστες οι οποίοι προωθούν περιεχόμενο με «λανθασμένες πληροφορίες» ή παρουσιάζουν τους κινδύνους της «ευημερίας» του χρήση με πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 2.500 δολάρια ανά παράβαση.

Η εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία έχει επανειλημμένα απαγορεύσει την είσοδο σε οργανισμούς και μεμονωμένους σχολιαστές-παρουσιαστές λόγω των πολιτικών τους απόψεων, θα διευρύνει την «υφιστάμενη λίστα της με τις απαγορευμένες δραστηριότητες» στις 3 Νοεμβρίου. Μεταξύ των μεταβολών υπάρχουν απαγορεύσεις σχετικά με «την αποστολή, ανάρτηση ή δημοσίευση οποιωνδήποτε μηνυμάτων, περιεχομένου ή νοημάτων» τα οποία «προωθούν την παραπληροφόρηση» ή «παρουσιάζουν  την διακινδύνευση της ασφάλειας του χρήστη ή της καλής ψυχοσωματικής του κατάστασης.» Στους χρήστες απαγορεύεται επίσης να «προωθούν το μίσος, τη βία, φυλετικής ή άλλης μορφής μισαλλοδοξίας.»

Η τρέχουσα πολιτική της εταιρίας περί αποδεκτής χρήσης δεν αναφέρει παρόμοιες δραστηριότητες. H Daily Wire προσπάθησε να επικοινωνήσει με την PayPal για διευκρινήσεις αναφορικά με τους επιπρόσθετους όρους, ωστόσο καμιά ανταπόκριση δεν υπήρξε εγκαίρως μέχρι τη δημοσίευση.

Η τακτική έχει εφαρμογή σε ενέργειες που απαιτούνται κατά την χρήση της πλατφόρμας της PayPal.

Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν στην «αποκλειστική διακριτική ευχέρεια» της PayPal και ενδεχομένως να υποβάλλει τους χρήστες σε «αποζημίωση»- συμπεριλαμβανομένης της απόσπασης 2.500 δολαρίων ανά παράβαση «η οποία θα εξοφλείται με πάγια εντολή πληρωμής από τον λογαριασμό σας στην PayPal». Οι όροι χρήσης από την πλευρά της εταιρίας περιλαμβάνουν μια διάταξη στην οποία οι δικαιούχοι λογαριασμού παραδέχονται πως το ποσό είναι «επί του παρόντος μια λογική ελάσσονα εκτίμηση των πραγματικών αποζημιώσεων της PayPal» λόγω του διοικητικού κόστους εντοπισμού των παραβάσεων και της πρόκλησης ζημιάς στη φήμη της εταιρίας. 

«Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο, η PayPal έχει την ικανότητα ως μια ιδιωτική εταιρία να εφαρμόσει αυτό το είδος της τακτικής άποψης-μεροληψίας», εξήγησε στην The Daily Wire, ο Aaron Terr, ανώτερος αξιωματικός προγραμματισμού στο Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Έκφρασης. «Όποιο κίνητρο κι αν έχει η PayPal προκειμένου να καθιερώσει αυτές τις νέες ασαφείς κατηγορίες απαγόρευσης της έκφρασης, σχεδόν αναμφίβολα θα έχουν σοβαρό ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ομιλία των χρηστών. Όπως συμβαίνει συχνά με τους επιβλαβείς- καθορισμένους και με άποψη- προκατειλημμένους κώδικες ομιλίας, αυτοί με μη δημοφιλή ή με ελάχιστες απόψεις θα δεχτούν πιθανόν το μεγαλύτερο πλήγμα από αυτούς τους περιορισμούς.» 

Η αλλαγή προήλθε μέρες αργότερα όταν η PayPal ακύρωσε τρεις (3) λογαριασμούς που είχαν σχέση με τον Toby Young, ένας σχολιαστής ο οποίος διευθύνει έναν μη κερδοσκοπικό (οργανισμό) που ονομάζεται Free Speech Union – [Ένωση Ελευθερίας Λόγου]. Ο οργανισμός έχει υπερασπιστεί πελάτες όπως τον ηθοποιό και κωμικό Russell Brand, ο οποίος πρόσφατα μετακίνησε το πρόγραμμά του από το YouTube στο Rumble ως αντίδραση για την λογοκρισία εκ μέρους της προηγούμενης πλατφόρμας.

Κατά προσέγγιση το ένα τρίτο (1/3) των μελών της Ένωσης Ελευθερίας Λόγου στηρίζονται στην PayPal προκειμένου να διεκπεραιώσουν την συνδρομή τους ως μέλη – αν και η εταιρία δεν έδωσε στον Young εξηγήσεις σχετικά με την αναστολή (των λογαριασμών του) παρά μόνο ανέφερε μια παραβίαση στην αποδεκτή πολιτική χρήσης. Αργότερα η PayPal αποκατέστησε τους λογαριασμούς αφού της ασκήθηκε κριτική από νομοθέτες και ζήτησε συγγνώμη στον Young για την «οποιαδήποτε ταλαιπωρία που προκλήθηκε», σύμφωνα με μια δημοσίευση από το The Telegraph.    

Πλατφόρμες όπως η Amazon, το Twitter και το Facebook έχουν στο παρελθόν λογοκρίνει τους συντηρητικούς και άλλους οι οποίοι συμφωνούσαν με ετερόδοξες θέσεις σε αμφιλεγόμενα κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου της διεμφυλικότητας και της ομοφυλοφιλίας. Η πλατφόρμα GoFundMe[1] αφάρπαξε εκατομμύρια σε επενδύσεις που συγκεντρώθηκαν υπέρ των διαδηλωτών με τα φορτηγά στον Καναδά νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, ενώ η Google πρόσφατα ξεκίνησε να αποκρύπτει τα αποτελέσματα αναζήτησης για την κρίση στα κέντρα εγκυμοσύνης.

«Αυτού του είδους οι τακτικές είναι ανόητες, απειλούν την ελευθερία του λόγου και προκαλούν νομικούς κινδύνους,» δήλωσε στην The Daily Wire ο Jeremy Tedesco, αντιπρόεδρος εταιρικών συμφωνιών στην Ένωση Υπεράσπισης της Ελευθερίας – [Αlliance Defending Freedom][2]. «Όταν οι εταιρίες εφαρμόζουν πολιτικές ώστε να περιορίσουν τον θρησκευτικό λόγο των πελατών τους, (οι ίδιες) μπορούν να έρθουν σε σύγκρουση με τις απαγορεύσεις στη θρησκευτική μεροληψία η οποία υπάρχει σε πολλούς πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νόμους.»

Η PayPal έχει επίσης εγκρίνει την ομάδα Gays Against Groomers, η οποία αντιτίθεται στην απόδοση σεξουαλικού προσανατολισμού στα παιδιά, καθώς και ο εξελικτικός βιολόγος Colin Wright και ο δημοσιογράφος Ian Miles Cheong. Η εταιρία παρουσίασε ένα πανό (μπάνερ) σε χρώματα του ουρανίου τόξου στις πλατφόρμες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουνίου διαβεβαιώνοντας πως η πλατφόρμα «είναι ανοιχτή για όλους» – και η  PayPal στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρει ακόμα το πανό (μπάνερ).

«Οποιεσδήποτε και αν είναι οι προθέσεις της PayPal, η λογοκρισία και η παρεμπόδιση του ελεύθερου λόγου είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτού του είδους των τακτικών περί αόριστων διατυπώσεων,» πρόσθεσε ο Tedesco. «Έχουμε δει εταιρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές προκειμένου να καταστείλουν την ελευθερία του λόγου στις πλατφόρμες τους. Μπορούμε να αναμένουμε μια παρόμοια έκβαση για την PayPal.»

New PayPal Policy Lets Company Pull $2,500 From Users’ Accounts If They Promote ‘Misinformation’ | The Daily Wire

[1] Το GoFundMe είναι μια εύχρηστη, κερδοσκοπική πλατφόρμα που συλλέγει χρήματα από δωρεές που γίνονται από πλήθος ανθρώπων. Επιτρέπει σε οποιονδήποτε να συγκεντρώσει χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς. Επιτρέπει τόσο σε ιδιώτες όσο και σε εταιρείες να ξεκινήσουν καμπάνιες συγκέντρωσης κεφαλαίων στην πλατφόρμα. Οι καμπάνιες είναι διαφόρων κατηγοριών, από επείγοντα έως ιατρικά.

[2] Η Alliance Defending Freedom (ADF, πρώην Alliance Defense Fund) είναι μια αμερικανική συντηρητική νομική ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων