Γιατί οι εγκλεισμοί κατά τους ειδικούς ήταν λάθος κεφαλαιώδους σημασίας

Γιατί όλο και περισσότεροι ειδικοί δηλώνουν ότι τα lockdown δεν απέτρεψαν θανάτους από Covid και τα ορίζουν ως ‘λάθος κεφαλαιώδους σημασίας σε παγκόσμια κλίμακα’, γράφει ο JO MACFARLANE

Ήταν μια απλή οδηγία στο βρετανικό λαό που ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό: «Πρέπει να μείνετε σπίτι».

Με αυτό το λιτό τηλεοπτικό μήνυμα, που παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου 2020 – συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τότε την προηγούμενη εβδομάδα – η χώρα εισήλθε στο πρώτο της εθνικό lockdown.

Έπειτα από εβδομάδες με συσσώρευση μολύνσεων κορωνοϊού κι έπειτα από την τρομοϋστερία λόγω της υψηλής κλίμακας νοσηλειών και θανάτων σε Ισπανία και Ιταλία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε στο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική πέραν της εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό της καμπύλης της πανδημικής κρίσης. Πέραν όλων «ακολουθούσε την επιστήμη».

Τα επιφορτισμένα με καταστροφολογία επιδημιολογικά μοντέλα, παρουσίαζαν την πιθανότητα 250,000 θανάτων στη Μ. Βρετανία μέσα σε διάστημα 5 μηνών.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων την περίοδο αυτοί δεν ήταν στην πραγματικότητα διαθέσιμοι, καθώς δεν υπήρχε έλεγχος στην κοινότητα κι έτσι έπρεπε ο έλεγχος να γίνει προς τα πίσω με βάση τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Γνωρίζοντας αυτά που ξέρουμε τώρα, δεν νομίζω ότι χρειαζόμασταν το lockdown.

Πρόσφατη αναφορά από τους επισήμους υγείας της Σουηδίας στο πως χειρίστηκαν οι ίδιοι την πανδημία – όπου εκεί δεν υπήρξε lockdown κι ο πληθυσμός ακολούθησε εθελοντικά ‘συμβουλές κι οδηγίες – κατέδειξε ότι αυτή η εναπόθεση εμπιστοσύνης στην ανθρώπινη συμπεριφορά ήταν ‘θεμελιωδώς σωστή.

Τα lockdowns στην Ευρώπη ήταν είτε μη απαραίτητα, είτε μη αμυντικά έναντι του ιού, προστίθεται στην αναφορά.

Μια βδομάδα νωρίτερα στις 16 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός Boris Johnson, είχε συμβουλέψει τους βρετανούς να σταματήσουν να πηγαίνουν σε pubs κι εστιατόρια, να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια και να δουλεύουν από το σπίτι στην περίπτωση που μπορούν.

Θα νικήσουμε αυτήν την ασθένεια με μια τεράστια εθνική προσπάθεια μείωσης της διασποράς μέσω της ελάττωσης των μη απαραίτητων κοινωνικών επαφών, είχε πει ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο βρετανικό έθνος.

Αυτό ήταν την Παρασκευή. Τη Δευτέρα εφάρμοσε δρακόντεια μέτρα εγκλεισμού με νομοθετικούς περιορισμούς για την έξοδο από το σπίτι και μόνο για απαραίτητους λόγους (ιατρικούς, εργασίας, προμήθειας τροφίμων).

Αυτό διήρκεσε 7 εβδομαδες κι οδήγησε στις πιο καταστρεπτικές στιγμές της πανδημίας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Η Σουηδία που πήρε σχετικά ήπια μέτρα, κατέγραψε παρόμοιο αριθμό θανάτων με τις γειτονικές Δανία και Φινλανδία – όπου κι οι δυο αυτές εφάρμοσαν σκληρά lockdowns – με περίπου 90 θανάτους ανά 100,000 πληθυσμό.

πηγή