Γεωπολιτική και ποδόσφαιρο

Γράφει ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης, γεωπολιτικός αναλυτής
 
Ένα σχετικά χαλαρό θέμα είναι η ανάμειξη του αραβικού κόσμου με τον μαζικό αθλητισμό και ειδικά με το ποδόσφαιρο.
Ήδη πολλοί γνωρίζουν πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει εκροή πρωτοκλασσάτων ποδοσφαιρικών ονομάτων προς την Σαουδική Αραβία η οποία σε αντίθεση με αυτό που έκανε το Κατάρ, δηλαδή εξαγορά ομάδων στην Ευρώπη, προσπαθεί να αναπτύξει το δικό του πρωτάθλημα.
Ασφαλώς δεν πρέπει να αποκλείεται και η αγορά ομάδων στο μέλλον καθώς ήδη υπάρχουν συζητήσεις.
Τι προσπαθεί όμως να πετύχει ο αραβικός κόσμος με την προσπάθεια αυτή;
Όπως λοιπόν η Κίνα εκμεταλλεύεται τον αμέτρητο εγωισμό και τον ναρκισσισμό των ευρωπαϊκών και δυτικών κοινωνιών, έτσι και οι Άραβες αποφάσισαν στρατηγικά να πάρουν στα χέρια του το δημοφιλέστερο άθλημα.
Η ήπια ισχύς που κερδίζουν χάρις την παροχή αμέτρητων κεφαλαίων τους επιτρέπει να κερδίσουν την εκτίμηση των Ευρωπαίων, οι οποίοι φανατικά στηρίζουν τον ιδιοκτήτη της ομάδας τους, ο οποίος τους εγγυάται επιτυχίες
Έρευνες έδειξαν πως η αγορά της Παρί Σεν Ζερμέν από το Κατάρ έπαιξε ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή στάσης μέρους της γαλλικής κοινωνίας απέναντι στο κράτος αυτό, με τα γνωστά αποτελέσματα που αποκαλύφθησαν πρόσφατα με την διείσδυση του Κατάρ ακόμα και σε ευρωπαϊκά όργανα.
Η Σαουδική Αραβία όμως παίζει διαφορετικά.
Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι ένας φιλόδοξος ηγέτης, δεν είναι θρησκευτικά συντηρητικός καθώς προωθεί κυρίως τον αραβικό εθνικισμό περιοριζοντας την θρησκεία και κυρίως θέλει να κάνει την χώρα του ως ένα παγκόσμιο παίκτη.
Για να το πετύχει αυτό έχει δηλώσει πως θέλει να αυξήσει τον τουρισμό στην χώρα του και να την κάνει κέντρο καινοτομίας.
Το ποδόσφαιρο επομένως αποτελεί βασική τουριστική ατραξιόν προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο του στην παγκόσμια τουριστική αγορά, καθώς ο αθλητισμός αποτελεί βασικό εργαλείο της πολιτισμικής διπλωματίας.
Αυτός είναι ο λόγος που επενδύει στην ανάπτυξη του εγχώριου πρωταθλήματος.
Αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στην Ατζέντα 2030 που έχει ανακηρύξει ο ΜμπΣ για να καταλάβει κανείς που το πάει η Σαουδική Αραβία η οποία θέλει να αποκολληθεί από την πετρελαϊκή οικονομία της σε βάθος χρόνου.