530.000 Αυστριακοί απαίτησαν να προστεθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα για πληρωμές με μετρητά!

«Τα μετρητά είναι ελευθερία σε έντυπη μορφή» – 530.000 Αυστριακοί απαίτησαν να προστεθεί στο σύνταγμα το δικαίωμα για πληρωμές με μετρητά, αλλά τους προδίδουν, λέει το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ)

Ένας κόσμος χωρίς μετρητά θα οδηγούσε σε «οικονομικά σακατεμένους» πολίτες, υποστηρίζει το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (Γερμανικά: Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ)

Αφότου 530.000 Αυστριακοί υπέγραψαν, μέσα στο 2022, αίτηση να κατοχυρωθεί στο σύνταγμα της Αυστρίας το δικαίωμα για πληρωμές με μετρητά, η πολιτική τάξη της Αυστρίας αρνείται να προχωρήσει στην προσθήκη αυτού του νόμιμου δικαιώματος στο σύνταγμα, προειδοποιεί το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ).

«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν απορρίπτεται τόσο ξεκάθαρα μια καθημερινότητα χωρίς μετρητά, όσο στην Αυστρία. Αυτή τη δικαιολογημένη επιθυμία του πληθυσμού, η οποία αποτυπώνεται στην επιτυχή συγκέντρωση πλήθους υπογραφών «για απεριόριστες και ανεμπόδιστες πληρωμές με μετρητά», τη θεωρούμε ως μια σαφέστατη εντολή εργασίας για τη βουλή!», δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Οικονομίας και Κρατικού Προϋπολογισμού του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) Hubert Fuchs κατά τη διάρκεια συζήτησης στη βουλή.

Παρ’ όλο που το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, το γεγονός ότι, σε μια χώρα 8,9 εκατομμυρίων, πάνω από μισό εκατομμύριο υπέγραψαν το αίτημα του δημοψηφίσματος, φανερώνει ένα ευρύ επίπεδο αντίστασης εναντίον της ασκούμενης πίεσης για τα ψηφιακά νομίσματα που προωθούνται από κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο και οργανισμούς όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum – WEF). Ήταν το δημοψήφισμα με τη 13η μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (Γερμανικά: Österreichische Volkspartei  – ÖVP), που για καιρό έχει θεωρηθεί ότι έχει υποστηρίξει το δικαίωμα για μετρητά, ενώνει τώρα τις δυνάμεις του με τα κόμματα της αριστεράς της Αυστρίας για να μπλοκάρει όλες τις προσπάθειες για την προσθήκη αυτού του δικαιώματος στο σύνταγμα της χώρας.

Το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) λέει «τα μετρητά είναι ελευθερία»

Ο Fuchs θεωρεί τη μεγάλη συμμετοχή στο αίτημα του δημοψηφίσματος ως ξεκάθαρη εντολή προς το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί έναν από τους δυο οίκους (σώματα) της Αυστριακής Βουλής (ΣτΜ: αυτό με την περισσότερη εξουσία, το άλλο είναι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο).

«Αυτοί που ξεκίνησαν το δημοψήφισμα και όσοι το υποστήριξαν υπογράφοντας, δεν θέλουν απλά λόγια ευχαριστίας. Αλλά μάλλον, η λίστα υπογραφών αποτελεί σαφές αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο να εξασφαλίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτέλους συνέρχεται και μπαίνει στη σωστή πορεία. Όμως επιτρέψτε μου να αναφέρω από την επιτροπή οικονομικών: η πρότασή μας για τη διατήρηση των μετρητών απορρίφθηκε για ακόμη μια φορά από το ÖVP. Επομένως, όλα (από μέρους του ÖVP) είναι προσποίηση και ωραία λόγια, ενώ αυτά δεν ακολουθούνται από ενέργειες», δήλωσε ο Fuchs.

Το ÖVP φέρεται να προσπαθεί να κατηγορήσει τους εταίρους του συνασπισμού, τους Πράσινους, αλλά το FPÖ απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο Fuchs υποστηρίζει ότι εάν «τίποτα δεν μπορεί να επισπευσθεί και προωθηθεί στη χώρα (μέσω της νομοθεσίας), θα πρέπει κανείς να ξαναμπεί σύντομα στις κάλπες – η δημοκρατία θα εξυπηρετείτο κατ’ αυτόν τον τρόπο πάρα πολύ».

Το FPÖ, γνωστό για τη στάση του κατά των κυρώσεων στη Ρωσία και τις εκκλήσεις του να σταματήσει η μετανάστευση με την οικοδόμηση του «Οχυρού Αυστρίας», είναι αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα, με τις δημοσκοπήσεις να το τοποθετούν περίπου στο 27%. Το κόμμα, αν και συντηρητικό, έχει μια σκεπτικιστική άποψη για τον αχαλίνωτο καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από τους κερδοσκόπους της αγοράς των ακινήτων και να παρέχει γενναιόδωρα χρηματικά επιδόματα για να ενθαρρύνει τους Αυστριακούς να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Το κόμμα έχει επίσης κάνει το δικαίωμα για πληρωμές με μετρητά αναπόσπαστο μέρος της πλατφόρμας του, υποστηρίζοντας ότι αυτά διασφαλίζουν την ελευθερία από την κυβερνητική εποπτεία και επίσης προστατεύουν τους Αυστριακούς από ληστρικές τράπεζες και ιδρύματα πιστωτικών καρτών.

«Εμείς, το Κόμμα της Ελευθερίας – σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα – έχουμε ήδη αγωνιστεί για χρόνια υπέρ της διατήρησης των μετρητών καθώς και για την κατοχύρωση του δικαιώματος για πληρωμές με μετρητά στο σύνταγμα. Αυτό περιλαμβανόταν επίσης στο κυβερνητικό πρόγραμμα ÖVP-FPÖ (της προηγούμενης κυβέρνησης), αλλά δυστυχώς δεν θα μπορούσε πλέον να υλοποιηθεί. Και αναρωτιέμαι γιατί, εάν όλα τα κόμματα είναι υπέρ της διατήρησης των μετρητών, ειδικά το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), δεν έχουν καταθέσει κάποια πρόταση για αυτό σήμερα;». ρώτησε ο Fuchs. «Σύμφωνα με την τρέχουσα νομική κατάσταση, δεν υπάρχει πραγματική υποχρέωση αποδοχής μετρητών. Oι σχετικές νομικές διατάξεις πρέπει να γίνουν αυστηρότερες σε αυτό το σημείο».

Ο Fuchs είπε επίσης στην ομιλία του ότι η εφαρμογή ενός χρηματοοικονομικού συστήματος όπου υπάρχουν μόνο ψηφιακά νομίσματα θα οδηγούσε σε αύξηση του ξεπλύματος χρήματος και της μυστικής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, τα ψηφιακά νομίσματα και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν εστία εγκληματικότητας.

«Αυτή η ελευθερία επιλογής πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον.  Τα μετρητά είναι προστασία δεδομένων στην πράξη.  Τα μετρητά είναι ελευθερία σε έντυπη μορφή.  Και μια άλλη πτυχή δεν πρέπει να παραληφθεί να αναφερθεί: Χωρίς μετρητά, πώς υποτίθεται ότι τα παιδιά θα μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα χρήματα και, επομένως, πώς να κάνουν επιχειρήσεις;  Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να έχουν (κάποια στιγμή) χρήματα στα χέρια τους.  Αλλά τα χρήματα δεν είναι σημαντικά μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες, όσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών τους», εξήγησε ο εκπρόσωπος του FPÖ για οικονομικά θέματα και θέματα προϋπολογισμού.

Ο Fuchs πιθανώς αναφέρεται στην πρακτική πολλών καταναλωτών να επιστρέφουν στα μετρητά για να ελέγχουν καλύτερα τις δαπάνες, κάτι το οποίο είναι μια τάση που παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χρήση φυσικών μετρητών αντί για ηλεκτρονικές πληρωμές βοηθά τους ανθρώπους να ελέγχουν και να παρακολουθούν καλύτερα τις δαπάνες τους.

Ωστόσο, το FPÖ επισημαίνει επίσης μια νέα μελέτη της Marketmind (εταιρεία έρευνας της αγοράς με έδρα την Αυστρία), η οποία δείχνει ότι το 48 τοις εκατό των γυναικών και το 40 τοις εκατό των ανδρών στην Αυστρία δεν μπορούν να λάβουν πιστωτική κάρτα λόγω του χαμηλού εισοδήματός τους και επομένως εξαρτώνται από τα μετρητά.

«Δεν είναι παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα μας περίπου το 17 τοις εκατό του πληθυσμού πρέπει να ταξινομηθεί ως (ευρισκόμενο) σε κίνδυνο φτώχειας. Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να επιμείνουμε στο (δικαίωμα) να λαμβάνουμε μετρητά με όλη μας τη δύναμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του FPÖ για την προστασία των καταναλωτών, Peter Wurm.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι περισσότεροι από 530.000 πολίτες έχουν υπογράψει το δημοψήφισμα με τίτλο ‘Για απεριόριστες πληρωμές με μετρητά’, είναι περισσότερο από σκόπιμο να αναγνωρίσουμε τη σπουδαιότητα του ζητήματος.  Η ενοποιημένη αντιπολίτευση των ÖVP (Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος που προαναφέρθηκε), SPÖ (Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας, γερμανικά: Sozialdemokratische Partei Österreichs), Greens (Πρασίνων) και NEOS (κόμματος Νέας Αυστρίας και Φόρουμ Φιλελεύθερων, γερμανικά: Das Neue Österreich und Liberales Forum) φωνάζει για τη λήψη των μετρητών, αλλά καταψηφίζει κάθε μία από τις προτάσεις μας που αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν ότι τα μετρητά, συμπεριλαμβανομένων των κερμάτων σεντ και ευρώ, μαζί με τα χαρτονομίσματα στην τρέχουσα μορφή, θα διατηρηθούν και γενικά (που αποσκοπούν στο) να κατοχυρώσουν τα μετρητά στο σύνταγμά μας. Η αίτησή μας για τη θέσπιση συνταγματικά προβλεπόμενης υποχρέωσης σύναψης σύμβασης για τη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών σε σχέση με τη βασική αποδοχή των μετρητών ως μέσου πληρωμής στο αυστριακό νομικό σύστημα, επίσης απέτυχε λόγω και των τεσσάρων αυτών κομμάτων», εξήγησε ο Wurm.

«Αλλά εμείς οι Φιλελεύθεροι θα συνεχίσουμε να υπακούμε στη βούληση των πολιτών.  Μετρητά σημαίνει επιβίωση, ελευθερία και αυτοδιάθεση.  Ο “διαφανής πολίτης” (για την κυβέρνηση, με την έννοια ότι μπορεί αυτή να συλλέγει και χρησιμοποιεί προσωπικά του στοιχεία καταστρατηγώντας ενίοτε παραδοσιακούς ελέγχους και ισορροπίες) έχει ήδη γίνει πραγματικότητα σε κάποιο βαθμό και μόνο η λήψη μετρητών με μια προστατευμένη από το σύνταγμα μορφή μπορεί να εμποδίσει να γίνουν ακόμη χειρότερα πράγματα», τόνισε ο Wurm.

Στην Αυστρία, το 50% όλων των συναλλαγών εξακολουθούν να γίνονται σε μετρητά, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 30% περίπου.  Οι Γερμανοί είναι επίσης κατά των ψηφιακών συναλλαγών, με μόλις το 9% να λέει ότι θα ήταν πρόθυμο να κάνει πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Γιατί να προστατεύσουμε τα μετρητά;

Όπως έχει αναφέρει και άλλη φορά το Remix News (ΣτΜ: πηγή του παρόντος άρθρου), οι οργανισμοί προστασίας του απορρήτου και των δικαιωμάτων των πολιτών έχουν από καιρό υποστηρίξει το δικαίωμα σε μετρητά με το επιχείρημα ότι διακυβεύονται το απόρρητο, οι ελευθερίες των πολιτών και η οικονομική τους ασφάλεια. Η κατάργηση των μετρητών θα εξανάγκαζε τους πολίτες να πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές μέσω κάποιου ψηφιακού μέσου, όπως πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, με πιστωτικές κάρτες ή με ψηφιακά νομίσματα.  Οι τράπεζες και τα ηλεκτρονικά μέσα παραμένουν ευάλωτα σε επιθέσεις χάκερ, ακόμη και σε φυσικές καταστροφές, για παράδειγμα, εάν κατέρρε το ηλεκτρικό δίκτυο. Η Υπηρεσία Προστασίας των Πολιτών της Σουηδίας, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προειδοποίησε σε μια έκθεση ότι μια κοινωνία χωρίς καθόλου μετρητά θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτη εάν η χώρα δεχόταν επίθεση ή εάν εξετείθετο σε κάποια φυσική καταστροφή.

Για όσους ενδιαφέρονται για το απόρρητο, όπως αυτούς στη Γερμανία και την Αυστρία, οι ψηφιακές πληρωμές δίνουν στις αρχές επιβολής του νόμου και στις κρατικές αρχές ένα άμεσο παράθυρο σε όλες τις συναλλαγές τους.

Ακόμη πιο ανησυχητικά για κάποιους, το ψηφιακό χρήμα θα μπορούσε κάποτε να συνδεθεί με την πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά στις δυτικές χώρες σε ένα κοινωνικό πιστωτικό σύστημα (πόντων), όπως παρατηρείται στην Κίνα.  Ήδη, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών των φορτηγατζήδων «Freedom Convoy», («Κομβόι της Ελευθερίας») κατά των μέτρων για Covid-19 στον Καναδά, η αριστερή κυβέρνηση του Justin Trudeau έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα να δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των διαδηλωτών. Αν και ομάδες υπέρ της ελευθερίας των πολιτών κατήγγειλαν αυτή την αυταρχική ενέργεια ως κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, πολλοί επικριτές ανησυχούν ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει πλέον ως υπόδειγμα για την αντιμετώπιση διαδηλωτών και γενικότερα της διαφωνίας στο μέλλον.  Εάν οι αντιφρονούντες και όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση δεν μπορούν να κρατήσουν τα χρήματά τους έξω από τον ψηφιακό χώρο, τότε δεν θα έχουν πού να κρύψουν τα οικονομικά τους, σε περίπτωση που κυβερνήσεις, όπως αυτή του Καναδά, αναλάβουν δράση και θελήσουν να πάρουν μέτρα (ΣτΜ: οικονομικού περιορισμού, τιμωρίας κλπ.) εναντίον τους.

ReMix News

8/6/23