ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (4-9-13)

TOYRKIKOS_TYPOS

Συρία, Αίγυπτος, νέο Σύνταγμα, ‘Πορεία Λύσης’ του Κουρδικού, οικονομία, δίκη για το μεταμοντέρνο πραξικόπημα της 28.2.1997… μεγάλα ζητήματα όλα κι ενδιάμεσα ξεπετάχτηκαν κι έγιναν ‘πρώτο θέμα’ για μερικές μέρες την περασμένη εβδομάδα.

 

           «Οι σκάλες στα χρώματα του ουράνιου τόξου».

Η Κωνσταντινούπολη με τους επτά λόφους, είναι μια πόλη με πολλές ανηφόρες-κατηφόρες και πολλές σκάλες που ενώνουν δρόμους και δύσβατα σημεία. Ο 64χρονος συνταξιούχος δασονόμος Χουσεϊν Τσετίνελ  που απ’ το σπίτι του στο Τζιχανγκίρ βλέπει τις σκάλες που οδηγούν από το Φιντικλί στην Πλατεία Ταξίμ, πήρε μια μέρα την περασμένη εβδομάδα μπογιές και μαζί με τον γαμπρό του έβαψαν τα, πάνω από 100, σκαλοπάτια της στα χρώματα του ουρανίου τόξου. Οι εφημερίδες που το ανακάλυψαν το έκαναν θέμα χαρμόσυνο. Ένα πρωί, μόλις δύο μέρες αργότερα όμως, οι σκάλες ήταν πάλι γκρι. Ο Δήμος του Πέρα (Μπέγιογλου) αρνήθηκε ότι είχε επέμβει. Τάχιστα ωστόσο κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα οι φωτογραφίες των υπαλλήλων του Δήμου που μες στη νύχτα έβαφαν τις σκάλες γκρι. Ο κόσμος αντέδρασε μέσω των εφημερίδων και ο Δήμος έβαλε την επομένη και ξανάβαψαν τις σκάλες στα χρώματα του ουράνιου τόξου… Αλλά, το πράγμα δεν έμεινε εκεί. Οι χρωματιστές σκάλες έγιναν σύμβολο. Ξέσπασε ‘επιδημία’ και πάμπολλες σκάλες έκτοτε σε ολόκληρη την Τουρκία βάφονται τώρα με πρωτοβουλία των πολιτών χρωματιστές. Η κυβέρνηση δεν το έκανε θέμα, αν και ο τ/Πρωθυπουργός στην ομιλία του τη Δευτέρα 2/9 στο Φεστιβάλ για την προβολή της νοτιοανατολικής πόλης Σίιρτ στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στο Πάρκο Γκεζί και είπε για τους ακτιβιστές «εσείς, του Γκεζί, εσείς [φταίτε]…». 

Το Γκεζί μνημόνευσε και η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, Ria Oomen-Ruijten, που ήταν στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στο Συμπόσιο των Συνηγόρων του Πολίτη (2-3/9) που διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Συνηγόρων του Πολίτη, στην έναρξη του οποίου παραβρέθηκε και ο τ/Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.  Η Ρούϊτεν κατά την ομιλία της αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Τουρκία, είπε επίσης ότι «ο τούρκος συνήγορος του πολίτη έπρεπε να είχε ελέγξει κατά πόσο ήταν νόμιμη η χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού κατά τις διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκεζί». Στη δική του ομιλία ο Ερντογάν απάντησε στην εισηγήτρια λέγοντας κατ’ αρχάς ήρεμα ότι «(…) στο Γκεζί η αστυνομία μας έφαγε ξύλο και παρόλα αυτά ως την τελευταία στιγμή υπέμεινε την κατάσταση, εξάλλου η χρήση σπρέι πιπεριού περιλαμβάνεται και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και το μόνο που μπορεί να έγινε λάθος στο Γκεζί ήταν ίσως ο τρόπος χρησιμοποίησης», συνέχισε όμως θυμωμένος,  «(…) τα Μέσα με προβάλουν ως εχθρό του περιβάλλοντος κι αυτό το βρίσκω άδικο. Σε όλα τα μέρη της Ευρώπης όταν χρειάζεται ξεριζώνονται κάποια δέντρα και μεταφέρονται αλλού. Το γνωρίζουμε αυτό. Δεν είμαι άσχετος με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Εγώ, θαυμάζω το πράσινο, είμαι μανιακός με το πράσινο».

Το Γκεζί ζει. Τα φόρουμ στα πάρκα της Πόλης συνεχίζονται. Στις εφημερίδες υπάρχουν κάθε μέρα σχετικές ειδήσεις. (Στο ‘πνεύμα του Γκεζί’ αποδίδονται και οι χρωματιστές σκάλες).  Δύο σημαντικές ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας ήταν ‘η ανάκτηση των σκηνών του άγριου ξυλοκοπήματος του φοιτητή Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ στο βίντεο της κάμερας του δρόμου’, σκηνές που είχαν μυστηριωδώς σβηστεί. Στο κομμάτι αυτό του βίντεο αναγνωρίστηκαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά και τρεις πολίτες. Ο Κορκμάζ είχε χάσει τη ζωή του στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Και, το εισαγγελικό κατηγορητήριο που ζητάει φυλάκιση 17 ετών για τον καθένα από τους 7 νέους που συλλήφθηκαν στη Σμύρνη στις εκεί διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκεζί.

 Το θέμα της επέμβασης στη Συρία είναι πρώτο θέμα της επικαιρότητας στην Τουρκία. Κυριαρχεί η δήλωση του Ερντογάν (31/8) «δεν αρκεί μια περιορισμένη επέμβαση, Η επέμβαση στη Συρία πρέπει να είναι όπως στο Κόσσοβο».  Η άρνηση της βρετανικής βουλής δεν ‘έπαιξε’ πολύ στα τ/ΜΜΕ, αντιθέτως εκθειάζεται στα φιλοκυβερνητικά Μέσα η ‘προθυμία του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ’ και, τώρα, στις συζητήσεις και αναλύσεις γίνεται προσπάθεια ‘πρόγνωσης του αποτελέσματος’ στο αμερικανικό Κογκρέσο.  Εν τω μεταξύ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης –CHP, MHP, BDP– λένε πως «η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που θα χτυπήσει η Συρία…» και ζητούν έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης, «αλλά η κυβέρνηση κωφεύει».

Μια ιδέα για το πώς βλέπει η Τουρκία το θέμα της Συρίας δίνει η απάντηση του Γιαλτσίν Άκντογαν σχετικά με την μετά-Άσαντ περίοδο σε συνέντευξη που έδωσε στην ‘Ακσάμ’ (2/9). Ο Άκντογαν είναι σύμβουλος του τ/Πρωθυπουργού, ίσως ο πιο στενός από τους συνεργάτες του τον τελευταίο καιρό (για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και για το Κουρδικό). Αρθρογραφεί στη ‘Σταρ’ με το όνομά του, στη ‘Γενί Σαφάκ’ με το ψευδώνυμο Γιασίν Ντογάν και προβαίνει σχεδόν καθημερινά σε δηλώσεις σε τηλεοράσεις και εφημερίδες. (Ο Τζουνέϊτ Όζντεμιρ στη ‘Ραντικάλ’ λέει ότι ‘ο Ακντογάν είναι το ‘αυτί’ το πιο κοντινό στον Πρωθυπουργό και ότι δεν θα μπορούσε να γράφει και να μιλάει τόσο πολύ αν αυτό δεν γινόταν κάτω από τον έλεγχο του Πρωθυπουργού):

«Το να διοχετεύει κανείς φοβία για ριζοσπαστικές οργανώσεις είναι σαν να αλείφει βούτυρο στο ψωμί του Άσαντ. Ο λαός της Συρίας είναι κληρονόμος ενός μεγάλου πολιτισμού, οι αντιπολιτευόμενες ομάδες και δομές δυναμώνουν με την κάθε μέρα που περνάει. Είναι μεγάλη αδικία να τις παρουσιάζουμε αυτές σαν φανατικές ή ριζοσπαστικές οργανώσεις. Από τη στιγμή που η Συρία θα καταφέρει να μεταβεί σε μια ομαλότητα, ο λαός θα αναδείξει μια γενικά αποδεκτή διοίκηση. Αυτό που μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα στην οποία περιλαμβάνεται και η Τουρκία είναι να προετοιμάσει το έδαφος για να γίνει αυτό».

 

Ο τ/Πρωθυπουργός αναχώρησε σήμερα για την Αγία Πετρούπολη όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των G20. Οι συμπολιτευόμενες εφημερίδες γράφουν –βασισμένες σε σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών κύκλων– ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν και τον Ομπάμα. Οι αντιπολιτευόμενες, όμως, μεταδίδουν ότι ‘ούτε ο Ομπάμα έχει στο πρόγραμμά του κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τ/Πρωθυπουργό, ούτε ο Πούτιν έχει βάλει τον Ερντογάν στο πρόγραμμα των διμερών επαφών του, παρά μόνο ως ‘συνάντηση επί ποδός’’. Από την Αγία Πετρούπολη ο Ερντογάν θα μεταβεί στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα ανακοινώσει την πόλη που θα οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 –υποψήφιες είναι: η Μαδρίτη, το Τόκιο και η Κωνσταντινούπολη.

 Στο θέμα της Αιγύπτου η τ/κυβέρνηση έχει περάσει από τη γραμμή «να αποκατασταθεί ο Μόρσι στην Προεδρία» στη γραμμή «να αφεθεί ο Μόρσι ελεύθερος».

Είναι φανερό από τα γραφόμενα στον τουρκικό Τύπο ότι οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας είναι ‘τεταμένες’.  Για παράδειγμα το Κάιρο απέρριψε αίτημα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τ/Εθνοσυνέλευσης να μεταβεί στην Αίγυπτο για επιτόπου επαφές και έρευνες. Η ένταση στις πολιτικές σχέσεις επηρέασε και τις πολιτιστικές σχέσεις: όπως έγραψε η ‘Ταράφ’ (25/8) στις πολιτιστικές της σελίδες, η οργανωτική επιτροπή του 29ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας, που διαρκεί όλο τον Σεπτέμβρη,  έβγαλε από το πρόγραμμα την ταινία του τούρκου σκηνοθέτη Ρεϊς Τσελίκ. Αν και δεν βρίσκει κανείς εύκολα στις τουρκικές εφημερίδες ειδήσεις σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις, σύμφωνα με την DEIK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – Συμβούλιο Οικονομικών Σχέσεων Εξωτερικού) στην Αίγυπτο λειτουργούν περί τις 250 εταιρίες, με επενδύσεις που φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις 15/8, η ‘Μιλιέτ’ είχε γράψει ότι η Yıldız Holding (μεγάλη βιομηχανία τροφίμων και μπισκότων ‘Ουλκιέρ’, αντιπρόσωπος και διανομέας της οποίας στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο τ/Πρωθυπουργός και τώρα είναι ο γιος του Μπιλάλ) έκλεισε το εργοστάσιο μπισκότων στην Αίγυπτο, όπου απασχολούνταν 250 άτομα προσωπικό και είχε παραγωγή 30 χιλιάδων τόνων.

Ωστόσο, σημερινή είδηση αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου κάλεσε αντιπροσωπία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) να επισκεφτεί επίσημα τη χώρα. Έτσι, 9-12 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στο Κάιρο ο αντιπρόεδρος του κόμματος [πρώην πρέσβης] Φαρούκ Λόγογλου και ο βουλευτής Οσμάν Κορούτουρκ. Όπως είναι γνωστό, αντιπροσωπία του CHP με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε επισκεφτεί την περασμένη εβδομάδα επίσημα τη Βαγδάτη, με την οποία οι σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης είναι επίσης τεταμένες.

 Όσο για το Κουρδικό, όταν ξεκίνησε η Πορεία Λύσης, μετά την ομιλία-μανιφέστο του Ότζαλαν που διαβάστηκε στις 21 Μαρτίου (ημέρα Νεβρόζ) στο Ντιάρμπακιρ, η ιδέα που αποκόμιζε κάποιος που παρακολουθεί τα τ/ΜΜΕ, τις κυβερνητικές δηλώσεις και ίσως και ειδήσεις από κουρδικές πηγές, ήταν ότι ‘η Πορεία Λύσης αποτελείτο από τρία στάδια: (1) αποχώρηση των δυνάμεων του ΡΚΚ (γύρω στις 2.500) από το τουρκικό έδαφος, (2) προώθηση του εκδημοκρατισμού με τη θέσπιση νέων νόμων και διατάξεων για την μητρική γλώσσα, τα πολιτικά κόμματα, μείωση του εκλογικού ορίου κλπ, και (3) ομαλοποίηση, ήτοι, πέρασμα από τον ένοπλο αγώνα στον πολιτικό και πλήρη αφοπλισμό.

Το πρώτο στάδιο ξεκίνησε ήδη τον Ιούνιο 2013 με την αποχώρηση ομάδων ανταρτών προς το βόρειο Ιράκ. Τον Ιούλιο όμως ο τ/Πρωθυπουργος δήλωσε στην Επιτροπή Σοφών που του υπέβαλε την έκθεση από τη δίμηνη εργασία της σε ολόκληρη την Τουρκία, ότι «μόνο το 15% έχει αποχωρήσει ως τώρα», εννοώντας ότι ‘είναι νωρίς για να ξεκινήσει το 2ο στάδιο’ –και, η κατάσταση παραμένει μέχρι σήμερα σε αυτό το σημείο, ενώ εν τω μεταξύ :

        Από τον Ιανουάριο 2013 μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμιά σύγκρουση μεταξύ στρατού και ΡΚΚ και κανένας θάνατος,

        Στον τ/Τύπο διέρρευσαν πληροφορίες (από σχετική αναφορά της ΜΙΤ) ότι ‘μετά τον Μάρτιο 2013 ανέβηκαν στο βουνό πάνω από 2.000 νέοι’ –αυξήθηκε δηλαδή κατά πολύ ο αριθμός των νέων από τη νοτιοανατολική Τουρκία που εντάχθηκαν στο ΡΚΚ, και

        Τους τελευταίους μήνες επικρατεί μεγάλη απογοήτευση τόσο μεταξύ των μελών της Επιτροπής Σοφών όσο και των φιλελεύθερων και αριστερών κύκλων που στηρίζουν τη λύση του Κουρδικού, επειδή τίποτα δεν φαίνεται να προχωρεί στο θέμα του εκδημοκρατισμού (το Πακέτο πάνω στο οποίο εργάζεται το ΑΚΡ πρόκειται να ανακοινωθεί –λέγεται- τις επόμενες εβδομάδες από τον τ/Πρωθυπουργό, αλλά ό,τι διαρρέει σε σχέση με αυτό στα ΜΜΕ δεν βοηθά στην δημιουργία οποιασδήποτε αισιοδοξίας).

 Ούτως εχόντων των πραγμάτων, ο Τζεμίλ Μπαγίκ, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου τηςKCK –δηλαδή, ο δεύτερος στο ΡΚΚ, μετά τον Ότζαλαν– έγραψε, στις 2/9, στη στήλη που διατηρεί στην κουρδική εφημερίδα Azadiya Velat, ότι «ο Σεπτέμβριος θα καθορίσει την τύχη της Πορείας». Συγκεκριμένα, ο Μπαγίκ, αξιολογώντας το σημείο στο οποίο βρίσκεται η Πορεία, γράφει ότι: «Η κατάπαυση του πυρός και των εχθροπραξιών συνεχίζεται εδώ και 8 μήνες. Έναντι αυτού, οι κούρδοι και οι δημοκρατικές δυνάμεις αναμένουν ακόμη από το ΑΚΡ να κάνει κάποιο βήμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΑΚΡ όχι μόνο δεν έχει κάνει κανένα βήμα, αλλά έχει επιταχύνει τις εργασίες ‘προετοιμασίας πολέμου’. Το γεγονός αυτό ενέχει τον κίνδυνο, η κατάπαυση του πυρός να αποβεί άσκοπη. Τώρα, μετά την 1ηΣεπτεμβρίου, αναμένουμε να δούμε τα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση. Ο Σεπτέμβριος θα καθορίσει την τύχη της κατάπαυσης του πυρός. Αν η κυβέρνηση ΑΚΡ δεν επιδείξει σύντομα βούληση για λύση, αυτό θα σημαίνει ότι η μονόπλευρη βούληση και τα βήματα της κουρδικής πλευράς δεν θα έχουν βρει ανταπόκριση. Αυτό θα σημαίνει το τέλος της κατάπαυσης εχθροπραξιών που διάρκεσε οκτώ μήνες. Αν αυτό διαπιστωθεί, οι αντάρτες που βρίσκονται εν κινήσει προς έξοδο θα παραμείνουν στις θέσεις τους».

Σε προηγούμενες πρόσφατες δηλώσεις τους, τόσο ο Μπαγίκ όσο και ο συμπρόεδρος του κουρδικού BDP Σελαχατίν Ντεμίρτας και βουλευτές του κόμματος, έχουν πει ότι ‘οι κούρδοι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο πολιτικό (χωρίς όπλα) αγώνα’ με διαμαρτυρίες και πορείες σε ολόκληρη την Τουρκία. Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει στελέχη της κυβέρνησης (όπως ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς) σχετικά με την αναθέρμανση των γεγονότων του Πάρκου Γκεζί, έχουν οδηγήσει μερικούς τούρκους αναλυτές να μιλούν για ‘σύνδρομο Σεπτεμβρίου’. Οι χθεσινές εφημερίδες από την άλλη πλευρά μιλούν για έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που κάνει λόγο περί ‘κινδύνου υπονόμευσης της Πορείας Λύσης τόσο από ακραίες ομάδες μέσα στο ΡΚΚ όσο και από χώρες όπως η Συρία’.

 Το άμεσα συνδεδεμένο με τον εκδημοκρατισμό και την ‘Πορεία Λύσης’ του Κουρδικού θέμα του νέου Συντάγματος, μετά τη συμφωνία της αρμόδιας Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης πάνω σε 60 (από τα 172) άρθρα, έχει κολλήσει στα πρώτα άρθρα, που έχουν να κάνουν με το πολίτευμα, τον ορισμό του πολίτη και τη γλώσσα καθώς και στα άρθρα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση (στη μητρική γλώσσα) και την αποκέντρωση (τοπική αυτοδιοίκηση).  Όπως λέει σε σχετικό άρθρο του ο νομικός και πρώην στρατιωτικός δικαστής Ουμίτ Καρντάς «η Επιτροπή έχει πάρει το χουντικό σύνταγμα του 1982 και συμφωνεί ή διαφωνεί πάνω στα άρθρα του! Η μέθοδος αυτή δεν είναι μέθοδος σύνταξης νέου συντάγματος, αλλά μερικής αναθεώρησης του χουντικού συντάγματος».  Το Πακέτο Εκδημοκρατισμού –στο οποίο, όπως έχει γραφτεί στον τ/Τύπο, ενδέχεται να περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης– αναμένεται να ανακοινωθεί από τον τ/Πρωθυπουργό τις επόμενες εβδομάδες.  

 «Οι θεοί θα πρέπει να έχουν τρελαθεί [με αυτή την εικόνα]» είναι ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος της σημερινής ‘Ραντικάλ’ με τη  φωτογραφία που δείχνει ένα τεράστιο φορτηγό TIR σταθμευμένο πάνω στο ναό του Σμινθέου Απόλλωνα στην Τρωάδα (στο χωριό Αϊβατζίκ του Τσανάκαλε) να αδειάζει τσιμέντο. Η φωτογραφία εστάλη στην εφημερίδα από αναγνώστη της με τη σημείωση ότι είναι τραβηγμένη στις 30/8. Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον επικεφαλής της αναστήλωσης του μνημείου καθηγητή Τζοσκούν Όζγκιουρελ, ο οποίος είπε ότι «μα, πώς αλλιώς θα ξεφόρτωνε το φορτηγό αν δεν ανέβαινε πάνω» και ότι «χρησιμοποιούν λευκό μπετόν με μαρμαρόσκονη και αυτό είναι το κανονικό».

Ο σύνδεσμος με την εν λόγω φωτογραφία :

http://www.radikal.com.tr/turkiye/apollonun_ustune_tir-1149139

 

Η ‘Ραντικάλ’ ασχολείται συχνά με θέματα όπως το παραπάνω και με αρχαιολογικές ανασκαφές. Παραθέτουμε παρακάτω ένα μικρό απάνθισμα τέτοιων ειδήσεων από την εφημερίδα:

Επισκέψιμη η αρχαία Μητρόπολη (30/6) : Ύστερα από 23 χρόνια ανασκαφών, που αποκάλυψαν θέατρο, ρωμαϊκό λουτρό, αγάλματα του Δία και της θεάς Τύχης, ναό αφιερωμένο στον θεό Άρη, αλλά και κεραμικά και άλλα κτήρια και αντικείμενα, η αρχαία Μητρόπολη, θα ανοίξει για τους επισκέπτες μέσα στο 2013, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής Σερντάρ Αϊμπέκ, πρόεδρος του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Τζελάλ Μπαγιάρ και η διευθύντρια του Ιδρύματος Σαμπαντζί, Ζερίν Κογιουνσαγάν, που χρηματοδοτεί τις εργασίες σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Φίλων της Μητρόπολης. Η αρχαία Μητρόπολη βρίσκεται σαράντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σμύρνης, λέγεται ότι έχει ιστορία 5.000 ετών και πολλά από τα ευρήματά της ανήκουν στη Γεωμετρική περίοδο και στους ελληνιστικούς χρόνους.

Δημόσια έργα και αρχαιολογικές ανασκαφές (5/7) : Στον βυζαντινό Λιμένα του Θεοδοσίου, στη συνοικία Γενίκαπι της Πόλης, η αρχαιολογική ανασκαφή είχε σταματήσει «επειδή», όπως είπε ο τ/Υπουργός Μεταφορών, Μπίναλι Γιλντιρίμ, «ο προϋπολογισμός εξαντλήθηκε».  Στις 9.2.2013 η ‘Ραντικάλ’ που έδωσε πρωτοσέλιδη θέση στο θέμα, έγραφε, «(…) η αλήθεια είναι πως η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει μεγάλη διάθεση για νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, καθώς αυτές καθυστερούν το έργο Μαρμαράϊ [σήραγγα υποθαλάσσιας ζεύξης Ευρώπης-Ασίας] και όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει ο τ/Πρωθυπουργός «αναγκαστήκαμε να καθυστερήσουμε 9 χρόνια [οι ανασκαφές άρχισαν το 2004] για μερικά τσουκάλια και γάστρες». 

Το ως άνω ρεπορτάζ της ‘Ραντικάλ’ είχε όμως αποτέλεσμα. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «βρέθηκαν οι πόροι για τη συνέχιση…» και οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά τον Μάϊο. Στις αρχές Ιουνίου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ναυάγιο ενός ακόμη βυζαντινού εμπορικού πλοίου, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις ανήκει στον 5ο μΧ αιώνα, έχει μήκος 10 και πλάτος 5,5 μέτρα. Με την νέα αυτή ανακάλυψη έφτασε στα 37 ο αριθμός των ναυαγισμένων πλοίων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης που διευθύνει και επιβλέπει τις ανασκαφές, έχει σήμερα μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ναυαγίων που παρέχουν πληροφορίες για την τυπολογία των σκαφών και την εξέλιξη της τεχνολογίας ναυπήγησης στο Βυζάντιο.

Οι ανασκαφές στο Γενίκαπι ξεκίνησαν στα 3 μέτρα κάτω από τη στάθμη της

θάλασσας και συνεχίζονται αυτή τη στιγμή στα 6.5 μέτρα. Στα 9 χρόνια των αρχαιολογικών εργασιών έχουν ανασκαφεί τα 55.000 τετραγωνικά μέτρα από το σύνολο των 58 χιλ μ2 του Γενίκαπι.

            Οι σχολές που κάνουν ανασκαφές στην Τουρκία (23/6) :  Η περίοδος των αρχαιολογικών ανασκαφών σε όλη την Τουρκία, ξεκίνησε μέσα Ιουνίου, αλλά μετ’ εμποδίων, καθώς το τ/Υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησε -και σε μερικές περιπτώσεις δεν πρόλαβε- να εκδώσει τις σχετικές άδειες ή να βγάλει τα σχετικά κονδύλια». Το σύνολο των κονδυλίων που θα διατεθούν φέτος σε αρχαιολογικές ανασκαφές ανέρχεται στο ποσό των 23 εκ λιρών Τουρκίας (περί τα 10 εκ ευρώ).

Οι ξένες σχολές που κάνουν φέτος ανασκαφές στην Τουρκία είναι :

* η αμερικανική (σε Αφροδισιάδα, Γόρδιο, Σάρδεις και στον τύμβο Χιντέ-χιογιούκ της Αντιόχειας),

* η αυστριακή (στην Έφεσο),

* η βελγική, (στη Σαγαλασσό),

* η γαλλική (στον τύμβο Πορσούκ-χιογιούκ της Νίγδης),

* η βρετανική (στο Τσατάλ-χιογιούκ του Ικονίου, Κιλίσε-τεπέ της Μερσίνας, Μποντζουκλού-χιογιούκ του Ικονίου και στο Αμόριο του Αφιόν Καράχισαρ),

* η σουηδική (Labraunda, στη Μίλητο),

* η ιταλική (στο Ασλάν-τεπέ της Μαλάτιας, την ‘Ελεούσα Σεβαστή’ της Μερσίνας, στην Ιεράπολη, την Ιασσό της Μιλήτου, το Κάρκαμις του Γκαζιάντεπ, στην Κύμη της Σμύρνης και στο Μπορ της Νίγδης),

* η ιαπωνική (στους τύμβους Καλέ-χιογιούκ και Γιασσί-χιογιούκ του Κίρσεχιρ) και,

* η γερμανική (στη Μίλητο, το Μπογάζκιοϊ του Τσόρουμ, τα Δίδυμα, τη Δολίχη του Γκαζιάντεπ, στο Οϊμά-αγάτς-χιουγιούκ της Σαμψούντας, την Πέργαμο, και το Γκιομπεκλίτεπε της Ούρφα).                                                                                                                                                                

Ρωμαίικη Συντεχνία

“Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος” καὶ “Αγία Ευφημία η Πανεύφημος”

www.agiostheodoros.gr