Άγιος ο επίσκοπος που εκοιμήθη πάμφτωχος

Στη χορεία των θεοφόρων πατέρων ο μητροπολίτης Εδέσσης Καλλίνικος, που έδειξε εν ζωή σημεία αγιότητος

Χαρμόσυνα ηχούσαν όλη την ημέρα χθες οι καμπάνες σε πολλούς ναούς της χώρας για την αγιοκατάταξη του μακαριστού μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου, όπως ήταν ο διακαής πόθος χιλιάδων πιστών από όλο τον κόσμο που ζητούσαν συνεχώς να επισημοποιηθεί αυτό που πίστευαν εδώ και χρόνια, δηλαδή να χαρακτηριστεί άγιος ο γέροντάς τους, ο δεσπότης τους, ο πνευματικός τους πατέρας.

Μετά την κοίμησή του, οι μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν βιώσει με θαυμαστό τρόπο την παρουσία του στη ζωή τους, καθώς και οι επισημάνσεις τους, οδήγησαν το 2015 τον μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ να καταθέσει πρόταση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αγιοκατάταξη του προκατόχου του. Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την πρόταση και έστειλε τον σχετικό φάκελο στο Φανάρι, ενώ την εισήγησή της συνόδευε και έκθεση του μητροπολίτη Ναυπάκτου, κ. Ιεροθέου.

Προχθές το βράδυ, λοιπόν, κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου του στο Σαμπεζί, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέτασε τις σχετικές αιτήσεις και ενέκρινε την αγιοκατάταξη του μακαριστού μητροπολίτη, ενώ αποφάσισε να τιμάται κάθε έτος η μνήμη του την ημέρα της κοίμησής του, δηλαδή στις 8 Αυγούστου.

«Ο κλήρος και ο λαός ενθουσιάστηκαν με την απόφαση αυτή. Οι πιστοί, εξάλλου, τον θεωρούσαν άγιο από την πρώτη στιγμή της κοίμησής του. Πολλά σημεία της ζωής του ήταν θαυμαστά» ανέφερε στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ, πνευματικό τέκνο του μακαριστού, και συμπλήρωσε: «Είχε εκκλησιαστικό φρόνημα και συνείδηση. Ποτέ δεν κατηγόρησε κανέναν. Ήταν αφιλάργυρος. Πέθανε χωρίς να έχει ούτε μία δραχμή στην τσέπη».

Ο μητροπολίτης Εδέσσης υπογράμμισε, ακόμη, ότι καθημερινά αρκετοί πιστοί πηγαίνουν στον τάφο του Καλλινίκου και προσεύχονται να τους δώσει δύναμη και κουράγιο, ώστε να αντέξουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Πολλές φορές, μάλιστα, αφήνουν χαρτάκια πάνω στο μνήμα του, στα οποία αναφέρουν ότι ο άγιος τους θεράπευσε από ανίατες ασθένειες.

«Το σημαντικό είναι ότι, μαζί με την ποιμαντική διακονία του, ζούσε ασκητικά και ησυχαστικά, ήταν ένας ασκητής επίσκοπος και αντιμετώπιζε όλα τα θέματα με ασκητικό φρόνημα» σημείωνε στην εισήγησή του το 2015 ο κ. Ιωήλ, επισημαίνοντας: «Ως επίσκοπος αντιμετώπισε τις δυσκολίες της ποιμαντικής διακονίας με υπομονή και μαρτυρικό πνεύμα, με προσευχή και πίστη στην Πρόνοια του Θεού».

Παράλληλα και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου εισηγήθηκε υπέρ της αγιοκατάταξης του μακαριστού μητροπολίτη, περιλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Χειροτονήθηκε διάκονος από τον αδελφό του

Ο άγιος Καλλίνικος (μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας – κατά κόσμον Δημήτριος Πούλος) γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Τριχωνίδος στις 26 Ιανουαρίου 1919. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θέρμου, ενώ εισήχθη και αρίστευσε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως το 1946 εργάστηκε ως γραμματέας της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έχοντας και τα καθήκοντα του λαϊκού ιεροκήρυκα. Εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Καλλίνικος στις 23 Νοεμβρίου 1957, στην Ιερά Μονή Μυρτιάς Τριχωνίδος, ενώ την επομένη χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου από τον κατά σάρκαν αδελφό του αείμνηστο μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, Κωνσταντίνο.

Την 1η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προχειρίστηκε αρχιμανδρίτης. Διακόνησε ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως ως την 24η Ιουνίου 1967, που εξελέγη μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Κοιμήθηκε πάμπτωχος, στις 8 Αυγούστου 1984, αφού ήδη είχε δείξει εν ζωή σημεία αγιότητας.

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα