Επίκαιρες σκέψεις – ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τον Βασίλειο Χ. Στεργιούλη

Ύστερα από δύο μήνες περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η χώρα επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα. Επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών, άνοιξαν τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα και την παρελθούσα Κυριακή 17 Μαΐου λειτούργησαν και οι εκκλησίες. Οι ορθόδοξοι ναοί προς εκκλησιασμό ορισμένου αριθμού πιστών με βάση τα μέτρα ασφαλείας που καθόρισε η πολιτική εξουσία.

Μπόρεσε επιτέλους ο πιστός λαός να χαρεί τη γλυκιά θαλπωρή της ορθοδόξου λατρείας και μυσταγωγίας, την οποία στερήθηκε επί δύο μήνες τώρα.

Υποστηρίχθηκε ότι υπήρξε πολύ ακραίο μέτρο το κλείσιμο των ναών. Θα μπορούσε να μην κλείσουν παντελώς. Αλλά να υπάρξουν χαλαρότερα μέτρα. Τουλάχιστον όπως εκείνα που ίσχυσαν για τις λαϊκές, αγορές, τα σούπερ μάρκετ κ. α. Όμως δεν το επέτρεψε η προπαγάνδα του ορθολογισμού και του αθεϊσμού, η οποία πολέμησε με σκληρότητα και πολλή μανία τον εκκλησιασμό των πιστών και ιδίως τη συμμετοχή τους στα ιερά μυστήρια. Κατ’ εξοχήν δε στο μυστήριο της θείας Κοινωνίας, την οποία όλως υβριστικά αποκάλεσαν οι εχθροί της πίστης «Ιοφόρο υγρό»!

Έντρομη από την εν λόγω πολεμική η πολιτική εξουσία έσπευσε να κλείσει τους ναούς. Τόλμησε, ό,τι δεν τόλμησε η Οθωμανοκρατία, ο αθεϊσμός των Σοβιετικών, η Γερμανική Κατοχή.

Και η Διοίκηση της Εκκλησίας φάνηκε ανέτοιμη να διαχειρισθεί την κρίση και ενδοτική στα κελεύσματα της κρατικής εξουσίας. Δεν ακολούθησε τη δική της πρακτική. Τη μακραίωνη παράδοση της σε περιόδους πανδημίας και θεομηνίας. Στέρησε από τους πιστούς τη δική της αναφαίρετη, αναντικατάστατη και επωφελέστατη τόνωσή των, παρηγοριά και ενίσχυση με την ένταση της λατρευτικής ζωής (λιτανείες, παρακλήσεις κ.α.) και με την αγιαστική της χάρη διά των αγίων μυστηρίων της. Αυτά, που δεν μολύνονται, ούτε μολύνουν. Ιδίως δε το υπερφυές μυστήριο της θείας Κοινωνίας, όπως είναι βεβαιωμένο και διαπιστωμένο αιώνες τώρα.

Ποτέ δεν αναφέρθηκε στους 20 αιώνες Χριστιανισμού περίπτωση μετάδοσης μολυσματικής νόσου από αυτό. Το βεβαιώνουν οι ιερείς που υπηρέτησαν σε λεπροκομεία, σανατόρια και λοιπά λοιμοκαθαρτήρια και κατέλυαν το Άγιο Ποτήριο μετά την Θεία Μετάληψη των ασθενών. Κανείς δεν κόλλησε την ασθένεια τους. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, δεν θα έπρεπε να επιζεί κανένας από τους καλούς λευΐτες μας που κοινωνούν τόσους και τόσους βαρέως ασθενείς με ποικίλα μεταδοτικά νοσήματα. Είναι καταπελτική επί του σημείου αυτού η πρόσφατη παρέμβαση πολλών ιατρών προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Καθώς και η ευθαρσής ομολογία σύγχρονου γνωστού καλλιτέχνη: Φέρετε να κοινωνήσει ασθενής με οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια, είπε, και μετά από αυτόν εγώ!

Εφόδιο ζωής και φάρμακο αθανασίας είναι η θεία Κοινωνία για όσους κοινωνούν με πίστη, ειλικρινή μετάνοια και καθαρά εξομολόγηση. Θα μάκραινε πολύ ο λόγος να παραθέσουμε σχετικές γνώμες και θαυμαστά γεγονότα Αγίων Πατέρων και εκκλησιαστικών συγγραφέων. Ιδίως δε του ιερού Χρυσοστόμου για το μυστήριο της θείας Κοινωνίας. Τίποτε δεν είναι ισοστάσιό του. Όπως τονίζει ο Τζοβάννι Παπίνι, πρώην άθεος, «Όλα τα δάκρυά μας δεν φθάνουν να εξαγοράσουν μια σταλαγματιά από εκείνες που έπεσαν κόκκινες και βαρείες στον τόπο του κρανίου». Ανυπολόγιστη η δύναμη του θεουργού Αίματος του Χριστού, που κοινωνούμε οι πιστοί. Την αξία του αναγνώρισαν και μεγάλα επιστημονικά πνεύματα Αν και δεν είναι επιστημονικό θέμα, αλλά θέμα πίστης. Ήταν τόση η πίστη του Μεγ. Ναπολέοντος, ώστε θεωρούσε πως η καλλίτερη ημέρα της ζωής του ήταν εκείνη της πρώτης του θείας Κοινωνίας. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και μεγάλοι αγωνιστές του 1821. Ο δε Κοσί, ο μεγαλύτερος μαθηματικός του 19ου αιώνος, όταν προαισθάνθηκε το τέλος του κάλεσε τον ιερέα να του μεταφέρει τη θεία Κοινωνία, και είπε να στολίσουν με τα ωραιότερα λουλούδια του κήπου του την σκάλα και τον προθάλαμο του σπιτιού του απ’ όπου θα περνούσε όπως είπε, ο Χριστός! Έτσι αντιμετώπιζε το μυστήριο.

Πόσο απέχουμε εμείς σήμερα πνευματικά και ιδεολογικά από εκείνους ώστε να εκτοξεύσουμε ανοίκειες εκφράσεις κατά του μυστηρίου των μυστηρίων και να λέγονται από επίσημα χείλη υπαινιγμοί εναντίον του ως τάχα μεταδοτικού του ιού της πανδημίας! Και να το βλασφημουμε αποκαλώντας το… «Ιοφόρο υγρό»!

Φαίνεται πως όλα αυτά έχουν στόχο τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Αποβλέπουν στο να κλονίσουν την πίστη του λαού στον Χριστό και στην Εκκλησία. Να εμφανίσουν την Εκκλησία ως κοινό σωματείο που απειλεί τη ζωή και την υγεία του λαού. Μ’ ένα λόγο, ως καταστροφή και συμφορά για τη χώρα και το λαό.

Αλλά δεν θα πετύχουν τον στόχο τους.