Δημοψήφισμα για τα περιοριστικά μέτρα στην Ελβετία

Η Ελβετία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο, όπου οι πολίτες θα αποφασίζουν απευθείας για την επιβολή ή μη περιοριστικών μέτρων στην δημόσια ζωή. Η Ελβετία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν θα αφαιρέσει από την κυβέρνηση την εξουσία να επιβάλει λοκντάουν στην δημόσια ζωή.
Σύμφωνα με τους Financial Times η ένωση “Friends of the Constitution”, προκάλεσε και πέτυχε Δημοψήφισμα, υποβάλλοντας την Τετάρτη 86.000 υπογραφές -πάνω από τις 50.000 που απαιτούνται- για να ξεκινήσει επίσημα μια πανεθνική ψηφοφορία για την κατάργηση του νόμου Covid-19 του 2020 στο πλαίσιο του εξαιρετικά αποκεντρωμένου δημοκρατικού συστήματος της Ελβετίας.
Το Δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, αποτελεί συνέπεια μιας ολοένα αυξανόμενης εθνικής συζήτησης σχετικά με τον αντίκτυπο της νομοθεσίας περί κορονοϊού στις ατομικές ελευθερίες. Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος θα είναι νομικά δεσμευτικό.
Σύμφωνα με το ελβετικό μοντέλο άμεσης δημοκρατίας, οι πολίτες μπορούν να προκαλέσουν δημοψήφισμα για να καταψηφίσουν τους νόμους που θεσπίζει το κοινοβούλιο εάν συλλέξουν περισσότερες από 50.000 υπογραφές εντός 100 ημερών.
Η χώρα διοργανώνει πολλά δημοψηφίσματα κάθε χρόνο για ζητήματα όπως το Καθολικό Βασικό Εισόδημα, ο γάμος με άτομα του ίδιου φύλου, το κυνήγι λύκων… κτλ. Η Ελβετία είναι μια από τις παλαιότερες δημοκρατίες στον κόσμο και δίνει μεγάλη έμφαση στην ατομική ελευθερία, με το ομοσπονδιακό σύνταγμά της να δεσμεύεται να προστατεύει “την ελευθερία και τα δικαιώματα του λαού”. Να θυμίσουμε ότι οι Ελβετοί ρωτήθηκαν πολλές φορές με δημοψηφίσματα για την Ε.Ε. και είπαν σε όλα Όχι. Μεγάλο πρόβλημα… ο Καποδίστριας τελικά.
Το Δημοψήφισμα ένας θεσμός άμεσης Δημοκρατίας είναι μια συνήθης τακτική στην Ελβετία και ο λαός συχνά προσέρχεται να ψηφίσει για διάφορα θέματα. Είναι στην πολιτική κουλτούρα της χώρας. Στην Ελβετία ο λαός αντιδρά https://referendum-droit-urgence.ch παίρνει τις τύχες του στα χέρια του για να μην “λουστεί” το έκτρωμα του Ολοκληρωτισμού.
Και να σκεφτείτε ότι η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν έχει εφαρμόσει μέχρι πρότινος σκληρά λοκντάουν κατά τη διάρκεια της “πανδημίας”, όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας τον ρόλο της προσωπικής ευθύνης. Ενώ η πανδημία έχει επιφέρει κοινωνικά και πολιτικά πλήγματα σε ολόκληρη την Ευρώπη σχετικά με τις ελευθερίες των πολιτών, στην Ελβετία που οι ελευθερίες των ατόμων αντιμετωπίζονται συχνά ως ιερές, υπάρχουν αντιδράσεις. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το κυβερνητικό ομοσπονδιακό συμβούλιο της Βέρνης ήταν απρόθυμο να επιβάλει περιορισμούς κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η προσέγγιση laissez-faire της ελβετικής κυβέρνησης προκάλεσε διπλωματική αναταραχή στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς η χώρα αρνήθηκε να αναγκάσει το χιονοδρομικό κέντρο να κλείσει, εξαιτίας του θυμού των γειτόνων της στις Άλπεις.
Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ελβετικό Ινστιτούτο Έρευνας Sotomo για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SRF τον Νοέμβριο διαπίστωσε ότι το 55% των Ελβετών ανησυχούσε για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών τους από κυβερνητικά μέτρα. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμη και μια απαγόρευση στις 11:00 για μπαρ και εστιατόρια θεωρήθηκε υπερβολικά περιοριστική από το ένα τρίτο των Ελβετών ερωτηθέντων. (https://www.swissinfo.ch/…/swiss-to-vote-in…/46286662)
Ο κ. Pfluger είπε ότι η εκστρατεία έχει «εκπλήξει» για το επίπεδο υποστήριξης από εθελοντές που είχε αποκτήσει τις τελευταίες εβδομάδες και για την ταχύτητα με την οποία συγκεντρώθηκαν υπογραφές.
Ο Christoph Pfluger, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Friends of the Constitution, δήλωσε στους Financial Times: «Κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να εισαγάγει περισσότερο έλεγχο και λιγότερη δημοκρατία».
«Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτό το είδος προσέγγισης θα είναι σοβαρά. Είμαστε ένα κίνημα που λέει ότι η διαχείριση κρίσεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βούληση του κυρίαρχου – του λαού. Δεν μπορούν να κυβερνάνε χωρίς τους ανθρώπους.»
Ο κ. Pfluger είπε ότι η Ελβετία θα είναι η πρώτη και ίσως η μόνη χώρα που θα δώσει στους πολίτες της άμεση ψήφο για τους περιορισμούς του κοροναϊού.
Ο νόμος Covid-19, που εγκρίθηκε από τη βουλή τον Σεπτέμβριο, παρέχει στις ελβετικές αρχές μια συνεχή νομική βάση για την επιβολή περιορισμών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα. Πριν από αυτόν τον νόμο, η Βέρνη είχε μόνο τη δύναμη να περιορίσει τη δημόσια ζωή μέσω μονομερών διατάξεων έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τον Ελβετικό Νόμο για τις Επιδημίες. Οι εξουσίες αυτές ήταν αυστηρά περιορισμένες στο χρόνο και υπόκεινται σε επαχθή κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Οι επικριτές της εκστρατείας για την κατάργηση των νέων νόμων σημειώνουν ότι μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όχι μόνο η πανδημία θα είναι σε ύφεση, αλλά πολλές από τις νομικές διατάξεις που έχουν εκδοθεί βάσει του νόμου Covid-19 θα έχουν λήξει αυτόματα σύμφωνα με τις ρήτρες λήξης ισχύος του νόμου.
Οι “Φίλοι του Συντάγματος” λένε ότι παλεύουν για να διασφαλίσουν, …μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Σε καθαρά αντικειμενικό επίπεδο, ο νόμος [Covid-19] δεν είναι τόσο σημαντικός», δήλωσε ο κ. Pfluger. «Αλλά είναι ένα μέρος ενός μεγαλύτερου παζλ».
Ο νόμος για τον κορωνοϊό, που πέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξόργισε και το Φιλελεύθερο ελβετικό κόμμα καθώς η κυβέρνηση είχε την εξουσία να ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα περιορισμού.
Νωρίτερα φέτος, η χώρα ακύρωσε μια ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο και ανέστειλε τις εκστρατείες για άλλα δημοψηφίσματα σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του κοροναϊού.
Οι δυνατότητες της κυβέρνησης “να εφαρμόζει μέτρα για τον κορωνοϊό” μπορεί να σταματήσει τον Ιούνιο, οπότε και θα γίνει το δημοψήφισμα.
____
Η Ένωση «Friends of the Constitution», θεμελιώθηκε τον Ιούλιο του 2020, και απαριθμεί περίπου 1.000.000 μέλη σύμφωνα με τον Pfluger. (ATS/tdg 12/1/21)
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Christoph Pfluger στο πρακτορείο τύπου Keystone-ATS την Τρίτη, η επιτυχία του δημοψηφίσματος θα είναι ένα κάλεσμα στις αρχές να επιδείξουν τη μέγιστη προσοχή και στην εκστρατεία εμβολιασμού.