Ως τη χαριστική βολή για την πρωτογενή παραγωγή στη Θεσσαλία χαρακτηρίζουν άνθρωποι του κλάδου το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel σε μία περιοχή που κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας σε πολλά προϊόντα.
Μπορεί η φετινή παραγωγή να είχε διάφορα προβλήματα κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και να ήταν μειωμένη, ωστόσο το «πλήγμα» του Daniel φέρεται να είναι ιδιαίτερο σκληρό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι και πιο συγκεκριμένα ανέρχεται στο ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα.
Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα ίδια στοιχεία, η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, 38% της παραγωγής βαμβακιού) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5% και καρύδια 26,3%). Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού.
Οι 5 πληγές που αφήνει ο Daniel – Σε ποια προϊόντα έρχονται ανατιμήσεις
Σε ό,τι αφορά τη ζωική παραγωγή, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος.
Στον κλάδο τροφίμων-ποτών και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών.
Βιβλική καταστροφή για βαμβάκι και καλαμπόκι – Η πρώτη ματιά στην καλλιεργήσιμη γη
Όπως έγραφε ο ΟΤ, 3.470.692 στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη γη στην Θεσσαλία, εκ των οποίων 74,2% είναι αροτραίες καλλιέργειες το 0,9% είναι αμπέλια, το 11,7% είναι δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως μήλα, ακτινίδια, κάστανα). Εάν σκεφθεί κανείς πως η πλημμυρισμένη περιοχή όπως καταγράφηκε και από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα σημαίνει πως περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης έχει θαφτεί κάτω από το νερό.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 2.576.366 στρέμματα είναι αροτραίες καλλιέργειες. Το βαμβάκι αποτελεί την νούμερο ένα καλλιέργεια στον Θεσσαλικό κάμπο, με περίπου 1.600.000 στρέμματα να αφιερώνονται σε αυτό.
Ο Καραστέργιος Γιάννης γεωπόνος στην περιοχή μιλώντας στον «ΟΤ» αναφέρει πως στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα έχει καταστραφεί το 90% των καλλιεργειών βαμβακιού ενώ στην περιοχή της Λάρισας μπορεί η καταστροφή να είναι ολοκληρωτική. Πέρα από τις καλλιέργειες βάμβακος έχουν καταστραφεί περίπου 5 εκκοκκιστήρια της περιοχής με μηχανολογικό εξοπλισμό εκατομμυρίων.
«Δεν έχει καταλάβει κανείς για τι καταστροφή μιλάμε» τονίζει ο κ. Καραστέργιος. Και σπεύδουν να προσθέσει: «Μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό για μια αλυσίδα προϊόντων και επαγγελμάτων που συνδέονται με την παραγωγή βάμβακος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το βαμβάκι το νούμερο ένα εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν».