ΣΧΟΛΙΟ : Το ίδιο γίνεται και σε άλλες αναρτήσεις που έχουν σχέση με τα Ελληνοτουρκικά. Πρόσφατα έγινε και με την δική μας ανάρτηση https://enromiosini.gr/arthrografia/symvolo-tis-thrakis-o/ με θέμα “«Σύμβολο» της Θράκης ο ψευτομουφτής Μετέ για τον Τούρκο πρόξενο!” . Επίσης όταν δοκίμασαν να την βάλουν σαν κείμενο για να αποφύγουν τον αποκλεισμό (είχε κατέβει 2 φορές η ανάρτηση), κλείδωσαν το συγκεκριμένο λογαριασμό, ζητώντας ταυτοποίηση με ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο για το ξεκλείδωμα (μάλλον για το φακέλωμα) ΄
Ο καθηγητής Κων/νος Γρίβας μίλησε για τη λογοκρισία που ασκεί το Facebook σε άρθρα και αναρτήσεις που ασχολούνται με εθνικά και πολιτικά θέματα. Ο κ. Γρίβας αναφέρει πως έγραψε ένα άρθρο για την τουρκική πρόκληση στην Κάσο, το οποίο κατέβηκε από το Facebook. Επισημαίνει ότι το άρθρο ήταν ψύχραιμο και επιστημονικό, αλλά παρόλα αυτά λογοκρίθηκε. Αναφέρει επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ότι και άλλοι δημοσιογράφοι έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα.
Η λογοκρισία αυτή θεωρείται μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ελέγχου της πληροφορίας, που περιλαμβάνει τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συζήτηση επεκτείνεται και σε άλλες μορφές λογοκρισίας και επιθέσεων που γίνονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η συκοφάντηση και η προσβολή από ψεύτικους λογαριασμούς. Επισημαίνεται ότι αυτοί οι λογαριασμοί δεν λογοκρίνονται και συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους, κάτι που επιτείνει το πρόβλημα.
Eπιπλέον, γίνεται λόγος για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, που φαίνεται να μην αντιδρούν επαρκώς στη λογοκρισία που ασκείται. Οι ομιλητές ζητούν απαντήσεις και εξηγήσεις για το ποιος είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις λογοκρισίας και τονίζουν ότι η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα που πρέπει να προστατεύεται.
Τέλος, συγκρίνουν τη σημερινή λογοκρισία με εκείνη της χούντας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και τότε υπήρχαν εξηγήσεις για τις λογοκριτικές πράξεις, κάτι που φαίνεται να λείπει σήμερα. Αυτό το γεγονός αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στην αντιμετώπιση της λογοκρισίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το άρθρο που αναφέρει ο κ. Γρίβας έχει τίτλο “Άτυπος πόλεμος και όχι πρόκληση το επεισόδιο στην Κάσο. “Η Τουρκία στην Κάσο αμφισβητεί, όχι ρητορικώς, αλλά δια των όπλων, όχι κάποια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά τον σκληρό πυρήνα της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Αυτό το πράττει, καταρχάς, δια της ένοπλης παρουσίας της μέσα σε χώρο ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, δηλαδή στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων.
Ακόμη και αν η Ελλάδα δεν έχει προβεί στην (επιβεβλημένη από το διεθνές δίκαιο αλλά και τη διεθνή πρακτική) επέκταση των χωρικών της υδάτων, ο χώρος μεταξύ έξι και δώδεκα ναυτικών μιλίων δεν παύει να αποτελεί αναντίρρητο χώρο εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, η Τουρκία, δια της ένοπλης παρουσίας της και όχι απλώς δια ρητορικών διακηρύξεων, αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Προσοχή, δεν αμφισβητεί το εύρος της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλά γενικώς το να έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, επιδιώκοντας να επιβάλει το παρανοϊκό αφήγημά της ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν προέκταση της μικρασιατικής ακτής και “κάθονται” πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Μικράς Ασίας, σαν να ήτανε πλωτές εξέδρες.”