Μέλη και φίλοι του σωματείου Ενωμένη Ρωμηοσύνη από την περιοχή της Πάτρας, πλαισιωμένοι από αδελφούς από Μυτιλήνη, Κρήτη, Βόλο και Αθήνα πραγματοποίησαν εκδρομή στην περιοχή Απουλίας στην Ιταλία, από 3-7 Ιουλίου 2023, με κύριο σκοπό την προσκύνηση του σκηνώματος του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι, την επίσκεψη των Ελληνόφωνων χωριών της Σαλαντίνης Ελλάδας, με την Ελληνική παρουσία να χρονολογείται από τον 16ο αιώνα π Χ. και πιο έντονα από τις αποικίες της μεγάλης Ελλάδας, και περιοχών ιστορικής σπουδαιότητας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η αναχώρηση έγινε με τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, την Δευτέρα το απόγευμα και προόδου του χρόνου, ως μια παρέα, απολαμβάνοντας από το πλοίο τις εξαιρετικές ομορφιές του Ιονίου, με οπτική των νησιών από την μια και της Στερεάς Ελλάδας από την άλλη, που έφτασε στο αποκορύφωμα της με το ηλιοβασίλεμα.
Φυσική εξέλιξη η αναπομπή δοξολογίας στον Δημιουργό μας μέσω του εσπερινού και του Αποδείπνου, όπως και στον τιμώμενο Άγιο της ημέρας, Ανδρέα Κρήτης και στην Παναγία μας, με τους Χαιρετισμούς.
Το πρωί της Τετάρτης, με Όρθρο έγινε η προσέγγιση στις εξίσου ομορφιές της Αδριατικής.
Πρώτος και βασικός προορισμός ο εντυπωσιακός καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι, που δεσπόζει σε όλη την πόλη.
Ο Ιταλός Ορθόδοξος Ιερομόναχος π. Αρσένιος περίμενε στην είσοδο μαζί με ένα ζευγάρι Ελλήνων από την εκεί Ελληνική κοινότητα και ως καλός οδηγός της ομάδας πλέον, κατεύθυνε στον υπόγειο Ελληνορθόδοξο ναό, όπου εψάλη σε κλίμα κατάνυξης, η παράκληση του Ιεράρχη Αγίου Νικολάου και ακολούθως η προσκύνηση του τάφου, όπου έχουν τοποθετηθεί τα τίμια λείψανα του, μετά την μεταφορά τους από τα Μύρα της Λυκίας.
Επόμενος προορισμός η Ματέρα, η αποκαλουμένη “Καππαδοκία της Μεσογείου” με ευρήματα που εντυπωσιάζουν, από την παλαιολιθική εποχή και μεταγενέστερα, που τα τελευταία χρόνια, οι άγριες και υγρές σπηλιές, μετατράπηκαν σε πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια.
Συνεχίστηκε το οδοιπορικό με τον Τάραντα, ο οποίος αποτέλεσε αποικία των Λακεδαιμονίων και είναι κτισμένη σε μια μικρή νησίδα, μεγαλούπολη πλέον και πανέμορφη, με τον κεντρικό της δρόμο να ονομάζεται Μεγάλη Ελλάδα, συνδέοντας επίσης χρόνους, ιστορία, πολιτισμό.
Το απόγευμα στο Πρίντεζι και στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που ο π. Αρσένιος θυσιαστικά αγωνίζεται να αναστηλώσει, ως φάρο της Ορθοδοξίας. Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, προσκύνηση σε απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.
Το βράδυ στη Στερνατία, μια από τις 11 πόλεις των Γκρίκο, που ιδρύθηκαν το 1966 με σκοπό την προώθηση των γνώσεων και της ιστορίας των Γκρίκο, την διατήρηση του πολιτισμού τους, τη διδασκαλία της γλώσσας τους στα σχολεία και την έκδοση λογοτεχνικών βιβλίων και ποιημάτων στην απειλούμενη με εξαφάνιση γλώσσα τους. Η ξενάγηση στο παλαιό υπόγειο ελαιοτριβείο και η υποδοχή στον τοπικό σύλλογο με απαγγελία ποιημάτων και μουσική, έδινε την αίσθηση της σχετικότητας του χρόνου, μπροστά στο μεγαλείο του Ελληνισμού. Το πλούσιο δείπνο ολοκλήρωσε μια γεμάτη από εικόνες και εμπειρίες ημέρα.
Το Οτράντο, η πόλη που ιδρύθηκε από τους Κρήτες με το όνομα Υδρούντας και βλέπει το Ιόνιο, ήταν ο πρώτος προορισμός της Τετάρτης. Πανέμορφη πόλη, με το αρχαίο κάστρο στο κέντρο και την ιστορία της να καταγράφεται στις αγιογραφίες και στα λείψανα των μαρτύρων από τις Τουρκικές φρικαλεότητες, στους ναούς της.
Ακολούθησε η Καλημέρα, όπου το Ελληνικό στοιχείο παρέμεινε ακμαίο μέχρι τα νεώτερα χρόνια και αποτελεί την πνευματική πρωτεύουσα των 11 πόλεων Γκρίκο. Κάτοικοι, που ανέλαβαν την ξενάγηση, επιβεβαίωναν μεταφορικά την Γκραικανική επιγραφή στο πάρκο ” ξένη εσύ δεν είσαι εδώ στην Καλημέρα”, που αναφέρεται στην πλάκα από την Ακρόπολη, που εστάλη από το δήμο Αθηναίων, μετά από σχετικό αίτημα.
Με το κοντινό χωριό Μελεντούντνγνο που θησαυρίζονται λείψανα του μάρτυρα του 3ου αιώνια Αγίου Νικήτα , ολοκληρώθηκε η περιήγηση στα Ελληνόφωνα χωριά.
Το απόγευμα περιήγηση στο Λέτσε, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ιταλίας. Έχει ονομαστεί “Αθήνα της Απουλίας” για την κλήση των κατοίκων στις τέχνες και “Φλωρεντία του Μπαρόκ”, λόγω της αρχιτεκτονικής τους 17ου και 18ου αιώνα και των περίτεχνων μνημείων που οικοδομήθηκαν ή διακοσμήθηκαν στην ακμή του συγκεκριμένου Ρυθμού.
Η τελευταία μέρα περιλαμβάνει επίσκεψη στο ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΛΟ , μια μικρή Ιταλική πόλη που διακρίνεται παγκοσμίως για τα μικρά ασβεστολιθικά και πέτρινα κτίσματα, με κωνικές, πυραμιδικές ή θολωτές στέγες, που είναι γνωστά ως τρούλοι και αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Ο δρόμος της επιστροφής είναι παρόμοιος με του ερχομού, με τα πρόσωπα να προσπαθούν να συνθέσουν όσα θαυμαστά έζησαν, αποχαιρετώντας την Μεγάλη Ελλάδα και τον π. Αρσένιο, με τους οποίους θα συναντιόμαστε κάθε φορά που θα τους ανακαλούμε στη μνήμη μας.