Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
Αποκλειστικό: Ο καθηγητής David Halpern προβλέπει ότι ο πληθυσμός θα συμμορφωθεί με άλλο lockdown επειδή «ξέρουν ποια είναι η διαδικασία»
Η Βρετανία έχει εξασκηθεί για να συμμορφωθεί με το lockdown σε μια μελλοντική πανδημία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «μονάδας ώθησης».
Ο καθηγητής David Halpern είπε στην Telegraph ότι η χώρα είχε «εξασκηθεί στην διαδικασία» να φοράμε μάσκες και να εργαζόμαστε από το σπίτι και «θα μπορούσε να το ξανακάνει» σε μια μελλοντική κρίση.
Την περασμένη Τρίτη, ο Matt Hancock είπε στη δημόσια έρευνα ότι η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη να καταπολεμήσει μελλοντικές εξάρσεις ασθενειών με πιο εκτεταμένα, πιο έγκαιρα και πιο αυστηρά lockdown.
Μιλώντας στο podcast του Lockdown Files, ο κυβερνητικός σύμβουλος καθηγητής Halpern προέβλεψε ότι η χώρα θα συμμορφωθεί με μια εντολή για «παραμονή στο σπίτι» επειδή «κάπως ξέρουν ποια είναι η διαδικασία».
Σε μια συνέντευξη που δόθηκε πριν από τη μαρτυρία του κ. Hancock, ο κορυφαίος συμπεριφορικός επιστήμονας πρότεινε μάλιστα ότι η προηγούμενη εμπειρία του έθνους έκανε «πολύ πιο εύκολο να φανταστεί κάποιος τώρα» ότι ο πληθυσμός θα αποδεχόταν μελλοντικούς τοπικούς περιορισμούς.
Ο καθηγητής Halpern είπε ότι αν και τα μηνύματα που βασίζονται στον φόβο γενικά δεν είναι αποτελεσματικά, υπερασπίστηκε τη χρήση τους σε ακραίες συνθήκες.
“Υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να κάνετε μια βαθιά τομή… ιδιαίτερα αν πιστεύετε ότι οι άνθρωποι έχουν λάθος αντίληψη της κατάστασης”, είπε.
Η πρόταση ότι η Βρετανία μπορεί να προετοιμαστεί για να αποδεχτεί περαιτέρω περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πιθανό να ανησυχήσει τους σκεπτικιστές του lockdown που ανησυχούν από την παράπλευρη ζημιά που προκαλούν τέτοια μέτρα.
Όταν χτύπησε η πανδημία, το τμήμα του κ. Hancock στρατολόγησε την Ομάδα Συμπεριφορικών Ενημερώσεων (BIT) του καθηγητή – πιο γνωστή ως «μονάδα ώθησης» – για να τους παράσχει «απρόσκοπτη πρόσβαση σε συμπεριφορική εμπειρογνωμοσύνη», κατόπιν σύμβασης ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών.
Η BIT χρησιμοποίησε συνθήματα που κολλούν στο μυαλό όπως «χέρια, πρόσωπο, απόσταση» για να μεγιστοποιήσει τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Covid.
Στην πιο ευρεία συνέντευξή του από τον Μάρτιο του 2020, ο καθηγητής Halpern εξήγησε ότι οι εκστρατείες της μονάδας του σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση νέων συμπεριφορών.
Είπε ότι οι αφίσες τους λειτούργησαν ως οπτικές προτροπές, έτσι ώστε «όταν πηγαίνεις σε ένα κατάστημα ή κάπου αλλού, σου θυμίζει ξανά, σου δίνει το σήμα, λειτουργεί ως έναυσμα για τη συμπεριφορά».
Ο καθηγητής είπε ότι αυτά τα μηνύματα ενθάρρυναν τη χρήση μάσκας, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ένιωθαν «γυμνοί» όταν ξεχνούσαν να τη φορέσουν.
«Ας το θέσουμε με αυτό τον τρόπο», είπε. «Θα ένιωθες ‘Θεέ μου, δεν έχω τη μάσκα μου’. Νιώθεις γυμνός, σωστά;»
Μόλις το κοινό μάθει μια νέα συμπεριφορά, ο καθηγητής Halpern είπε: «Καταρχήν, μπορείτε να την ενεργοποιήσετε ξανά».
«Έχετε την αρχή, ιδιαίτερα, αυτού που ονομάζεται δύναμη της συνήθειας: αν έχει συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει να κάνετε εκείνο», είπε.
Μεγάλες καταστροφές «αφήνουν αυτό το μακροχρόνιο ίχνος στην κοινωνία», εξήγησε. Εκτός από τη γνώση της διαδικασίας, αυτός ο «οιονεί εξελικτικός» αντίκτυπος είναι ένας ισχυρός δείκτης μελλοντικής συμπεριφοράς, ισχυρίστηκε.
Αντιμέτωπο με μια άλλη μεταδοτική ασθένεια, ο καθηγητής προέβλεψε ότι το βρετανικό κοινό θα άρχιζε να φορά ξανά μάσκες «σχετικά γρήγορα εάν πείθονταν».
«Μπορεί να διαμαρτυρηθούν, ‘πρέπει πραγματικά να το κάνουμε;’ [Δείχνοντας] καλό υγιή σκεπτικισμό. Αλλά μόλις ασκήσετε αυτούς τους μύες, είναι πιο πιθανό να ξαναχρησιμοποιηθούν», είπε.
Ως αποτέλεσμα, το βρετανικό κοινό – έχοντας μάθει να εργάζεται από το σπίτι – θα ήταν πιο πιθανό, θεωρούσε, να αποδεχτεί τη χρήση μέτρων παραμονής στο σπίτι για τον περιορισμό των τοπικών εστιών.
«Καταλάβαμε πολλά περισσότερα από ό,τι κάναμε πριν, οπότε εξασκήσαμε τη διαδικασία και θα μπορούσαμε να το ξανακάνουμε», είπε.
«Φανταστείτε να συμβεί, όχι σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αλλά σε μια περιοχή, μια πόλη, τότε θα πείτε, ‘είναι πραγματικά σημαντικό να κάνουμε το εξής’».
«Είναι πολύ πιο εύκολο να φανταστούμε τώρα ότι εκείνη η πόλη θα έλεγε τότε, ‘Εντάξει, καλύτερα να κάνουμε αυτό, να μείνουμε σπίτι και να φοράμε μάσκες όταν είμαστε έξω ή οτιδήποτε άλλο’».
Ο επικεφαλής της μονάδας ώθησης αναγνώρισε ότι δεν συμμορφώθηκαν όλοι με τους περιορισμούς για τον Covid. Στις αρχές του 2021 η ομάδα του αναγνώρισε ότι το 8 τοις εκατό του πληθυσμού ήταν «υπερμεταδότες».
«Είναι αυτοί για τους οποίους πραγματικά ανησυχείς», είπε.
Ενώ η BIT δεν βρισκόταν πίσω από τις αμφιλεγόμενες αφίσες της κυβέρνησης όπου αναγράφονταν το «μπορείς να τους κοιτάς στα μάτια;», ο καθηγητής Halpern είπε: «Μπορώ να καταλάβω απόλυτα γιατί τοποθετήθηκαν με τον συγκεκριμένο τρόπο».
Αυτές οι τρομακτικές εικόνες θα μπορούσαν να στοχεύουν σε άτομα που δεν συμμορφώνονται και στα οποία το μήνυμα «δεν ήταν συναισθηματικά διαπεραστικό», πρότεινε.
Οι συμβουλές για την επιστήμη της συμπεριφοράς κατά την διάρκεια του Covid που έλαβαν οι υπουργοί από πολλαπλές πηγές έχουν αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου. Πέρυσι το κόμμα αντιμετώπισης και ανάκαμψης από την πανδημία APPG ζήτησε να διερευνηθεί η χρήση τους.
Η συμπρόεδρος και βουλευτής Esther McVey είπε: «Πρέπει να θέσουμε το ερώτημα: ήταν ηθικό να εφαρμόζουμε κρυφές ψυχολογικές στρατηγικές στον βρετανικό λαό;»
Απαντώντας στην κριτική ότι ορισμένες διαφημίσεις των μονάδων ώθησης ήταν «αδικαιολόγητα τρομακτικές», ο καθηγητής Halpern είπε ότι υπάρχει προηγούμενο για πιο σκληρά μηνύματα. Η τρομακτική εκστρατεία-ταφόπλακα για το AIDS του 1986 «πιστεύεται ότι πραγματικά έσωσε πολλές ζωές», επεσήμανε.
Πρόσθεσε ότι οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συζητούνται ανοιχτά, λέγοντας: «Είναι απολύτως πρέπον να υπάρξει μια δημοκρατική δέσμευση».