Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποκαλύπτει την εργαλειοποίηση των υποστηρικτών των εκτρώσεων

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέφυγε να εμπλακεί στο ιδεολογικό παιχνίδι που ενορχηστρώθηκε από φεμινίστριες που κάνουν εκστρατεία υπέρ των απεριόριστων αμβλώσεων.

Το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουνίου 2023, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξέδωσε απόφαση για μία υπόθεση που αμφισβητεί την από το 2020 απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο απαγόρευσε την ευγονική άμβλωση που βασίζονται σε εμβρυϊκές ανωμαλίες. Αν και το Δικαστήριο δεν εμβάθυνε στην ουσία της υπόθεσης και κήρυξε τους προσφεύγοντες «απαράδεκτους», αυτή η απόφαση ρίχνει φως στην ενοχλητική ατζέντα πίσω από αυτά τα αιτήματα.

Υποθέσεις που κρίθηκαν απαράδεκτες: μια καθησυχαστική απόφαση

Το ΕΔΑΔ αρνήθηκε ομόφωνα την ιδιότητα του «θύματος» στις οκτώ γυναίκες που είχαν υποβάλει αίτηση. Το One of Us βρίσκει καθησυχαστική αυτή την απόφαση, καθώς δεν θεσπίζει «δικαίωμα στην ευγονική άμβλωση» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτή η απόφαση υποστηρίζει τις αρχές δικαιωμάτων της ζωής και της ισότητας.

Οι δικαστές στο Δικαστήριο πήραν μία έντιμη απόφαση: πώς θα μπορούσαν αυτές οι γυναίκες, μερικές από τις οποίες δεν ήταν καν έγκυες – ή στην περίπτωση δύο εξ αυτών, κυοφορούσαν υγιή παιδιά – να θεωρηθούν θύματα ενός νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις λόγω εμβρυϊκών ανωμαλιών; Η εν λόγω νομοθετική τροποποίηση έχει μόνο «υποθετικές, μακρινές και αφηρημένες» συνέπειες για αυτές. Το Δικαστήριο σωστά αναγνώρισε αυτό το γεγονός. Το One of Us συγχαίρει τους οργανισμούς που υπερασπίστηκαν την Πολωνία ενώπιον του Δικαστηρίου και εκφράζει την ικανοποίησή του με τη στάση του Δικαστηρίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέφυγε να εμπλακεί στο ιδεολογικό παιχνίδι που ενορχηστρώθηκε από φεμινίστριες υποστηρικτές που κάνουν εκστρατεία υπέρ των απεριόριστων αμβλώσεων.

Υπερασπιστές των αμβλώσεων: κανένας ενδοιασμός για τη χρήση του δικαστικού σώματος για άσκηση πολιτικής πίεσης

Η ανακούφιση που επήλθε από την απόφαση του Δικαστηρίου δεν κρύβει την προφανή εργαλειοποίηση πίσω από αυτές τις υποθέσεις. Μετά την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2020, τα φεμινιστικά κινήματα όχι μόνο οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους αλλά και ενορχήστρωσαν αυτά τα αιτήματα. Η ΜΚΟ FEDERA (Ομοσπονδία για Γυναίκες και Οικογενειακό Προγραμματισμό) παρείχε προσυμπληρωμένες ηλεκτρονικές φόρμες που χρησιμοποίησαν οι αιτούντες για να υποβάλουν έφεση στο ΕΔΑΔ.

Αυτά τα λόμπι προωθούν τις απεριόριστες αμβλώσεις και δεν σταματάνε τις προσπάθειες για την προώθηση της ιδεολογίας τους. Δεν δείχνουν ενδοιασμούς με τη χρήση του δικαστικού σώματος για να ασκήσουν πίεση στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποχρεώσουν την Πολωνία να αλλάξει τη νομοθεσία της. Ειρωνικά, αυτά είναι τα ίδια άτομα που κλαίνε άσχημα στα μέσα ενημέρωσης όταν μια γυναίκα πεθαίνει με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποδίδοντάς το στην απαγόρευση των αμβλώσεων. Αυτό είναι απλά ψέμα! Ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει ότι η Πολωνία επιτρέπει την άμβλωση όταν η ζωή και η υγεία της μητέρας βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το  One of Us καταγγέλει αυτό το αντιδημοκρατικό πνεύμα που διαστρευλώνει τα γεγονότα και χειραγωγεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επίτευξη ιδεολογικών στόχων. Τα ακτιβιστικά κινήματα δεν μπορούν να υποστηρίζουν ταυτόχρονα τις απεριόριστες αμβλώσεις βασισμένοι σε εμβρυϊκές αναπηρίες ενώ υποστηρίζουν την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρίες. Τι μήνυμα στέλνει αυτή η νομική, δημοσιογραφική και πολιτική δίωξη σε άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους;

Πολωνία: μία χώρα που δεσμεύεται να προστατεύει τα αγέννητα από τις διακρίσεις

Η Marina Cassini, νέα πρόεδρος της ομοσπονδίας One of Us λέει:

Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Πολωνία γιατί η Πολωνία ισχυρίζεται ότι η διακοπή μίας εγκυμοσύνης λόγω αναπηρίας είναι απάνθρωπη, τόσο για το παιδί και τη γυναίκα, όσο και για τον γιατρό που κάνει τη διαδικασία, και για την κοινωνία που απορρίπτει τα πιο ευάλωτα μέλη της. Η Πολωνία είναι μία από τις λίγες χώρες που προστατεύει το αγέννητο παιδί, σέβεται το δικαίωμα στη ζωή, την ισότητα και την αρχή της μη-διάκρισης. Αυτές είναι οι αρχές που υποστηρίζει το  One of Us, και είναι οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βασίζεται στην προστασία κάθε ανθρώπου. Η Πολωνία αποτελεί ένα παράδειγμα εξαίρεσης σε μία Ευρώπη που, μέσω της νομιμοποίησης και προώθησης των αμβλώσεων για εμβρυϊκές ανωμαλίες, διαιωνίζει αρνητικά στερεότυπα για τις αναπηρίες. Για το  One of Us, η Πολωνία λειτουργεί ως πρότυπο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων ανθρώπων.

europeanconservative