Απόδημος Ελληνισμός – Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Σχολή Σαχέτι (Video)

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής Σαχέτι, κ. Άξιος Δημοσθένης

   Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσθηκε στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, το ιστορικό ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι και στις δυνάμεις του άξονα.
Οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος σε συνεργασία με το Μουσικό και Θεατρικό Τμήμα, παρουσίασαν με εκατοντάδες μαθητές άλλο ένα υπερθέαμα, εθνικής μνήμης.
Από νωρίς στον χώρο της Σχολής έγινε το αδιαχώρητο από επισκέπτες, κυρίως γονείς και συγγενείς των μαθητών.


   Από τους επισήμους της περιοχής παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος υπό επιλογή Άκρας, Πρωτεύουσας της Γκάνα Πέτρος, ο οποίος να σημειώσουμε είναι συγχρόνως και ο ιερέας της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ και ο οποίος εκπροσωπούσε τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Ν. Αφρική κ. Κ. Παπαδήμας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Ι. Χατζαντωνάκης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δρ. Γεώργιος Βλάχος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Χατζηφιλίππου, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων, κ. Ι. Σπυρίδης, ο Πρόεδρος του Δ,Σ του ΣΑΧΕΤΙ, Δρ Ανδρέας Στεφάνου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Νίκη Σουρή, η Πρόεδρος της Παναθηναϊκής κ. Άννα Συνοδινού και φυσικά όλα τα στελέχη, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του ΣΑΧΕΤΙ.


Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα από τους Επικεφαλής Επιμελητές Σ. Φερρέτι και Γ. Γεωργιάδη. Το μικρό χορευτικό της Δ’ και Ε’ Δημοτικού με τον ‘’Συρτό’’ από τις Κυκλάδες μας έδωσε μια πολύ ωραία γεύση για την συνέχεια! Οι Άτλαντες του ΣΑΧΕΤΙ!!! πήραν το μεγάλο χειροκρότημα και αναφερόμαστε στο Μεγάλο Τμήμα του Βρεφονηπιακού Σταθμού! Οι μικρούληδες μαθητές, μας είπαν ότι αυτοί είναι το μέλλον του σχολείου μας, το μέλλον του κόσμου και επιτακτικά ζήτησαν ειρήνη! Στη συνέχεια το Μικρό Χορευτικό της ΣΤ’ και Α’ Γυμνασίου χόρεψε ‘’Συρτό’’ Χανιώτικο από την Κρήτη.
    Ακολούθησε η καθιερωμένη προσέλευση των σημαιών, οι εθνικοί ύμνοι (Ελλάδας, Ν. Αφρικής) και ο ύμνος του Σχολείου. Στη συνέχεια, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ, κ. Ι. Χατζαντωνάκης, εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας αναφερόμενος στα ιστορικά στοιχεία εκείνης της περιόδου. Αμέσως μετά μίλησε ο απόφοιτος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ (1989) κ. Σ. Λαγούδης.


Η γιορτή συνεχίσθηκε με τους Κρητικούς χορούς ‘’Σούστα και Πεντοζάλη ’’ από το Μεγάλο Χορευτικό της Α’ και Β’ Λυκείου, τα δε παιδιά του Μεγάλου Τμήματος του Νηπιαγωγείου παρουσίασαν μαζικά το παραμύθι με τον ‘’ήλιο’’. Στη συνέχεια ‘’Ο Μενούσης!’’ αυτό το υπέροχο Δημοτικό τραγούδι από την Ήπειρο, χόρεψαν οι μικροί μαθητές της Α’ Δημοτικού .


   ‘’ Ο Μεγάλος Δικτάτωρ’’ ένα απόσπασμα σε διασκευή από την γνωστή ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν απέδωσαν με ιδιαίτερη υποκριτική ικανότητα μαθητές της Α’ Λυκείου, τους ακολούθησε ένα θερμό χειροκρότημα όπως και την χορωδία Ορφέας και την ορχήστρα του Λυκείου που απέδωσαν περίφημα τόσο το γνωστό τραγούδι ‘’Ο Σταμούλης ο Λοχίας’’ όσο και το επίσης γνωστό ‘’ Στην Ποταμιά Σωπαίνει το Κανόνι’’ .

Στη συνέχεια, παρουσίες χορών από χορευτικά συγκροτήματα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, τα οποία είναι στελεχωμένα από μαθητές του Δημοτικού, ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους όπως ο Καλαματιανός και η Ρούγα από την Κέρκυρα. Η Χορωδία του Δημοτικού εντυπωσίασε με τις ωραίες φωνές των μαθητών στο τραγούδι ‘’ Έκτορας και Ανδρομάχη’’.
   Ένας αλλιώτικος ‘’Τρωικός Πόλεμος’’ από μαθητές του Δημοτικού του Γυμνασίου και του Λυκείου, μέσα από το Αρχαίο Δράμα, απέδωσαν με υπέροχες κινήσεις και λόγια το μήνυμα της απερισκεψίας των ηγετών που οδηγούν τους λαούς στον πόλεμο και τον όλεθρο.


Το Πρόγραμμα έκλεισε με το ‘’Συρτάκι (Ζορμπάς)’’ του Μεσαίου Χορευτικού της Β’ και Γ’ Γυμνασίου, όπου μπήκαν στο χορό πολλοί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και επισκέπτες!!!!!

Δείτε βίντεο της εκδήλωσης :