Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας – Σχολή ΣΑΧΕΤΙ: Ελληνικό Τμήμα

Γράφει ο εκπαιδευτικός του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής Σαχέτι, κ. Άξιος Δημοσθένης

Η 9η Φεβρουαρίου ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Στόχος, η ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε η Ελληνική Γλώσσα ανά τους αιώνες στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Σήμερα η Ελληνική Γλώσσα θεωρείται μία από τις μακροβιότερες. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού το Ελληνικό Τμήμα της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, θέλοντας να αναδείξει την ιστορική διαδρομή και την Παγκόσμια αξία της Ελληνικής Γλώσσας, οργάνωσε και πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις. Μία όμορφη σύντομη εκδήλωση το πρωινό της Δευτέρας
10 Φεβρουαρίου στο χώρο της μεγάλης αυλής, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού καθώς και οι εκπαιδευτικοί τους.


Στη συνέχεια το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού καθώς και οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου. Οι Επικεφαλείς Επιμελητές της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ καλωσόρισαν τους καλεσμένους και ανέγνωσαν την προσευχή. Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Ι. Χατζαντωνάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ν. Αφρικής κ. Ιωάννης Φιλίππου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δρ Γ. Βλάχος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΑΧΕΤΙ Δρ Α. Στεφάνου καθώς και ο Γενικός Διευθυντής κ. W. Taylor, αλλά και γονείς των μαθητών. 

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Ι. Χατζαντωνάκης και αμέσως μετά ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γ. Βλάχος στην ομιλία τους τόνισαν την αξία καθώς και τις επιρροές της Ελληνικής Γλώσσας προς όλο τον κόσμο μέσα από την ιστορική διαδρομή της. Στη συνέχεια μαθητές της ΣΤ’ τάξης απήγγειλαν ποιήματα, ομάδα μαθητών της Α’ τάξης του Γυμνασίου αναφέρθηκε αναλυτικά σε ονόματα χωρών τα οποία προέρχονται από την Ελληνική Γλώσσα. Προβλήθηκε το με τίτλο ‘’Τα Ρωμέϊκα’’.

Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με την ‘’Ρούγα’’- Κερκυραϊκός χορός με πανέμορφες στολές από τους μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού και ακόμη ένα βίντεο με αναφορά στην ‘’Ιστορία και την Προέλευση της Ελληνικής Γλώσσας’’. Μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου απήγγειλαν στίχους του Ν. Βρεττάκου καθώς και αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Σεφέρη στην απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι ‘’Όμορφη και Παράξενη Πατρίδα’’ του Ο. Ελύτη από την χορωδία Ορφέας του Γυμνασίου-Λυκείου.

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα