«Η τεχνολογία είναι σαν το μαχαίρι, άλλος το κρατάει για να κόψει ψωμί και άλλος για να σκοτώσει», λέει ο π. Νικηφόρος Κοντογιάννης εφημέριος του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος στη Λάρισα. O 65χρονος π. Νικηφόρος χειρίζεται laptop και smartphones με την ίδια ευχέρεια που διδάσκει το Ευαγγέλιο και διακονεί τον Λόγο του Θεού.
Έχουν περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια που ο ίδιος μαζί με μια ομάδα νέων ανθρώπων της ενορίας έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.galilea.gr. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην ενορία, για τα συσσίτια, να δει φωτογραφίες από διάφορες δράσεις, να υποβάλει τα ερωτήματα που μπορεί να έχει, να παρακολουθήσει ομιλίες, να κατεβάσει βοήθημα για την εξομολόγηση.
Το βοήθημα για την εξομολόγηση είναι προσαρμοσμένο στις Δέκα Εντολές. Διαβάζοντάς το κάποιος μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα και να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία της εξομολόγησης με τον πνευματικό. Όπως επίσης, μπορεί να βρει προσευχές και ευχές αλλά και όλο το τελετουργικό για την παρασκευή του πρόσφορου. Από την προσευχή που πρέπει να πει κάποιος πριν ακόμα ξεκινήσει τη διαδικασία μέχρι και τα «μυστικά» για την επιτυχία της συνταγής.
«Όταν φτιάξαμε την ιστοσελίδα το κάναμε για να βλέπουν οι νέοι τα μηνύματά μας. Στη συνέχεια όμως αυτό επεκτάθηκε και ξεκινήσαμε να ανεβάζουμε ομιλίες και συναντήσεις που κάνουμε με τους νέους. Αρχικά στο youtube, πλέον μπορούν να τις παρακολουθούν και ζωντανά» μέσω live streaming δηλαδή, ανέφερε ο π. Νικηφόρος διευκρινίζοντας συγχρόνως ότι τέτοιους είδους κινήσεις φέρνουν πιο κοντά τους νέους ανθρώπους στην εκκλησία. «Είναι μεγάλη η επισκεψιμότητα που έχουμε και τα μηνύματα που παίρνουμε είναι από παιδιά που βρίσκονται στη Λάρισα, στην Κρήτη, στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό», λέει.
Από τα σχέδια της «hi tech» αυτής της ομάδας που δημιουργήθηκε στην ενορία του Αγίου Γεωργίου δεν έλειψαν οι σκέψεις για ιντερνετικό ραδιόφωνο αλλά και πραγματοποίηση ηχογραφήσεων χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών ύμνων.
Συγχρόνως η ενορία έχει δημιουργήσει τη δική της μπάντα. «Με παιδιά γυμνασίου και λυκείου δημιουργήσαμε μια μπάντα που αριθμεί περί τα είκοσι μέλη», αναφέρει ο π. Νικηφόρος για να προσθέσει ότι «στόχος μας είναι στην περιφορά του Επιταφίου φέτος αλλά και στην εορτή του Αγίου να συμμετέχουν οι δικοί μας μουσικοί».
ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Την ίδια ώρα που άνθρωποι μικρότεροι σε ηλικία από τον π. Νικηφόρο δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, εκείνος με απίστευτη ευκολία παρουσιάζει τα applications, τις εφαρμογές που έφτιαξαν αλλά και τον τρόπο που μπορεί κανείς να τις κατεβάσει στη συσκευή του.
Η πρώτη εφαρμογή έχει τον τίτλο «Άκουσε με Κύριε». Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να αποθηκευτεί πλέον στο κινητό τηλέφωνο του καθένα και περιέχει προσευχές. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περί τις πεντακόσιες λήψεις.
Η δεύτερη εφαρμογή στην οποία προχώρησαν νέοι και ιερέας ήταν το «Ημερολόγιο Αγίου Γεωργίου», πρόκειται για το ημερολόγιο της ενορίας σε ηλεκτρονική όμως μορφή. Αυτό που το κάνει όμως να διαφέρει από πολλά άλλα ημερολόγια τα οποία κυκλοφορούν στην αρχή του κάθε έτους είναι πως δίπλα από την κάθε ημέρα του μήνα δεν έχει το μέγεθος της σελήνης αλλά διευκρινίζεται πώς μπορεί ο πιστός να καταλύσει τη νηστεία. Αν είναι ημέρα κατάλυσης των πάντων, του ψαριού, του οίνου και του λαδιού ή πρόκειται για ημέρα νηστείας και από λάδι.
Οι «Σταλαγματιές» είναι η πιο πρόσφατη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και περιλαμβάνει ενημερώσεις και πνευματικά κείμενα. Μέσα στα επόμενα σχέδια είναι η ηλεκτρονική μεταφορά της «Καινής Διαθήκης» σε κείμενο και μετάφραση. «Τους κουράζω λίγο», αναφέρει ο π. Νικηφόρος χαμογελώντας για να προσθέσει ότι «χειρίζομαι ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά δεν γνωρίζω και όλα τα προγράμματα. Αλλά και να τα γνώριζα πάλι στα παιδιά θα το έδινα να το φτιάξουν. Λειτουργούμε ως ομάδα, μόνο έτσι μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα».
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ενορίας αξίζει να αναφερθεί ότι γίνονται επίσης δωρεάν μαθήματα κεντήματος, κοπτικής ραπτικής, μαθήματα αγιογραφίας, χάλκινων οργάνων, ευρωπαϊκής μουσικής. Συγχρόνως μία φορά την εβδομάδα λειτουργεί ιατρείο-φαρμακείο.
Της Ζωής Παρμάκη
Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ