«Να γίνουν τα παιδιά μας αγρότες» λένε 7 στους 10 Έλληνες γονείς

AGROTES

Οι γονείς στην Ελλάδα εμφανίζονται έτοιμοι να τα ενθαρρύνουν να επιστρέψουν στο χωριό για να… πιάσουν την τσάπα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research.
 

 

 

Βάσει της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου, σε δείγμα 1417 ενηλίκων, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας, επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69,9%) απάντησαν ότι, αν τα παιδιά τους ήθελαν να γίνουν αγρότες, θα τα ενθάρρυναν (29,4%) ή «μάλλον θα τα ενθάρρυναν» (40,5%). Παράλληλα, σχεδόν εννέα στους δέκα (87,3%) θεωρούν ότι η επιστροφή στο χωριό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ύπαιθρο, ενώ το 84,2% και το 83% αντίστοιχα, πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει για την οικονομία και την απασχόληση. Παράλληλα, το 80,6% θεωρεί ότι ο αγροτικός κλάδος «έχει μέλλον», όπως επισήμανε η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, επικεφαλής του ka-business.gr, παρουσιάζοντας την έρευνα σε συνέντευξη Τύπου.

Στο ερώτημα «σε ποιους κλάδους πιστεύετε ότι υπάρχουν οι περισσότερες προοπτικές απασχόλησης στην επαρχία» (μέχρι τρεις απαντήσεις), το 76,9% «έδειξε» τον αγροτικό τομέα, το 55,9% τον αγροτουρισμό, το 40,6% τον τουρισμό- πολιτισμό και το 35,9% τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε ενόψει του 4ου Συνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το ka-business.gr, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

“Προοπτική ή ευκαιρία” η επιστροφή στο χωριό λέει το 62,5%

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας, όταν εξειδικεύονται στους αγρότες (7% του δείγματος). Το 37,4% των αγροτών χαρακτηρίζει ως «προοπτική» την επιστροφή στο χωριό και την αγροτική ενασχόληση και το 25,1% τη θεωρεί ευκαιρία. Το 28,9%, όμως, τη βλέπει ως ανάγκη. “Πώς πιστεύετε ότι οι αγρότες επιβιώνουν σήμερα εν μέσω κρίσης;” Η πλειοψηφία των ίδιων των αγροτών απάντησε σε αυτό το ερώτημα ως εξής: το 44,7% «πολύ δύσκολα, γιατί έχουν χάσει πολλά χρήματα» και το 32,9% «καλύτερα από άλλους κλάδους». Ποσοστό 8,6% δήλωσε πως δεν δικαιώθηκε, που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία, ενώ το 13,8% περιορίστηκε να απαντήσει ότι «έχει χάσει χρήματα».

Μόλις το 2,2% σκέφτεται να επιστρέψει στην πόλη

Παρά τα προβλήματα, όμως, το 55,3% των αγροτών του δείγματος, βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και μόλις το 2,2% σκέφτεται να επιστρέψει στην πόλη. Τα σημαντικότερα προβλήματα τω αγροτών είναι σήμερα (με βάση το σύνολο των ερωτηθέντων) τα εξής (πολλαπλές απαντήσεις): έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας που αφορούν στον αγροτικό κλάδο (72,5%), αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες (54%), αδυναμία επιλογής της κατάλληλης καλλιέργειας (52,3%) και ασταθές οικονομικό περιβάλλον (39,5%).

 

 

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/05/2013_49981