Ξενόφερτες Εορτές

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η εισβολή ξενόφερτων εορτών, που δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθόδοξο Παράδοση. Το κοσμικό πνεύμα, η ξενομανία του λαού και η υποταγή της Ελληνικής κυβέρνησης προς τους «ξένους» άρχοντας του κόσμου, είναι τα κύρια αιτία της αλλοίωση του Ελληνικού λαού. 

Η εορτή των ονομαστηρίων αντικαθίστανται από τα γενέθλια’ και η Παραδοσιακή Απόκριες από τα Χαλλογουίν, κ.ο.κ. Έτσι, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε πραγματοποιείται η πολιτιστική, θρησκευτική και εθνική ταυτότητα του λαού. Και ερωτώ: Ποια σχέση μπορεί να έχουν τέτοιες ξενόφερτες εορτές στην Ορθόδοξο Ελλάδα;  Πόσο επιζήμιες είναι ειδικά για τα παιδιά μας;

Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν προέρχεται από τους ξένους, αλλά από εμάς τους ίδιους, ειδικότερα από τους γονείς, οι οποίοι απερίσκεπτα ντύνουν τα παιδιά τους με στολές διαβόλου, μπάτμαν, σούπερμαν, κ.ά.π.

Το Χαλλογουίν (αγγλικάHalloween),  γιορτάζεται τη νύχτα της 31 Οκτωβρίου και είναι μια αργία η οποία εορτάζεται κυρίως σε χώρες του αγγλοσαξωνικού κόσμου. Η γιορτή αυτή είναι καθαρά ειδωλολατρική και παγαναστική.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η έμπνευση για την γιορτή προήλθε από τα γαελικά φεστιβάλ της σοδειάς, ιδίως του Σόουιν (ιρλανδικό Samhain). Γενικότερα, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πρόδρομοι του Χαλογουίν είχαν παγανιστικές ρίζες. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Σόουιν μετεξελίχθηκε σε Χαλογουίν από την χριστιανική εκκλησία, στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Άλλοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι το Χαλογουίν προήλθε από τον εορτασμό της Ημέρας των Αγίων Πάντων και δεν αποτελεί μετεξέλιξη κάποιας γαελικής εορτής.

Αν και για αιώνες ο εορτασμός του Χαλογουίν ήταν περιορισμένος μόνο στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, τον 19ο αιώνα Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μετανάστες μετέφεραν τον εορτασμό του Χάλογοουιν στην Βόρεια Αμερική, ενώ από τα τέλη του 20ού αιώνα και τις αρχές του 21ου αιώνα λόγω της αμερικανικής επιρροής ο εορτασμός του Χάλογουιν έχει επεκταθεί και σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

Στο Χάλογουιν, τα παιδιά ντύνονται σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, γνωστό ως «trick or treat» ή «φάρσα ή κέρασμα». Επίσης, η κολοκύθα αποτελεί σύμβολο της εορτής. Ακόμη, οι άνθρωποι κάνουν πλάκες, ανάβουν φωτιές, βλέπουν ταινίες με σχετική θεματολογία ή επισκέπτονται “στοιχειωμένα” αξιοθέατα.

Συνοψίζοντας ο Ορθόδοξος Ελληνικός λαός θα πρέπει να αντιστέκεται σε τέτοιες ξενόφερτες γιορτές. Ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να επιβάλει στα ελληνόπουλα τέτοιες ξένες παγανανιστικές παραδόσεις.

Γονείς μην συμμετέχετε στην ειδωλολατρική αυτή γιορτή των «Χαλοουίν»! «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου». Ο κίνδυνος είναι ύπουλος.

+Ο Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων Λαμπαδάριος

Κάλυμνος, 27 Οκτωβρίου, 2024