Βιβλιοπαρουσίαση: Η ορθόδοξη χριστιανική ζωή

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η επί του όρους ομιλία του Χριστού χαρακτηρίζεται ως «το διαμάντι της θείας διδασκαλίας». Μέσα σ’ αυτήν περιέχεται ο τέλειος ηθικός νόμος της Καινής Διαθήκης και σκιαγραφείται o εν Χριστώ άνθρωπος, ο «κατ’ εικόνα Θεού» πλασθείς.

Το βιβλίο αυτό στηρίζεται σε μια σειρά 50 περίπου ομιλιών που εξεφώνησα κατά την περίοδο 2000 έως 2005  στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου. Βάση των ομιλιών υπήρξε κυρίως το υπόμνημα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, άλλες πατερικές ομιλίες και ορισμένα υπομνήματα νεότερων θεολόγων, τα οποία καταχωρούνται στη βιβλιογραφία.

Η νέα αυτή προσπάθεια έρχεται να συμπληρώσει την προ ετών ερμηνεία του Συμβόλου της Πίστεως που αναπτύσσεται στο βιβλίο «Η ορθόδοξη πίστη μας». Εκεί εκτίθεται η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, εδώ η ορθόδοξη εν Χριστώ ζωή. Εκεί αναλύεται η ορθοδοξία, εδώ η ορθοπραξία, τα δύο βασικά μέρη της Κατηχήσεως, σύμφωνα με τα λόγια του Χριστού προς τους αποστόλους: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη (πίστη)… διδάσκοντες αὐτούς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν (έργα)» (Ματθ. 20, 19-20).

Ευχαριστώ θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο για την τιμή που μου έκανε να προλογίσει το βιβλίο.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω και στον αγαπητό μου εν Χριστώ αδελφό αρχιμ. Λαυρέντιο Γρατσία για τις διορθώσεις του κειμένου και τις άλλες υποδείξεις του.

Ελπίζω κι εύχομαι το βιβλίο αυτό να συντελέσει στη γνώση και εφαρμογή των εντολών του Θεού, που οδηγούν τον άνθρωπο στην αιώνια ζωή.

Φλώρινα 11 Ιουνίου 2019,
εορτή του αγίου Αποστόλου Βαρνάβα,
ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας
της ιδιαιτέρας μου πατρίδος, Κύπρου.