Το «τερμάτισε» ο Θ. Πλεύρης: Δεν φταίει η κυβέρνηση για τα άδεια φαρμακεία, άλλα οι γιατροί που γράφουν πολλές συνταγές!

Ως συνήθως ο Θ. Πλεύρης μετέθεσε τις ευθύνες κάπου αλλού και επιτέθηκε στους γιατρούς για τις τραγικές ελλείψεις στα φαρμακεία

 
Φαρμακεία – Ελλείψεις: O εκτός τόπου και χρόνου υπουργός Υγείας που έκανε μείζον θέμα υγείας το… τσιγάρο του Βασίλη Μπισμπίκη, για τα σοβαρά θέματα που απειλούν την δημόσια υγεία όπως είναι η τραγική έλλειψη εκατοντάδων φαρμάκων, φαίνεται πως λέει ότι του… καπνίσει.

Ο Θάνος Πλεύρης που ξοδεύει όλη του την πυγμή στο να καταδικάζει αναμμένα τσιγάρα μέσω αυστηρών… τιτιβισμάτων, βρέθηκε ως καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και ακολούθησε την παραδοσιακή – πλέον – συνταγή της κυβέρνησης για κάθε πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον κόσμο, που είναι η υπεργενίκευση του φαινομένου και η μετατόπιση ευθυνών οπουδήποτε αλλού παρά στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης είπε πως το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι πανευρωπαϊκό (η γνωστή τακτική διεθνοποίησης κάθε προβλήματος δλδ), διαβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο η κατάσταση πρόκειται να ομαλοποιηθεί και έριξε τις ευθύνες για τα άδεια φαρμακεία στους… γιατρούς (!) διότι «αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά».

Εντωμεταξύ ο Θάνος Πλεύρης κάνει λόγο για… υπερσυνταγογράφηση σε μια εποχή που κάνουν θραύση οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και είναι λογικό και επόμενο να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αντιβιοτικά. Στα δε παιδιατρικά νοσοκομεία, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, με τα παιδιά και τους γονείς τους να ταλαιπωρούνται μέχρι και 8 ώρες στην αναμονή μέχρι να εξεταστούν.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι «αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά, δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών… το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής». Όπως είπε, οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή και «δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε».

Και συνέχισε: «Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα… και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή οι φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω».

Εξήγησε πως, ως χώρα, δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο. Ενώ σημείωσε πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πως «αυτή τη στιγμή oι γιατροί συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες είναι απαραίτητο προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά».

Ο Θάνος Πλεύρης είπε πως δεν πρέπει να… δραματοποιούμε την κατάσταση, ενώ οι πολίτες έχουν φτάσει σε σημείο να γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο ή από δήμο σε δήμο (ακόμα και από νομό σε νομό σε κάποιες περιπτώσεις) για να βρουν κάποια φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, με ότι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους και την ταλαιπωρία που υφίστανται. Ελλείψεις εντοπίζονται ακόμα και σε ογκολογικά φάρμακα ή σκευάσματα κορτιζόνης, που αν δεν ληφθούν από ασθενείς στην ώρα που πρέπει, κινδυνεύει άμεσα η υγεία τους.

Πλέον, και τα πιο απλά φάρμακα είναι δυσεύρετα, από απλά σιρόπια μέχρι ασπιρίνες, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για το αναπνευστικό, ενώ υπολογίζεται πως συνολικά 500 κωδικοί βρίσκονται σε έλλειψη στα φαρμακεία, με την κατάσταση να χειροτερεύει συνεχώς.

SPORTIME