Το PayPal πρέπει να αποδεχτεί την ελευθερία του λόγου εάν θέλει να δραστηριοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Η ομάδα γονέων UsForThem κατηγορεί την αμερικανική εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών ότι αρνείται να συμμορφωθεί με τις νομικές υποχρεώσεις.

Ο χρηματοοικονομικός κολοσσός PayPal δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτός εάν δεσμευτεί για την ελευθερία του λόγου και τη διαφάνεια σχετικά με τα κλεισίματα των λογαριασμών, δήλωσε μία ομάδα γονέων που αποκλείστηκε από τις υπηρεσίες του.

Το PayPal, η πολλών-δισεκατομμυρίων-λιρών υπηρεσία διαδικτυακών πληρωμών, λειτουργεί προς το παρόν με προσωρινή άδεια, αλλά ελπίζει να λάβει πλήρη άδεια να λειτουργεί στη Βρετανία μόνιμα μέχρι τέλος του χρόνου.

Η υπηρεσία είχε επιτραπεί προηγουμένως να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει της συμφωνίας σε όλη την Ευρώπη αλλά μετά το Brexit είναι σε προσωρινή άδεια.

Εμπλέκεται σε σκάνδαλο debanking (μτφ. η πρακτική από τις τράπεζες να αναστέλλουν τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων ψηφιακών νομισμάτων)

Έχει μέχρι τον Δεκέμβριο να πάρει έγκριση από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) πλήρη άδεια αλλά έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο debanking αφότου αρκετές ομάδες ισχυρίστηκαν ότι οι λογαριασμοί τους έκλεισαν ξαφνικά.

Η αμερικανική εταιρεία πληρωμών κατηγορήθηκε πέρσι ότι έκλεισε λογαριασμούς για πολιτικά κίνητρα μετά το προσωρινό κλείσιμο λογαριασμών της UsForThem, της ομάδας γονέων που αγωνίστηκε να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και της Free Speech Union και του ιδρυτή της Toby Young χωρίς ξεκάθαρη εξήγηση.

Αργότερα επανέφερε του λογαριασμούς μετά από αντιδράσεις βουλευτών.

Άλλες ομάδες των οποίων έκλεισαν οι λογαριασμοί από το PayPal πέρυσι ήταν Left Lockdown Sceptics, οι οποίοι περιγράφουν τον εαυτό τους ως μία «σοσιαλιστική συλλογικότητα» που αντιτίθεται στα κυβερνητικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, καθώς οι πελάτες ζητούν από τις τράπεζες εσωτερικές επικοινωνίες σχετικά με τους λογαριασμούς χρησιμοποιώντας «αιτήματα πρόσβασης υποκειμένου»η PayPal έχει κατηγορηθεί τώρα ότι δεν έχει εκπληρώσει τις νομικές απαιτήσεις της για την παράδοση πληροφοριών στους πελάτες.

«Άρνηση Συμμόρφωσης»

Ο Ben Kingsley, επικεφαλής νομικών υποθέσεων στο UsForThem, είπε ότι το PayPal δεν είχε δώσει τις πληροφορίες που είχε ζητήσει η ομάδα διαφημίσεων/εκστρατείας σχετικά με το κλείσιμο του λογαριασμού της και ζήτησε από την FCA να παρέμβει.

Είπε ότι το PayPal «αρνείται να συμμορφωθεί με τις νομικές του υποχρεώσεις βάσει της βρετανικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας να αποκαλύψει τις πληροφορίες που κατέχει οι οποίες εξηγούν γιατί ανέστειλε τον λογαριασμό του UsForThem τον Σεπτέμβριο του 2022».

Ο κος Kingsley είπε ότι ο πάροχος «ευθαρσώς συνεχίζει να ζητά από την FCA να του χορηγήσει μόνιμη άδεια» και είπε ότι η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να ζητήσει από το PayPal «να αιτιολογήσει την προφανή παραβίαση της νομοθεσίας και των ρυθμιστικών προτύπων του Ηνωμένου Βασιλείου και να αναστείλει εν τω μεταξύ την εφαρμογή αδειοδότησης».

Πρόσθεσε : «Η FCA πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μόνες διεθνείς χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκείνες που δεσμεύονται να συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία και τα ρυθμιστικά πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτό εφαρμόζεται ειδικά όταν οι επιχειρήσεις είναι πανταχού παρούσες και έχουν επιρροή όπως το PayPal. Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να αναγκαστεί να χορηγήσει μόνιμη άδεια σε έναν οργανισμό που αποκάλυψε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη νομοθεσία και τα ρυθμιστικά πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Προστασία της ελευθερίας του λόγου»

Ο Danny Kruger, βουλευτής του Devizes, ο οποίος έθεσε το ζήτημα για τον λογαριασμό PayPal της Free Speech Union στο Κοινοβούλιο, είπε ότι η FCA πρέπει να επιμείνει ώστε το PayPal να προστατεύει την ελευθερία του λόγου πριν χορηγήσει στην εταιρία πλήρη άδεια.

«Το PayPal λειτουργεί σε ένα ρυθμιζόμενο περιβάλλον και αυτός ο κανονισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευση για την ελευθερία του λόγου», είπε. «Περιμένω από την FCA, πριν χορηγήσει στο PayPal πλήρη άδεια να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, να επιμείνει ότι θα λάβουν ρητή δέσμευση να μην ελέγχουν τις πολιτικές απόψεις των κατόχων λογαριασμών τους».

Ο Toby Young, από την Free Speech Union, είπε : «Εάν ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας του PayPal στο Ηνωμένο Βασίλειο, νομίζω ότι τουλάχιστον θα πρέπει να συμφωνήσουν να συμμορφωθούν με τους ίδιους κανόνες με άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργούν με άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι να αναστέλλουν λογαριασμούς (debank) πελατών επειδή αποδοκιμάζουν τις πολιτικές τους απόψεις δεδομένου ότι είναι απολύτως νόμιμοι».

Ένας εκπρόσωπος του PayPal δήλωσε: «Λόγω των νομικών υποχρεώσεών μας και των υποχρεώσεων προστασίας δεδομένων, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μεμονωμένους λογαριασμούς πελατών PayPal. Ωστόσο, το PayPal είναι απόλυτα δεσμευμένο στις υποχρεώσεις συμμόρφωσής του, συμπεριλαμβανομένης της εκπλήρωσης των αιτημάτων πρόσβασης του υποκείμενου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανταποκρινόμαστε σε νόμιμα αιτήματα σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζονται από την Υπηρεσία του Επιτρόπου Πληροφοριών.

«Το PayPal είναι αφοσιωμένο στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε άτομα κάθε προέλευσης με ποικιλία απόψεων και δεσμευόμαστε για την ελευθερία του λόγου».

telegraph